Olaszországi utazások

2016\05\12

Top 10+1 látnivaló Firenzében

Ha mint valamelyik Benigni filmben , mi is lóháton visszatérhetnénk toszkánába  az  1400-1500-as évek fordulójára. akkor bizony  Firenze utcáin , Brunelleschi , Masaccio, Donatello , Michelangelo, Lorenzo il Magnifico és Savonarola jönnének velünk szembe. Építész, festő, szobrász, herceg, prédikátor…akik tudtukon kívül az Arno parti városból egy remekművet alkottak, „A reneszánsz bölcsőjét”. Firenze korábban egy gazdag, de nyugodt város volt. Ekkor azonban a remek alkotóknak köszönhetően templomok, paloták, hidak kezdtek épülni , csodálatos festmények születtek. A város az egész római császárkoron és kora középkoron át lakott volt, de az igazi fejlődés kezdetét a XIII.század elejére tehetjük. A textiliparáról nevezetes  kereskedőváros Európa egyik legjelentősebb kulturális centruma lett. Az  olasz nyelvű irodalom első méltán világhírű alakjai Dante, Petrarca és Boccaccio firenzeiek voltak és itt alkottak a reneszánsz olyan nagy mesterei mint Giotto, Donatello, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaelo, Botticelli, Benvenuto Cellini. Firenze volt a kiindulópontja annak a művészeti forradalomnak, amely a XV.században kezdődött. A felfedezések kora volt ez, amikor az emberek kutatták az újat. Galilei, Giordano Bruno ,Leonardo da Vinci ,Picco della Mirandola humanista világa ez…
A vászon , kő, márvány remekművek kiváló állapotban maradtak fent az évszázadok folyamán , így nagyon nehéz a város számtalan látnivalója közül kiemelni a legfontosabbakat, de nézzük mégis akkor a mi összeállításunk top listás szereplőit.

 

1.  Dóm tér - Dóm és a híres Brunelleschi kupola, Giotto harangtornya, Keresztelőkápolna
 

A Dóm tér épületei közül  legősibb a San Giovanninak nevezett Battistero nyolcszögletű épülete. A világ legnevezetesebb bronzkapuit láthatjuk itt. Porta del Paradiso vagyis a Paradicsom kapuja Ghiberti remekműve. A nagyszabású tervek mint például magának a firenzei dómnak a megvalósítása is , a városi hatóságok, illetőleg céhek kezdeményező tevékenységének és anyagi áldozatkészségének volt köszönhető. A mai dóm helyén eredetileg a kicsiny S. Reparata bazilika állt. 1289-ben megújították a tér burkolatát és 7 évvel később a templom és a Battistero között álló kórházat lebontották. Alapfalait – freskóival a templom alatti múzeumban találjuk. 1296 – ban kezdték meg az építkezést, Arnolfo di Cambio tervei alapján és a S.Reparata lebontását. Az Arte della Lana-posztócéh finanszirozta az építkezést, mely ha kisebb megszakításokkal is ,de végül Itália legszebb, legmonumentálisabb templom együttesévé alakult. Firenze új székesegyháza már tervezése idején címerének lilioma s a város  nevében rejlő ősi szimbolika alapján a Sta. Maria del Fiore nevet kapta. 1334-ben Giottót a nagyhírű, idős firenzei művészt nevezték ki a Dóm vezető építőmesterének. Giotto figyelme központjában a Harangtorony állt, és a Campanile tervezésére összpontosított. A mester életének még hátralévő rövid három esztendeje alatt szép tervének csupán töredékét tudta megvalósítani. A torony szintekre tagolódik, Giotto csak a földszinti szakasz alsó részét építette meg. A 153 méter hosszú templom, 170 év alatt épült meg.1_28.jpg

2. Ponte Vecchio

Firenze legszebb és a világon legtöbbet fotózott híd a Ponte Vecchio vagyis az Öreg híd.  Firenzének sokáig első és egyetlen hídja volt. A két oldalán lévő butikokat a XVI. és XIX. sz. között építették. A Ponte Vecchióban fedett folyosó köti össze a Pitti-palotát és az Uffizit, ami Giorgio Vasari tervei szerint készült 1564-ben, az egyik Medici herceg esküvőjére.2_13.jpg

