20 +1 dolog amit NE tegyél Olaszországban

Bizony vannak íratlan szabályok, melyeket jobb tiszteletben tartani külföldön. Nézzük mit NE tegyünk Itáliában.

1. Rendelés és scontrino

Meglehetősen bosszantó, amikor kiálljuk a hosszú sort a várva-várt espresso vagy cappuccino érdekében, de átirányítanak a kasszához, hogy előbb ott fizessünk.  A legtöbb autópálya menti pihenőben (Autogrill) , repülőtereken, bárokban először a kasszánál rendelünk, fizetünk, majd úgy járulunk a pulthoz, hogy a kért kávét vagy szendvicset megkapjuk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzük meg bátran. "Devo fare prima lo scontrino?"5_78.jpg

2. Ketchup

Soha ne kérj ketchupot Olaszországban a pizzádhoz vagy főleg a tésztádhoz! A finom paradicsomszósz miatt garantáltan nem fog hiányozni, így ketchup max. a hamburger és a sült krumpli mellé mehet.

3. Parmezán

A resztelt parmezán sajt elengedhetetlen a jó olasz tésztákhoz. Kivéve tengergyümölcsei...Bár bevallom ezt a szabályt én rendszeresen megszegem...

4. Pizza Hawaii

Igaz itthon minden pizzériában kapható az ananászos pizza, ez azért majdnem a szentségtörés kategóriája...Ha kíváncsiak vagytok mit szólnak az olaszok az ananászos pizzához, megnézhetitek ITT. ( Egyébként a pizza ananászos verzióját egy görög férfi, Sam Panopoulos találta ki az USA-ban. ) Igaz létezik nutellás pizza is , még Nápoly legjobb pizzériáiban is találkozunk édes pizzával , az ananászos valahogy más. Ebből már garantáltan tudják külföldiek vagyunk. Nem véletlen , hogy a tömegturizmus helyszíneként népszerű adriai üdülővárosokban bizony ez is felkerül az étlapokra. Olaszos , de mégis furcsa verziója szerintem a pizzának a krumplis...Bár számomra nincs rá bocsánat , pláne magyarázat, a Pizza con patate fritte vagyis a pizza sült krumplival egy nagyon is létező és kelendő étel Olaszországban. Ettől rosszabb már csak az, legalábbis szerintem, ha ezt virslivel tálalják...5_74.jpg

5. Cappuccino ebéd után vagy este

Az olaszok cappuccinot szigorúan csak reggel isznak a reggeli brioche mellé. Cappuccino max. a déli ebédig kerül fogyasztásra. Ha ebéd után, vagy netán este kérünk egy cappuccinot már elnézően mosolyognak a tudatlanságunkat látva. Az igazi kávé ebéd után csak az espresso, vagy a caffe macchiato, vagy a corretto lehet.

5_75.jpg6. Mákos és diós tészta

A tészta Olaszországban szent! Soha, ismétlem soha ne kérjél üres penne tésztát, hogy az otthonról hozott mákkal vagy dióval ízesítsd...Sajnos láttam már erre példát. Előfordult az is, hogy a vendég az otthonról hozott szűrő segítségével mosta le a paradicsomos szószt a tésztáról és szórta rá a hazait :-( A tészta főzéssel, készítéssel kapcsolatban számos szabály létezik. Spagetti tésztát például alap, hogy nem törünk ketté. És evésnél nem vágjuk fel késsel, nem használunk a villa mellé kanalat...

7. Fotózás

Bár a tengerparton játszadozó gyermekek nagyon aranyosak, inkább csak a sajátunkat fényképezzük, ha nem akarunk bajt magunknak. Vannak akik nem őriznek szép emlékeket olaszországi tengerparti nyaralásukról...A mai világban a pedofília kapcsán minden bejelentést komolyan vesznek és egy egyszerű tengerparti fotóból is lehet rémálom. Lehet, hogy ez most hihetetlenül hangzik, de az akihez bejelentés alapján a parti szolgálat rendőrt hív, elveszik a fényképezőgépét, a memóriakártyát lefoglalják és órákon keresztül veszik fel az adatait a helyi rendőrőrsön, az a jövőben azt is meggondolja, hogy valaha újra fényképet készítsen. Múzeumokról egyéb helyekről, ahol tilos a fotózás szót sem ejtek, hiszen itt a következmények egyértelműek.

