10 érdekesség Velencéről, az Úszó városról

Spritz, Bellini, Szárnyas oroszlán és egyebek? Az Adria királynője a sokadik látogatásunk alkalmával is képes meglepni csodálatos látnivalóival. Az alábbiakban néhány érdekességet gyűjtöttünk össze, mely akár a rutinos Velence ismerőknek is izgalmas lehet...

1. Hidak az Úszó városban

Velence városában összesen 417 híd van! Ezekből 72 privát. 300 kőhíd , 60 vasszerkezetű és 57 fahíd található a városban. Az utolsó hidat egy spanyol építész Santiago Calatrava tervezte, ez a Ponte della Costituzione, mely 2007-ben készült el. Ez a 4. híd , mely a Canal Grande felett átível. Régen, egészen az 1500-as évekig Velencében a hidakon nem voltak lépcsők, hogy lóháton is közlekedni tudjanak. Az egyik érdekes korlát nélküli velencei hidat Torcello szigetén találjuk, ez a Ponte del Diavolo.1_287.jpg

2. Velence számokban

A 417 híd mellett, egyéb számokra is érdemes  Velence kapcsán figyelmet fordítanunk. 148 templom, 170 harangtorony, 350 gondola, 400 gondolás, 177 csatorna, csak néhány az izgalmas adatokból. Velence városa 118 szigetre épült, 127 „campo” vagyis kisebb tér van a városban, 450 palota (170 a Canal Grande mentén). A Calletta vagy a Ramo Varisco a világon a legkeskenyebb sikátor, mindössze 53 cm széles. A város maga 3 km széles, és 5 km hosszú, a Piazzale Romától a Sant' Elenáig. Az 1500 éve épült Velence évente 1-2 millimétert süllyed.

3. CIAO

A CIAO talán az egyik legismertebb olasz szó, melyet mindenki ismer. Külföldön is gyakran használják ezt az üdvözlési formát, de azt már kevesebben tudják hogy az eredete velencei. Valójában a szó eredete a venetoi dialektusból származik, mely a schiavo , s-ciao , s-ciavo szavakból amelyet később az évszázadok során az olasz nyelv asszimilált. A mai"ciao" vagyis szia üdvözlési forma , hajdan azonban nem mást jelentett mint "schiavo suo", vagy "servo vostro", azaz szolgálatára.

4. Cichetti & Ombre ?

Szeretnél igazi velencei módjára élvezni a várost? Akkor este 18 órától ajánlom figyelmedbe a "cichetti" és az "ombre" rituáléját. A "cichetti" nem más mint kis snack, apró falatkák, szendvicsek, különböző húsgombócok, melyet egy pohár bor mellett csipegethetünk el.
A legjellegzetesebbek közé tartozik a "sarde in saor" , mely egy tipikus velencei előétel is (szardínia hagymával, fenyőmaggal), a "baccalà mantecato" polentán vagy kenyéren, valamint a tonhal vagy húsgombóc. A velencei bor pedig ami kísérőnek szolgál a raboso (vörös) és a tocai (fehér). "Beviamo un ombra"" azaz igyunk egy pohár bort (megjegyzés-ombra=árnyék) régi idők hagyománya. Az ombra elnevezés, a velencei "bacari"-ból származik (kocsma, bár), amikor is az utcai árusok, hogy hűsen tartsák a bort, a Piazza San Marco terén, a Campanile árnyékában kínálták az italukat.  1_288.jpg

5. Az első diplomás velencei hölgy

Elena Lucrezia Cornaro Psicopia volt az első nő a világon, aki diplomát szerzett. A velencei nemesi családból származó hölgy a Padova-i Egyetemen végzett.1678. június 25-én ő lett az első női matematikus, aki megkapta a filozófia doktora fokozatot.

6. A szemüveg születési helye

Az első szemüveg története egy ismeretlen velencei mester nevéhez fűződik. A mai szemüvegekhez hosszú út vezetett, de mindenesetre történetük a híres muranói üvegművesek találmányával kezdődött a XIII. században. Murano kis szigete Velencétől északra fekszik, sokáig az üveggyártás központjának számított. Az üveg összetétele szigorúan titkos volt, a mesterek sokáig nem is hagyhatták el a szigetet. Ekkoriban a látássegítők elkészítéséhez szükséges fehér üveget, csak Murano szigetén gyártották. A mesterek domború lencséket csiszoltak, és ezeket egy-egy nyéllel ellátott fa karikába helyezték, ez volt a szemüveg elődje.

7. Schei

Velencei nyelven a pénz "schei" névre hallgat. Az elnevezés a Habsburg uralom idejéből származik, amikor a laguna világban a "Scheidenmunze" felirattal ellátott pénzérme járt kézről kézre.

8. Bellini koktél

A világhírű velencei Bellini koktélt 1948-ban, Giovanni Cipriani, a Harry’s Bár alapítója álmodta meg, akit felkértek, hogy készítsen egy italt Giovanni Bellini festménykiállítására. A koktélt pedig nem más, mint a Bellini festményekre jellemző, lilás, rózsaszín árnyalata ihlette, melyet a festő előszeretettel használt. A ragyogóan rózsaszín koktél titka pedig nem más, mint a friss, zamatos őszibarack és a prosecco találkozása. 

9. A világ első kaszinója

Itt nyílt meg a világ első nyilvános játékháza, mely a szerencsejáték korlátozására, és a velencei urak szokásainak szabályozását tűzte ki célul. A Casinò di Venezia 1638 óta működik, ám az épület története még ennél is régebbre nyúlik vissza. A monumentális létesítmény a csatorna mentén helyezkedik el, s 1509-ben, a velencei nemeseknek építették. A szerencsejáték központjává azonban csak száz évvel később vált. A rulett, a blackjack és a pókerasztal hamar visszarepíti a látogatókat a XVII. századi Velencébe. A kaszinó mára a történelem részévé vált. Olaszországban a mai napig összesen csak 4 kaszinó van, ezek is északon.1_289.jpg

10. Spritz

A velenceiek kedvenc aperitifje a Spritz, mely fehérbor/prosecco, szóda, aperol egyvelegéből készül (3-2-1 arányban) egy szelet narancs karikával szervírozva. Tulajdonképpen ez az olaszok fröccse, mely világszerte nagyon népszerű. Úgy tartják, hogy ezt az italt a XIX. század alatt találták fel Olaszország osztrák megszállása alatt és a neve a német spritzen szóból származhat. 

11. Calletta Variasco

Velence legkeskenyebb utcája a Campo San Canciano közelében található, ez a Calletta Variasco, szélessége mindössze 53 centiméter.

Hol van Velence elátkozott palotája, és mit tudhatunk a titkos kertekről...?

Gyere velünk Velencébe! www.tdmtravel.hu