Top 10 étel amit kóstolj meg Olaszországban

Az olasz gasztronómia az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. Nem véletlen, hogy minden régiónak megvan a saját étel specialitása és az elkészítési módok is tartományonként változnak. A fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyhatechnikai ismereteket, nincs szükség különleges alapanyagokra - nélkülözhetetlen viszont az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt. Emellett nagyon változatos az ízvilága. És most megmutatjuk melyik az a Top 10 fogás amit te sem hagyhatsz ki ha Olaszországban jársz...

 

5_1.jpgPasta genovese:

A genovai pestót szinte mindenki ismeri. A pesto vagy „pesto alla genovese” a ligúr konyha egyik jellegzetes alkotója. Ez hét hozzávalóból áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olívaolaj, só és bors. Persze készíthetünk pestöt paprikából és szárított paradicsomból, petrezselyemből és rukkolából, de akár mentából is. Olaszországban jellemzően tésztafélékhez (gnocchi, troffiette), esetleg kevés főtt krumpli társaságában tálalják, első fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben. A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét.

Saltimbocca alla romana: 2_1.jpg

Lazio tartomány és a főváros Róma specialitása. Borjúszelet zsályával, pármai sonkával. A saltimbocca mely magyarul annyit jelent„ugorj a számba”, az egyik legegyszerűbben elkészíthető fogás, mely nemcsak az olaszoknál, hanem Svájc déli részén, a spanyoloknál és a görögöknél is népszerű, még ha nem is mindenhol így hívják. Az eredeti verzió borjúhúsból készül, prosciutto crudo-val és friss  zsályával, amit egyszerűen ráfektetnek a húsra, fogpiszkálóval rátűznek (vagy rolószerűen feltekerik) majd kevés borral locsolgatva, vajon megsütik.

 

Melanzane alla parmigiana:

1_1.jpgÉletemben először Sorrentóban ettem, és azóta is a legjobb rakott padlizsánt itt találtam meg…A Parmigiana  egy ízig-vérig Dél-Olasz étel. Eredeti formája a parmiggiana di melanzane vagyis magyarul rakott padlizsán. Vegetáriánus fogás, de nagyon laktató, isteni paradicsomszósszal és olvadt sajttal. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Egy jénai tálba padlizsán szeleteket fektetünk le, rá paradicsom szósz, majd mozzarella. Így rétegezzük tovább, míg el nem érjük a tál tetejét úgy, hogy az utolsó réteg az padlizsán legyen, amire még teszünk a szószból, majd bőven meghintjük parmezánnal.

Carbonara:

4_1.jpgEgy jó carbonara a világ legegyszerűbb dolga. Vagy mégsem?! A legritkább esetben sikerült étteremben jó carbonarat ennem. És persze nem a hazai carbonara hamisítványokról beszélek , melyeket gombával kínálnak sok helyen… Egyszerű és gyors fogás pillanatos alatt! Spagetti szénégető módra…Szintén egy kiváló fogás lazio tartományából. Az egész pontosan Rómából származó fogás lényege a frissen kifőtt tészta hőjére krémesre fővő tojás…A carbonara spagetti könnyen elkészíthető, ízletes fogás. Sajt, tojás és szalonna alkotnak sűrű szószt a csodás tésztához. És ami a legfontosabb az arányok! Minden ezen múlik! Vagyis hogy ne legyen se túl száraz, se túl szaftos…Jófajta pecorino sajt, guanciale vagy pancetta (szalonna)  tojás és fekete bors…

Pasta al tartufo nero: 5_2.jpg

Az umbriai konyha egyik fő ismertetője: Tartufo vagyis szarvasgomba! Egy tartufo-val készített fogással nem tudunk mellényúlni... Pengevékonyságúra szeletelt, aranyfüstre emlékeztető lemezkéivel ugyanis bármit képesek ízesíteni. Az arany és a szarvasgomba egyébként sem állnak túl messze egymástól, ugyanis ez az az étek, ami arany árban van, és amit valóban grammra mérnek. Tagliolini al tartufo nero…egy kis olívaolaj, fokhagyma, só, szarvasgomba és pillanatok alatt kész a fenséges tészta…

Gnocchi alla sorrentina:  1_3.jpg

A gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon. Változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy egyéb zöldségfélékből is. A gnocchi alla sorrentina Campania tartomány egyik legismertebb fogása Olaszországban és az egész világon. Szinte minden étteremben készítik és ez az egyik legnépszerűbb recept is az interneten. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Gnocchi (krumpli gombóc), paradicsom, mozzarella és bazsalikom együttese teszi ellenállhatatlanná. A különféle mártásokkal tálalt gnocchi (ejtsd: nyokki) sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is – a hozzávalók szinte szezonálisan variálhatók. Tulajdonképpen ez az olasz galuska nudli, melyet régi Rómában hagyományosan csütörtökön, azaz Jupiter napján ettek. Az eredeti olasz gnocchi lágy, finom, és az eszméletlen szószokkal az asztalod dísze és a család kedvence lesz.

