Olasz kávéfajták & 8 régiós kávéspecialitás
Il caffè, per esser buono, deve essere nero come la notte, dolce come l'amore e caldo come l'inferno. ( Michail Bakunin)
Vagyis a jó kávé sötét mint az éjszaka, édes mint a szerelem és forró mint a pokol...Na de hányféle kávé is létezik Olaszországban és melyek azok a kávé különlegességek, melyek az egyes régiók specialitásai közé tartoznak?
Un caffè: Vagyis egy sima presszó kávé. Ha valóban egy gyűszűnyi méretű, méregerős kávéra vágyunk akkor ne bonyolítsuk túl a dolgot. Az egyszerű „un caffé” kérdés felvethet perszer csomó kérdést: con-latte, ristretto, corretto, lungo stb. De ha igazi olasz eszpresszóra vágyunk akkor ne hagyjuk magunkat eltántorítani a barista kérdéseivel. Tapasztalataim szerint a legtöbb külföldi látogatónak kicsit szokatlan azonban ez a kávéadag, mivel hosszabb kávékhoz vagyunk szokva. Ez viszont már a nagy csészében felszolgált caffé americano típus.
Caffè macchiato caldo: Eszpresszó kávé egy cseppnyi meleg tejjel. Egy cseppnyi vagy egy foltnyi tejjel, mivel az elnevezés is innen ered, ugyanis a "macchiato" foltost jelent olaszul.
Caffè macchiato freddo: Eszpresszó kávé pici hideg tejjel.
Caffè macchiato freddo con latte scremato: Eszpresszó kávé hideg tejszínnel.
Caffè schiumato: Mint a macchiato, csak a felgőzölt tej habjából tesznek kicsit a kávé tetejére.
Caffè marocchino: Ahány bár annyi szokás. De itt többnyire egy habos kávéról van szó, melyet kakaóporral szórnak meg.
Caffè decaffeinato: Koffeinmentes kávé.
Caffé d’orzo: Árpakávé vagyis pótkávé.
Caffè corretto: Főleg északon népszerű a grappával vagy egy csepp sambucával vagy más alkoholos itallal (rum, whisky) „feljavított” kávé.
Caffè doppio: két presszó kávé egyben.
Caffè lungo: Hosszú kávé, vagyis a normál eszpresszó, hosszabb , vizesebb változata.
Caffè ristretto: A kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve. Extra rövid kávé, sűrűbb és persze erősebb mint a sima presszó.
Caffè freddo: Nyáron igen kedveltek a különböző hideg kávék. Nem összekeverendő a shakerben készített shakeratoval! Ha caffé freddo-t kérünk akkor a kávénkat jéggel, tejszínnel vagy nélkül várjuk. Szemben a sokkal finomabb…
Caffè shakerato: Kávé, cukor és jég shakerben összerázva, melynek eredménye egy finom, lágy, habos kávé.
Caffè con panna: kávé tejszínhabbal.
Cappuccino: A nagy klasszikus, a felgőzölt tejhabbal készített kávé. És persze itt is többféle létezik. Cappuccino chiaro, kevés kávéval. Cappuccino scuro, sok kávéval. Cappuccino decaffeinato-koffeinmentes. Vagy: Un cappuccino con caffè caldo e latte freddo. Azaz meleg kávéval és hideg tejjel…
Latte macchiato: Sok tej pici kávéval, vagyis tejeskávé.
Caffè e latte: Presszó mennyiségű kávé nagy pohárban, felgőzölt tejjel. A különbség a cappuccino-val szemben a tej mennyiségében van, ami itt jelen esetben több. És Caffè e latte con caffè freddo e latte freddo, hideg kávéval, hideg tejjel…Vagy Caffè latte con caffè caldo e latte freddo, meleg kávéval és hideg tejjel.
És mindezek után nézzük meg akkor az egyes régiókhoz kapcsolódó kávéspecialitásokat is...
Caffè alla valdostana di Cogne
A XVI.-XVIII. század között alakult ki ez az ital, mely nem csupán azért született meg, hogy a leghidegebb napokon felmelegítse a fogyasztóját, hanem baráti összejövetelek kedvelt társasági programja is volt. A jellegzetes faedény (grolla) vagy barátság kehely teszi igazán különlegessé Valle d'Aosta jellegzetes kávéját. Kávé, cukor, grappa, Genepí (likőr) és egy pici citromhéj alkotja.
