Olaszországi utazások

2018\07\05

Hűsítő nyári finomságok Olaszországban

Acqua e menta

Bár szerintem nem finom, hűsítőnek mégis az, így ezzel kezdem a felsorolást. Már látványra is bizarr, legalábbis szerintem.Soha nem tudtam megérteni vajon miért is isszák a híres neves acqua e menta-t vagy még rosszabb acqua e latte kombót. A víz mentasziruppal vagy tejjel egy klasszikus nyári ital, melyet délutánonként vagy étkezés után fogyasztanak.1_268.jpg

Frappé

A fagyikat most hagyjuk, hiszen a híres olasz gelato minden formában ismerős már. De mennyi mindent készíthetünk még fagyiból? Most bemutatjuk, hiszen itt van elsőnek a frappé. Ha egy olasz bárban frappét kérünk akkor szinte biztos , hogy 1 gombóc fagylalt és tej egyvelegét kapjuk. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy epres Shake, egy hűsítő, jeges tejturmix. Jó esetben friss gyümölcs is kerül bele, ha másképpen nem is, legalább dekorációnak. A klasszikus tejturmixnak nevezhető ital, ha nem fagyival készítik akkor friss gyümölcsből, tejből, és kevés cukorból készül el, melyhez pár kocka jég is kerül. ( 250 g eper, 1,5 dl tej, 1 kanál cukor, 5 darab jégkocka) Frappé alla banana, al caffé, al cioccolato talán a legnépszerűbbek.(A frullato esetében azonban nincs mese, ez csak friss gyümölccsel és tejjel készülhet!)

1_264.jpg

Caffe shakerato

Jegeskávé helyett én ezt részesítem előnyben. Nyaranta a klasszikus jegeskávékon túl, mely egy gombóc fagyival készül, a caffé freddo a legnépszerűbb, mely tejszínnel (vagy anélkül) és jéggel készül. Ne keverjük össze a shakerben készített shakeratoval, ami sokkal finomabb! Kávé, cukor és jég shakerben összerázva, melynek eredménye egy finom, lágy, habos kávé. (Az olasz kávé különlegességekről bővebben itt olvashatsz: 8 régiós kávéspecialitás)1_267.jpg

Granita

Ha granita akkor Szicília! Az igazit és a legjobbat itt kóstolhatjuk! Nem szabad összekevernünk az itthon ismeretes vizes jégkásával, mert a granita nem ez. Szicília szigetének forró földjén született, és leginkább a szorbett és a fagylalt közötti halmazállapotú finomság :-) A történet szerint a helyiek eredetileg az Etna havát ízesítették a sziget citromával. Való igaz, hogy a középkor óta Szicíliában létezett a "nivaroli" szakma. Férfiak télen az Etnán, és a Nebrodi-hegységben összegyűjtötték a havat, melyet "hóbunkerekben" - "neviere" tároltak, hogy megőrizzék a hűsítő havat a legnagyobb nyári forróságok idejére, melyet aztán később gyümölcs és virág szirupokkal ízesítettek. A leghagyományosabb ízesítés ma is a citrom, de van többfajta gyümölcsös és egyéb (például menta, kávé, eper, csoki, mandula, pisztácia) aroma is.  A XX. századra a mai modern “Tradizionale Granita Siciliana” elkészítésénél a havat felváltotta a víz, a mézet a cukor és a modern technika, mellyel a jellegzetes krémes állagú édesség készül. A szicíliaiak brióssal reggelire fogyasztják. 1_269.jpg

Sorbetto al limone

A sorbetto az étkezések végén kerül többnyire asztalra, főleg halas menüket követően. Víz, citromlé, (tejszín) és cukor, melyet jegesre hűtve szervíroznak.1_265.jpg

Sgroppino al limone

Sokszor összekeverik, pedig a sorbetto és a sgroppino két különböző dolog. A finom, krémes állagú sgroppino nagy kedvencem a forró nyári estéken egy kellemes vacsora után. Főleg északon jellemző. A legfontosabb különbség, hogy a sgroppino-ba alkohol is kerül. Citrom fagyi vagy citrom sorbett 10 ml prosecco, 30 ml vodka és egy kevés tejszín. Velence városához kapcsolódik a története, melyről az első írásos emlékek a XVI.századból származnak. Az arisztokraták körében két fogás között fogyasztották általában, egy húsos és halas főétel közé beiktatva.
1_266.jpg