5_126.jpg

8. Lui Viton hamis Gucsi és egyebek

Ne vásároljunk a tengerparton vagy éppen a nagyvárosokban utcán földről árujukat kínáló árusoktól. A hamis márka lehet ugyan szép és vonzó is , főleg az ára miatt, de nemcsak az árust hanem bennünket is komoly bírsággal sújthatnak! A bolti vásárlások alkalmával is célszerű mindig elvennünk a blokkot! Sokszor erre figyelmeztetnek is egyébként. Ha utcán vásárolunk, ne dőljünk be a kézben megmutatott kiválóan működő kacatnak. A pár eurós tételeknél is tapasztalni fogjuk, hogy csak az működik amit az illető a kezében tart és látványosan kínálgat. Na azt vegyük meg, feltéve ha eladja. 

9. Mit ne kérdezzünk vagy mondjunk soha egy olasznak?

Van a rokonságodban maffia tag? Nem vagy túl öreg még ahhoz, hogy a szüleiddel lakj? Miért nem beszélsz angolul? Miért hadonásztok állandóan össze-vissza? Ti mindig kiabáltok?

10. Borravaló

Az olaszok nem túl gálánsak borravaló tekintetében, de erre jó okuk van. A számla végösszege többnyire tartalmazza a servizio (felszolgálás) díját vagy a coperto-t (teríték) , így várjuk meg nyugodtan a visszajáró összegét mi is. Amit egyébként minden esetben vissza is hoznak a pincérek és csak ha az asztalon hagyjuk azt fogadják el borravalónak. Az olaszok az utolsó 20 centet is megvárják a számla végösszegéből , szóval mi sem kell, hogy nagyvonalúak legyünk.

11. Öltözködés

Nincs annál rosszabb mint amikor megérkezünk végre utazásunk várva várt csúcspontjához...és mégsem jutunk be. Sok szomorú turistát láttam már a Szent Péter Bazilika előtt tanácstalanul, miután a rekkenő melegben kiállták a kígyózó sort, majd végül nem engedték be, mert rövid nadrágban érkeztek...5_127.jpg

12. Belépőjegyek

Célszerű időben megtervezni az utazásukat, hiszen ha a programunkban olyan nevezetesség szerepel, mely  a kényelmünk érdekében előzetes helyfoglalást igényel, akkor időben intézkedhetünk a cél érdekében. Nyári kánikulában nem túl kellemes beállni a Vatikáni Múzeumok előtt kígyózó sorba vagy szembesülni azzal, hogy a pisai Ferde Toronyba aznapra már minden jegy elkelt. Ügyeljünk persze arra is, hogy hol foglalunk helyet, hiszen számtalan jegyüzér cég van, akik jelentős haszonkulccsal kínálják a vezetett túrákat.

13. Biztonság avagy a zsebesek paradicsoma

Vannak alapvető szabályok, amiket egyszerűen be kell tartani minden nagyvárosban egy turistának. Soha ne tartsuk egyszerre, egy helyen magunknál az összes készpénzünket, kártyánkat és főleg okmányunkat, hogy aztán egyszerre mondhassunk búcsút pénzüknek és iratainknak. A tömegközlekedési eszközök, a római metró a zsebesek paradicsoma. Hihetetlenül profik, észrevétlenül és rutinosan csapnak le. Nem kérdés az sem, hogy Nápolyban TILOS az aranyékszereinkkel a nyakunkban várost nézni. Számtalan csalódott külföldi távozott már kedvenc ékszere nélkül Nápolyból, de a rosszabbik eset ha a kitépett fülbevalóval vagy egy vastagabb nyaklánc leszakításával még sérülést is szerzünk magunknak. A motoros tolvajok gyorsan csapnak le ránk, feleszmélni sincs időnk és már száguldanak el a válltáskánkkal. A másik gyakori tapasztalat sajnos az üdülővárosokban nyaranta előforduló rablásokkal kapcsolatos. Soha ne hagyjuk nyitva az apartmanok, vagy alacsonyabb szinten lévő szállodai szobák ablakát. Naponta több elkeseredett turista keresi fel a helyi rendőrséget, hogy bejelentést tegyen az éjszaka közepén lecsapó belopódzó tolvajokkal kapcsolatban. A nyitott ablakokon, erkélyeken keresztül a behatolók bódító szert juttatnak a lakásokba és így, míg a bent lévők mélyen alszanak, teljes nyugalommal pakolják ki a nyaralókat.

