10 mesebeli hely Itáliában, ami valóban létezik...

1. Civita di Bagnoregio, Viterbo, Lazio

A tufasziklára épült ’Haldokló város’, ahogyan az író Bonaventura Tecchi elnevezte, már messziről is megkapó látványt nyújt. A különleges hangulatú várost gyalogosan lehet megközelíteni egy több száz méter hosszú keskeny hídon keresztül. A gyönyörű környezetben megbújó, egykor nyüzsgő városkában ma már nagyon kevesen élnek, így nem csoda ha úgy érezzük majd a középkori hangulatú városközpontban  sétálva mintha megállt volna itt az idő. A vidékre nyíló kilátás a városból szemet gyönyörködtető és egyben érdekes látvány a szél és az eső formálta különleges agyagfelszín. Egy séta a festői kis utcákban, a Porta Santa Maria, és a San Donato templom megtekintése garantáltan felejthetetlen élmény lesz.5_103.jpg

2. Gole dell'Alcantara-Szicília

Alcantara...a természet csodája! Kihagyhatatlan élmény egy látogatás a fantasztikus Alcantara szurdokvölgyben, ahol a lávába vájt folyó jéghideg vizében fürödhetünk. Fantasztikus látvány, mely a világ minden részéről vonzza a turistákat. A szurdok felett egy magas teraszról látni lehet már azt a csodálatos bazalt képződményt, amit több ezer évvel ezelőtt egy vulkán kitörés alkalmával az Etna hozott létre a völgyben. A legenda szerint a néhány kilométerre lévő vulkán kitörésekor egy hatalmas szikladarab idáig repült el, és kettéhasította a hegyet. A lassan kihűlő lávában utat találtak maguknak a kis hegyi patakok, így kiszélesítették a völgyet és létrehozták a folyómedret. A kihűlt láva mindenütt érdekes, különleges mintázatban összegyűrődve követi a folyót. Canyoning, folyami trekking számos izgalmas program a bátrabb felfedezőknek!

5_115.jpg

3. Abbazia di San Galgano, Chiusdino, Toscana

A Siena városától 40km-re fekvő, kanyargós utakon megközelíthető San Galgano gótikus apátságát ciszterci szerzetesek építették 1218 és 1288 között. A 72 méter hosszú és 21 méter széles San Galgano volt az első gótikus templom Toszkánában. Különleges látvány a tető nélküli templom, mely koncertek, rendezvények, esküvők helyszínéül is szolgál napjainkban. A Galganoi kard története is ide kapcsolódik. A templom közelében egy kis dombon találjuk a Montesiepi kápolnát (1182), ahol a sziklába szúrt kardot láthatjuk. A történet szerint Galgano Guidotti lovag, aki 1181-ben született Chiusdino városában, egy látomását követően feladta nagyvilági és harcos életmódját. Kardját egy sziklába vágta, búcsút intve a fegyvereknek és a harcnak, és az Úr szolgálatába állt. A sziklába vágott kard pedig a béke szimbóluma lett.

4. Campo Imperatore, Abbruzzo

A Campo Imperatore egy fennsík Abruzzo tartományban. Az Appenninek vonulatának legnagyobb fennsíkja, 27 km hosszú és átlagosan 8 km széles. Gyakran olasz Tibetként is emlegetik, mely elnevezés Fosco Maraini alpinistától származik. Olaszország egyik legszélesebb fennsíkja a Gran Sasso hegység szívében található, a Gran Sasso és a Monti della Laga Nemzeti Park területén. A fennsík többek között arról is ismert, hogy Benito Mussolini utolsó börtöne volt 1943-ban, mielőtt a németek kiszabadították volna. A Madonna della Neve kis templom közelében található, jelenleg nem működő Hotel Campo Imperatore-ban a korábbi szobát eredeti bútorokkal berendezve őrizték meg a látogatóknak. 

5_105.jpg

5. Cascate del Varone, Trentino Alto Adige

Riva városától 3 kilométerre találjuk ezt a különleges helyszínt Tenno városában. A Varone-vízeséshez több tábla is mutatja az irányt ( Cascata del Varone) így könnyen elérhetjük. A Felső-barlangig 115 lépcső vezet fel: útközben hihetetlen gazdag a botanikus kert vegetációja, mert a vízesésnek köszönhetően sajátos mikroklímája van a helynek. 1874. június. 20-án nyitották meg ünnepélyes keretek között a látogatók számára. Nyaranta 09.00-19.00 között látogatható, a belépődíj 6EUR.

5_106.jpg

6. Giardino dei Tarocchi, Garavicchio, Toscana

Toszkána a természeti szépségek, elbűvölő kisvárosok mellett számtalan látnivalóval kápráztatja el a látogatókat. Ilyen a Giardino dei Tarocchi parkja is. A színek és formák különleges világa, melyet 1979-ben kezdtek el építeni, és 1998 május 15-én nyitottak meg a látogatóknak. A településen a francia házaspár, Niki de Saint Phalle és Jean Tinguely alapította meg ez a fantasztikus helyet, és 20 évig építették a Tarot-kertjét. A bejárathoz közeledve már messziről feltűnnek a hatalmas, tükörcserepekkel és színes kerámiákkal borított, csillogó szörnyalakok, formák és tornyok. A fantasztikus szobrászati-építészeti együttes 22 egysége a tarot kártya nagy árkánumának alakjait, az archetípusokat jeleníti meg. 
Weboldal: www.giardinodeitarocchi.it5_116.jpg

 7. Gigante dell’Appennino, Pratolino, Toscana

A több mint 10 méter magas félig ember , félig hegy forma szobor Pratolino városában található. A monumentális Appennini Kolosszus szobor, Giambologna alkotása 1580-ból. A szobor a Firenze melletti régi Medici villa (Villa Medicea di Pratolino) vízesésekkel, barlangokkal, tavakkal teli parkjában látható. Az eredeti villát 1822-ben lerombolták, ma a Villa Demidoff áll a helyén. 

5_107.jpg

8. La Scarzuola, Montegabbione, Umbria

Umbria tartomány egyik talán kevésbé ismert érdekes látnivalója , Orvieto városától mindössze néhány kilométerre található. Az ideális város, a La Scarzuola , Tomaso Buzzi milánói építész elképzelései szerint épült meg, aki egy elhagyott kolostor környékén látott neki az építkezésnek 1958-ban. 6_50.jpg

9. Alberobello, Puglia

A trullik , Puglia tartomány szimbólumai. A Valle d’Itria sajátos építménye egyszerűen képeslapra kívánkozik ahogyan fehérségével kiemelkedik a zöldellő növények és a napsütötte kék égbolt határán.  A legrégebbi trullikat, melyeket ma Alberobello városánál találunk a XIV. században építették. Alberobello mesés kisvárosa hangulatos éttermekkel, kis üzletekkel várja a látogatókat.5_118.jpg

10. Parco dei Mostri, Bomarzo, Lazio

A mitológia és a fantázia végtelen világa vár itt ránk. A Szörnyek parkja , vagy más nevén a Szent Erdő, az 1500-as években élt Orsini herceg által, fiatal felesége emlékének szentelt titokzatos kert. A parkban elhelyezett szobrok részben mitológiai jeleneteket ábrázolnak groteszk formában, részben az itáliai irodalom egyes kiemelkedő alkotásait mutatják be, de találunk itt egészen különös építményeket is, mint például a"ferde ház" vagy éppen furcsa óriások. Weboldal: www.bomarzo.net