Spritz 

Nem maradhat ki a nyári esték, spiaggia-n töltött strandolós napok örök klasszikusa sem, a híres spritz sem, melyet sokan egyszerűen az olaszok fröccsének neveznek, pedig ez ettől jóval több. Spritz aperol vagy spritz campari, ki hogyan szereti, de a narancsos színű italnak töretlen a népszerűsége. Maga a "fröccs" Velence környékén jött divatba az 1800-as évek elején. Az Aperol 1919-ben mutatkozott be először Padova városában (Fiera Internazionale di Padova) a Barbieri testvérek által. A mindössze 11 fokos likőr receptje a mai napig titkos. A leginkább Veneto tartományában népszerű ital, mára egész Olaszországot meghódította és a legtrendibb apertifnek számít. Prosecco, aperol , szóda 3-2-1 arányban és egy gerezd narancs, jéggel, ez ma a világ egyik legnépszerűbb itala!3_43.jpg

Tartufo

A híres tartufo nem más mint egy hatalmas gombóc mogyoró fagyi olvasztott csokoládéval megtöltve és kakaóval megszórva. Az igazi tartufot Calabria tartományában tudjuk megkóstolni a fagyi városaként elhíresült Pizzo Calabro városában. Nagyjából 70 éves története van ennek az édességnek (1952), mely egy messinai származású cukrászhoz, Giuseppe De Maria (Don Pippo) kapcsolódik, aki megvásárolt egy cukrászdát Pizzo Calabro városában. A Gelateria Dante (Piazza della Repubblica) hamar népszerű lett Don Pippo munkáinak köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy egy esküvő alkalmával Don Pippo a fagylaltok tálalásához szükséges formák nélkül maradt, és hogy képes legyen a vendégsereg számára megfelelően tálalni, ki kellett találnia valamit. Így egy kis adag mogyoró és csokoládé  fagylaltot vett a kezébe, a közepébe olvasztott csokoládét helyezett és golyót formázott belőle, melyet aztán papírba csomagolva a hűtőbe helyezett. Az eredmény pedig sikerre ítéltetett, és mai napig frissen és kézzel készítik el ezt a desszertet, ami természetesen nem azonos az Olaszország-szerte kapható tartufo jégkrémekkel.

 

1_270.jpg

Melone e prosciutto

Könnyű nyári ételek közül pedig az egyik legnépszerűbb a sárgadinnye prosciutto crudoval, melyet egy strandolós forró napon, ebédre is fogyaszthatunk.1_274.jpg

Insalata Caprese vagy insalata frutti di mare

A kánikulában sokszor csak egy könnyű salátára vágyunk. Ilyenkor a legnépszerűbb a mozzarellás caprese saláta, vagy a tengergyümölcseiből készült csemegék.4_31.jpg

2018\06\28

9+1 kihagyhatatlan élmény Cinque Terre

Festői városkák, kecskeny kisutcák gyönyörű tenger...Liguria tartomány egyik legszebb partszakasza a világhírű Cinque Terre. A festői Cinque Terre a Riviera di Levante keleti végén található, Liguria és Toszkána határához közel. Maga az elnevezés szó szerinti fordításban annyit jelent, "Öt föld". Apró települések bújnak meg a zöldellő domboldalak, sziklafalak oldalában. Az élénkzöld, teraszos domboldalak, a türkizkék Ligur-tenger , és a sziklák tetejére épült színes házacskák varázslatos látványt nyújtanak. Ha tehetjük mindenképpen hajóval közelítsük meg Cinque Terre lebűvölő településeit, hogy a mesebeli látványt már a tengerről élvezhessük. 1_260.jpg