5_128.jpg

14. Telepass

Ne állj be a fizetőkapunál a Telepass sorba, amennyiben az útdíjat egyszerűen csak készpénzben szeretnéd kifizetni. A telepass kapuknál általában nincs sor, de ez egy fedélzeti egység, mely lehetővé teszi az úthasználati díj fizetését az autópályák használatáért Olaszországban, így amennyiben nem rendelkezel vele akkor kerüld messzire a sárga kapukat. A pályadíj kifizetéséhez szükséges jegyet pedig, amit az első kapunál megkapsz, lehetőleg úgy tedd el, hogy a huzat ne vigye ki útközben...

5_76.jpg

15. Parkolás

Soha ne parkoljunk sárga csíkkal jelzett "parkoló helyre", sokba kerülhet. A fehérrel jelölt parkolók ingyenesek, a kék csík fizető parkolót jelez.(Divieto di sosta-Megállni tilos!) 

16. ZTL zóna

A városok történelmi belvárosába többnyire korlátozzák a behajtást, ezek az úgynevezett ZTL (Zona traffico limitato) zónák. A kamerákkal megfigyelt kerületekbe figyelmetlenül behajtani nagyon sokba kerülhet.5_77.jpg

17. Vacsoraidő

Mondjunk búcsút a korai vacsoráknak. A legtöbb étterem az üdülővárosokban ebédidőben tart nyitva, 12.00-14.30 között és sok helyen pizzát csak este készítenek. Az esti nyitva tartás pedig 18-19 órától kezdődik, így hiába szeretnék korábban étkezni, a legtöbb helyen zárt ajtókra lelünk. No és persze a népszerű helyeken nem árt ha előre foglalunk!

18. Vonat

Soha ne szálljunk fel vonatra vagy más tömegközlekedési eszközre a jegyünk érvényesítése nélkül!

19. Zárva tartás vagy Siesta?

Szieszta időben a legtöbb bolt zárva tart. Ez nagyjából azt jelenti délben vagy fél egykor bezárnak és háromig , fél négyig zárva tartanak. Csak az igazán nagy üzletek, bevásárlóközpontok vannak nyitva egész nap, ezeken a helyeken ki is van írva, hogy „orario continuato”. Ha a városnézésünket, programunkat ilyen időpontra tervezzük, akkor készüljünk fel arra, hogy üzleteket nem nagyon találunk majd nyitva. A boltok többsége a hét valamelyik napján nem nyit ki legalább egy fél napra. Ez legtöbbször a hétfői nap.

20. Szelektív szemetes

Vigyázzunk mit hova dobunk el! Az olasz otthonokban már ügyes 4 részes hulladékgyűjtők vannak és természetesen az sem mindegy melyiket mikor helyezzük ki éppen. Sokba kerülhet ha nem válogatunk és nem tartjuk be a szabályokat.

1_247.jpg

20. Buongiorno vagy Buon sera? Amikor délután 16 órakor már este van...

A népszerű "ciao" helyett használjuk inkább illedelmesen a Buongiornot-t. Érdekes egyébként, hogy Olaszországban már délután Buonasera-t kell köszönni. Amikor itthon még simán jó napot kívánunk, akkor Itáliában már Jó estét kívánnak. Ha a délutáni nyitva tartáskor megyünk be a boltba mondjuk 16 órakor,  egy Buongiorno-val, biztos, hogy Buonaserát fognak visszaköszönni. 

20+1. Kávé elvitelre?

Hát nem egy hagyományos dolog az biztos. Szóval inkább ne! A jó kávét a pultnál hörpintjük be. Bár 2018 őszén Milánóban fog megnyitni a Starbucks legnagyobb európai kávézója és több olasz városban is terveznek üzleteket, az olaszok életében a műanyag poharas kávé nem túl népszerű. Nézzük milyen amikor kávét kérünk elvitelre :-)