Torino Bicerin
Piemonte tartomány jellegzetes kávéja, melyet Friedrich Nietzsche, Alexandre Dumas és Giacomo Puccini is nagyon kedvelt…A csokoládés kávé eredete az észak-olasz nagyváros, Torinó egyik kávézójáig vezethető vissza. (www.bicerin.it) Ennek alapja a torinói eredetű gianduja. A népszerű Bicerin előtt korábban, a Bavareisa néven ismert ital hódított, mely egy 1700-as évekből származó francia eredetű ital. Csokoládé, tejszín és kávé összekeverve, nem pedig 3 rétegben mint a későbbi bicerin. A kávét mellé általában a meliga elnevezésű kekszet kínálják. A híres recept szerint a kávéhoz 30 ml forró csokoládé, és egy réteg tejszín kerül. A milánói barbaiada tulajdonképpen ennek az utánzata, melyet Domenico Barbaja hónosított meg Lombardia fővárosában.
Padova
A Pedrocchi kávéház Padova városának egyik szimbóluma. A név nélküli "Szent" (Il Santo ahogyan Szent Antalt nevezik) , a fű nélküli völgy és az ajtó nélküli kávéház városa...A recept története Francesco Pedrocchi, és fia Antonio nevéhez kötődik, aki 1826-ban egy kávépörkölőt nyitott, mely hamarosan a városi értelmiség találkozóhelye lett. Egy eszpresszó tetejére tejszínt tesznek és megszórják kakaóval. Ami a kávé igazi különlegességét adja, az a mentaszirup.
Moretta Fanese
Marche tartomány jellegzetes kávéja, mely egészen pontosan Fano városából származik. Nem nevezhetjük egyszerűen egy caffé corretto-nak, mert nem az, és ezt a helyiek bizony sértésnek is veszik. A moretta vagy dialektusban Muréta története, a hagyomány szerint a halászokhoz kapcsolódik, akik a hideg éjszakákon, hogy felmelegedjenek a maradék likőröket, italokat forró kávéval keverték össze. Mai , három réteges megjelenési formája már a háború után alakult ki. Szigorúan üveg pohárban szervírozzák. A kávéhoz Varnelli vagy Mistrà ánizs likőr, brandy és rum kerül hozzáadásra. A likőrt, rumot, cukorral és citromhéjjal felmelegítik és erre öntik rá a kávét, mely az eszpresszó habjával, 3 külön színű réteget alkot.
Ponce alla livornese
Livorno városából származik, kávé, cukor és rum kombinációja. A története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, de igazán az 1800-as évektől terjedt el. Elnevezése a punch szóból származik, melyet olaszosítottak és az angolok által fogyasztott ital esetében hamarosan a forró vizet is lecserélték kávéra... Így született meg a ponce alla livornese...
Caffè napoletano
A nápolyi kávé legenda, és hogy megkóstoljuk az igazi "fekete aranyat", Campania fővárosáig kell utaznunk. Nápolyban és környékén minden bárban hozzájuthatunk a mogyorós kávéhoz, mely a régió egyik legismertebb ízesített kávékülönlegessége. A nápolyi kávé nagyon híres, titka állítólag a különleges keverékben és az optimális pörkölésben rejlik. Egy olyan eszpresszóról van szó, melyhez mogyorókrémet adnak. A mogyorókrémet a Campania tartományában termesztett mogyoróból készítik. (Nocciole Giffoni, ebből készülnek a finom nápolyik is.) A tökéletes kávé elkészítése nem is olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. Lehet túl hosszú, vagy éppen túlpörkölt, túl édes vagy éppen túl keserű. Szóval nem mindegy hova térünk be megkóstolni! A Bar Maxico vagy a Caffé del Professore, a mogyorós kávé fellegvára azonban tökéletes választás lehet. Érdemes felkeresni még a Gran Caffé Gambrinust (Piazza Plebiscito-Palazzo Reale), melyet 1860-ban alapították, vagyis pont egyidős Olaszországgal. Az egyik legszebb példája a történelmi, irodalmi kávéházaknak, ahol többek között Sissi hercegnő is megfordult!
Caffé alla salentina
A forró nyári leccei esték kávéja, mely az '50-es években született. Lefőzzük a forró eszpresszót és egy nagyobb, jéggel teli üvegpohárba töltjük, majd 2-3 kanál mandulatejet teszünk hozzá. Nagyjából ennyi.
Caffé calabrese
Kávé és Brandy. Egy kis pohárba barna cukrot tesznek, beletöltik a brandyt, gőzzel felmelegítik, majd liquirizia kerül bele és végül a forró eszpresszó kávé.