1. Riomaggiore

A meredek hegyoldalra épült kis falvak közül az egyik legtöbbet fényképezett a keskeny völgyben meghúzódó Riomaggiore, mely az 5 borgo legdélibb települése, Cinque Terre kapuja. A városka La Spezia megyéhez tartozik, 1997 óta a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terre többi településével együtt az UNESCO Világörökségének része. A teraszos domboldalban szőlőligetek pompáznak, zöldségeskertek, illatozó fűszernövények, valamint olajfák, citrom- és narancsfák ékesítik a tájat. Riomaggiore és Manarola városa között található a híres Via dell'Amore panorámaútja, mely a világ egyik legromantikusabb sétaútvonala. (Sajnos 2012-ben egy sziklaomlást követően lezárták az 1km hosszú útvonalat, és bizonytalan ideig, várhatóan 2021-ig nem látogatható.) A városka alapításának története a legendák homályába veszik. A hetedik században, egy történelmi források által nem hiteles ókori legenda szerint, mely szájról szájra terjedt el,  görög menekültek egy csoportja a Montenero csúcsa közelében telepedett le. A III. Leó császár üldöztetése elöl menekülők letelepülésével, a dombvidéken szétszórt települések alakultak ki. A lakosok csak a későbbiekben terjeszkedtek a tenger felé, mely Riomaggiore falujának kialakulásához vezetett. Történelmi feljegyzések először 1239-ben említik. A városka alapítói, akik a hegyekből húzódtak le a tengerhez, és a sziklás, meredek területre magas, többszintes házakat építettek, melyeknek érdekessége, hogy 2 bejárattal rendelkeznek. Egyik a tenger, másik a sziklafal oldalából. Ez a jellegzetesség az 1500-as évekből származik, amikor a két bejáratnak a saracénok előli menekülés miatt is nagy szerepe volt.5_180.jpg

2. Manarola

A világ legszínesebbnek tartott városai közt Manarola neve is feltűnik, ami nem véletlen hisz az olasz táj festői szépsége , pasztell színű házai garantáltan mindenkit elvarázsolnak. Az "Öt föld" elnevezését a területén osztozó öt településről kapta, melyek közül az első Riomaggiore , a második Manarola, és ezt követi Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Itt található Olaszország legkisebb nemzeti parkja is. A vidék az ókor óta lakott, de gazdasága igazából a XIII. században indult fejlődésnek, amikor a Genovai Köztársaság része lett: ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is. 

5_183.jpg

3. Corniglia

A szikla tetőn fekvő Corniglia a legkisebb és egyben legkisebb település a Cinque Terre városkái között. A Manarola és Vernazza között fekvő település, a másik 4 faluval ellentétben nem a tengerpart mellett helyezkedik el, hanem a tengerszint felett, 100 méter magasságban, egy kisebb félsziget tetején, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. Tengerpartjára 380 lépcsősor , a Lardarina vezet le.1_262.jpg

4. Vernazza

Pasztell színű házacskák, bájos tér, keskeny utcácskák az úgynevezett caruggik teszik varázslatossá Vernazza városát. Olaszország egyik legfestőibb települése a kis halászfalu, melyről az első írásos emlékek 1080-ból származnak. Vonattal és hajóval is egyszerűen eljuthatunk ide. A városka főutcája a Via Roma és a Piazza Marconi mellett a középkori Doria kastély és a Santa Margherita di Antiochia templom (1318) épülete a legfontosabb látnivalók. 

1_261.jpg

5. Monterosso 

A Cinque Terre legnyugatibb települése. Maga Monterosso egy kis öböl partján alakult ki, tőle nyugatra, a Kapucinusok-dombja (Colle dei Capucini) mögött található Fegina, amely egykoron külön település volt, mára azonban összenőtt Monterossóval. A legnagyobb a Cinque Terre települései közül és neki van a leghosszabb, strandolásra is alkalmas tengerpartja.1_263.jpg