 

Risotto pere e gorgonzola:

1_4.jpgKörtés, gorogonzola sajtos rizottó-egy igazán mennyei fogás... Tapasztalataim szerint jó rizottót még Olaszországban sem könnyű enni. Legalábbis én ritkán fogyasztottam emlékezeteset ebből az alapvetően könnyen elkészíthető ételből, ahol azonban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a részletekre. Észak-Olaszország (Piemonte) tartomány élen jár a mesteri rizottók készítésében. A rizottó (olaszul risotto) az olasz konyha egyik alapétele. Tulajdonképpen egy rizsétel, különféle zöldségekkel vagy húsokkal ízesítve. Számtalan fajtája van, ahány zöldség- és húsfélét az ember fel tud sorolni. Az olaszok előételként (primi piatti), a tésztákkal egy kategóriában eszik. Egy tökéletes rizottó a készítőjétől megköveteli a türelmes és fáradhatatlan keverést. A jó risotto másik kulcsa maga a rizs (legismertebb fajták: carnaroli, arborio).  A risotto a pasta mellett az olasz konyha egyik alapétele. Az olaszok első fogásként (primi piatti), a tésztákkal egy kategóriában eszik. Az igazi olasz rizottó egy krémes állagú, zamatos fogás. De mi a titka az„igazi olasz” rizottónak? Első és legfontosabb a rizs fajtája. A második legfontosabb dolog a főzéshez használt alaplé, majd a főzés módja. További fontos alap a készítésnél felhasználta olívaolaj és vaj keveréke valamint ajánlott egy kis bor is az ízesítéshez, az utánozhatatlan aroma eléréséhez.

Cannelloni

1_6.jpgA cannelloni az egyik nagy kedvencem amit éttermben már nem rendelnék hiszen könnyen elkészíthető, így otthon előszeretettel használom a különböző variációkat húsos, zöldséges, spenótos ricottás kombinációkkal. Emilia Romagna és Campania tartományokban a legnépszerűbb. Csőtészták, amit a világ összes finomságával meg lehet tölteni, utána pedig egy finom szósszal  és sütőben készre sütni! A ricottás-spenótos cannelloni egy tipikus vasárnapi étel Olaszországban. Kiváló alternatívája lehet a húsos lasagnénak vagy cannelloninak. A története ennek a tésztafélének a XVIII. századra nyúlik vissza. Igaz sok variációt olvastam róla, de akkor maradjunk a legtöbbet emlegetett verziónál. Vannak akik egy sorrentói étteremnek tulajdonítják az első cannelloni készítését, míg mások egy Salvatore Coletta nevű szakácsot nevesítenek, aki Amalfi városában készítette 1924-ben először ezt a fogást...Sokan úgy tartják, hogy egészen az 1900-as évekig nem is lehet tudni a létezésérő. Korábban egy-két helyen említették már, de a nagy áttörés mégis Nápolyba vezethető vissza és Vincenzo Corrado nevéhez fűződik. Ő említette először a tésztacsöveket, hússal és szarvasgombával töltve, de igazán  híressé egy arezzo szakácsnak, köszönhetően vált, aki elkészítette a híres "timbale canelloni"-t. 

Lasagne

1_7.jpgNagy kedvenc, az olasz konyha egyik legismertebb étele, karácsony, húsvét, ünnepek, hétköznapok népszerű fogása. Gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, egyesek az etruszk, mások az arab, perzsa eredetet feltételezik. A rakott tésztának szintén számtalan verziója létezik, de hagyományos mégis a darálthússal, paradicsommal készített, mely gyakran a vasárnapi menü része Itáliában.A lasagne az olasz Emilia Romagna tartományról indult el világhódító útjára. Népszerű étel az egész világon, nagyon sok féle húsos, zöldséges, túrós változat létezik belőle, bátran alakíthatjuk a család ízlése szerint.


PIZZA

Bizony így csupa nagy betűvel! Nem véletlenül hagytam utoljára. A nagy kedvenc bővebb ismertetést kíván és megkóstolni Olaszországban egyszerűen KÖTELEZŐ. Ha nem kedveljük igazán a pizzát akkor is kóstoljunk meg legalább egy trancio-t (szelet) melyet a számtalan Pizza al taglio kínál. Ismerjük meg a különbséget a Magyarországon kapható és a valódi olasz pizza között , mely papírvékony, ropogós szélű csoda.Délen és sok szeletelt pizzát kínáló üzletben találkozhatunk a vastagabb tésztájú variációval is, de az igazi pizza akkor is a vékony tésztájú marad.

A pizza tulajdonképpen délen született , Nápoly környékéről származik, a szegénynegyedben született, kezdetben a munkások tápláléka volt, kimondottan a szegények eledele volt. Eleinte lapos tésztalapot sütöttek,amit tányérként is használtak hiszen erre pénzük nem volt és erre helyezték rá a napi betevőt így alakult ki a pizza mai formája. A legolcsóbb és táplálóbb fogás volt egykor. Családi kasszától függően gazdagították, olajjal, sajttal majd összetekerték és ezt fogyasztották ebédre. A VIII. század előtt ( salsa bianca-val (fehér szósz) készültek ezek a pizza féleségek, a paradicsmos alap később terjed el. A Pizza Marinara eredete 1734-re nyúlik vissza, míg a Margherita születése 1796-1810 közötti időszakra tehető. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott. 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt. A XIX. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

182 elkészítési módja ismert. Az alapreceptektől a legrafináltabbig változhat, a pizzériákban min.20 féle pizza szerepel az étlapon.A jó pizza fafűtéses kemencében készül, elkészítése igazi művészet. Ma már az, hogy ez a legolcsóbb fogás sajnos nem igaz, a kínálat gazdag és ízletes, de az árak nem túl alacsonyak. A legegyszerűbb a Margherita pizza (paradicsom,mozzarella, bazsalikom). Általában egy pizza 8-10EUR, a legdrágábbak a tenger gyümölcseivel készített pizzák. Nekem számtalan kedvencem van. Diavola verde ( csípős szalámi, rucola) , Pizza Melanzane, peperoni (Padlizsános, pepperoni paprikás) Pizza Tonno e Cipolla (tonhal és hagyma)

1_5.jpg