6. Citromfesztivál

Monterosso al Mare 1997 óta az UNESCO Világörökségének része. A falu története egészen 643-ig nyúlik vissza, amikor a hegyekben élő törzsek a barbárok elől menekülve lehúzódtak a tengerparti részre. A Monterosso név állítólag onnan származik, hogy az egykori uralkodó családnak vörös haja volt. A monterossoi Citrom fesztivál május harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre. A helyiek különböző versenyeken vesznek részt, kiderül az adott évben kinek a kertjében termett a legnagyobb citrom vagy ki tud a legügyesebben citrusféléből szobrot faragni. A Sagra del Limone vagyis a Citrom fesztivál alkalmából vásárolhatunk a jellegzetes termékekből és természetesen meg is kóstolhatjuk a limoncinot, a citrom lekvárt vagy éppen a citromos torta különlegességet is. Egy mesés kisváros,  sok-sok látnivaló, jó hangulat, tradicionális ételek, citromból készült különleges kézműves termékek...Szóval kihagyhatatlan program! (Utazási ajánlat: info@tdmtravel.hu)5_179.jpg

7. Strandok - Spiaggia di Fegina, Monterosso al Mare

Cinque Terre vidékét nemcsak bájos kisvárosok , hanem természetesen gyönyörű partok is alkotják. Ligúria egyik legszebb strandja a Punta Mesco és Punta di Montenero között helyezkedik el. A Spiaggia di Fegina homokos és kavicsos partja,  Monterosso al Mare városa alatt fekszik. A Fegina strand felett őrködő Óriás szobra (la statua del Gigante-1910) , mely a Villa Pastine épületéhez kapcsolódik, igazán különleges látványt nyújt a tenger felől. (További strandok: Spiaggia di Guvano, Spiaggia del Canneto, Spiaggia di Fossola, Spiaggia di Persico)

5_181.jpg

8. SENTIERO AZZURRO


Ha több napot időzünk a környéken, akkor egy kellemes túraútvonalat is keressünk fel. A 12 km hosszú útvonal a Cinque Terre 5 faluját köti össze, Riomaggiore és Monterosso között. (2012 óta egyes szakaszai lezárásra kerültek, így látogatásunk előtt minden esetben tájékozódjunk előre!) A sétaútvonal 4 szakaszból áll: Riomaggiore – Manarola: könnyű. 1 km hosszú. 30 perc-Via dell’Amore. (Várhatóan 2021-ig zárva.).Manarola – Corniglia: könnyű és közepesen nehéz szakaszokkal, 2,8 km, 1 óra (Lezárva 2019-ig.) Corniglia – Vernazza: közepesen nehéz 3,5 km, kb. 2 óra időtartam. Vernazza – Monterosso: közepesen nehéz, 3,8 km,  2,15 óra alatt teljesíthető. A kiránduló útvonal a városok felett húzódik, így fantasztikus panoráma vár itt ránk, de a túrabakancsunkra is szükség lesz. (Belépőjegyek, egyéb info: Cinque Terre card)1_258.jpg

9. Gasztronómia, helyi specialitások

Ligúria tartományában sem nehéz jókat enni. Ha városnézés közben csak gyorsan bekapnánk valamit akkor egy focaccia tökéletes választás. Finom halak, a tenger gyümölcseiből készült saláták, pesto verde vagy rosso, acciughe...vagy éppen Monterosso rizstortája (La torta di riso) mind kihagyhatatlan! Kóstoljuk meg a vidék híres borát (Sciacchetrà), együnk egy jó tésztát (trofie al pesto) és élvezzük a Dolce Vitat!5_182.jpg

9+1. Portovenere és a Költők öble

Bár hivatalosan nem a Cinque Terre része, ha erre járunk ki ne hagyjuk Portovenere városát. A Cinque Terre „kapuja" a festői Golfo dei Poeti vagyis a Költők öble. A festői öböl mindig közkedvelt volt, híres írók és költők (Byron, Shelley…) is szívesen időztek itt, innen ered az elnevezés is. Portovenere félszigeten fekvő , hangulatos sikátorokkal szabdalt, színes házakkal tarkított kikötőből indulhatunk egy kellemes hajókázásra, hogy a híres öböl szépségét megcsodáljuk. Sétahajózásunk alkalmával láthatjuk a Byron öblöt, a Kék barlangot, Tino és Tinetto szigeteit, és kiköthetünk Palmaria festői szigetén is, mely szintén a Világörökség része. Ha időnk és az időjárás is engedi akár meg is fürödhetünk a ligúr tenger egyetlen lakott szigetén .5_184.jpg

Utazási ajánlat: ITT

süti beállítások módosítása
Mobil