3. Palazzo Vecchio

A firenzei városháza. A Piazza Signoria terét uraló épületet lehetetlen teljes egészében lefotózni. Várpalota jellegű épület eredeti neve Palazzo dei Priori volt. A céhek priorjai és a katonai egységek parancsnokai itt üléseztek a két testület együttesen alkotta a signoriát.  A Palazzo Vecchio -Régi Palota elnevezés onnan származik, hogy a Medici család innen költözött a későbbi Palazzo Medici Riccardiba illetve a Pitti Palotába.“Torre di Arnolfo” impozán tornya 94 méter magas 1310-ben épült.3_10.jpg

4. Uffizi

Cosimo herceg terveztette Vasarival 1560 kormányzói hivatalnak.Firenze legjelentősebb múzeuma, olaszország legszebb festményeit kiállító múzeum.A nagyhercegi kormány egyszerű stílusban épült hivatala volt, itt öntötték a város florinját is.A  felső szinten található gyűjteményt, illetve ennek alapjait még a Mediciek első generációja vetette meg, s a nagyhercegek szakadatlan buzgalommal gyarapították.1870 óta állami képtár (44 kiállítóterem). Botticelli világhírű képei-Tavasz, Vénusz születése is itt kerültek kiállításra.4_9.jpg

5. Cappella Brancacci


A Santa Maria del Carmine nevű karmelita templom Firenzében található. Az eredeti épület a XIII. század végén épült, de 1771-ben szinte teljesen leégett. Az 1780-as években építették újjá barokk stílusban, Giuseppe Ruggeri tervei szerint. A tűzvész elkerülte a Corsini- és Brancacci-kápolnákat, ma ezek adják a templom legfőbb látnivalóit. A Brancacci-kápolnát Masolino da Panicale kezdte el kifesteni, de egy magyarországi meghívás miatt a befejezést tanítványára, Masaccióra hagyta. Az általa készített freskók nagy hatást gyakoroltak számos későbbi művészre, egy legenda szerint Michelangelo és Pietro Torrigiano ezek előtt a freskók előtt veszett össze úgy, hogy Torrigiani betörte Michelangelo orrát. A kápolna bejárati pillérén jobbra lévő Bűnbeesés című kép Masolino, a bal oldai Paradicsomból való kiűzetés Masaccio műve. Ez utóbbit Raffaello lemásolta a Vatikán Loggiáiban. A kápolna többi freskóját szintén Masolino, Masaccio és Filippino Lippi készítette.5_19.jpg

6. Santa Croce templom

Firenze Pantheonja…A Santa Croce (Szent Kereszt) templom Firenze történelmi központjában, a Piazza di Santa Croce téren áll. A templomot gótikus stílusban kezdték építeni 1294-ben, építését 1442-ben fejezték be. Tornya 1842-ben épült neogótikus stílusban. Homlokzatát később, 1863-ban fejezték be szintén neogótikus márványburkolat díszítéssel. Ide temették a város jeles szülötteit. A templom Firenze nagyjainak nyughelyét őrzi: Macchiavelli, Lorenzo Ghiberti, Galileo Galilei , Leonardo Bruni… és itt találjuk Michelangelo síremlékét is. (Michelangelo saját sírjára tervezett Pietàja a Dóm-múzeumban található) A Santa Crocében lévő síremlékét 1570-ben Vasari tervezte. Danténak jelképes sírja van a templomban, mivel a költő Ravennában hunyt el.6_14.jpg

7. Santa Maria Novella

A dominikánusok monumentális (99m hosszú), gótikus temploma a XIII.században épült. Háromhajós, keresztboltozatos bazilika. A templom és kolostor területén már a X.században állt egy óratórium a St.Maria della Vigna, majd mellette plébánia templom is épült.1221-ben szerezték meg a dominikánusok ezeket az épületeket, majd 1246-ban kezdődtek meg a ma is álló templom építési munkálatai. A városi hatóság már 1244-ben a szerzeteseknek adományozta a jelenlegi tér területét.5_21.jpg

8. Galleria dell'Accademia

Az Akadémia képtár Firenze második leglátogatottabb múzeuma, az Uffizi Galéria után. Világhírét, népszerűségét elsősorban Michelangelónak, és egyik leghíresebb szobrának, a Dávidnak köszönheti.7_5.jpg

 

9. Palazzo Pitti és gyönyörű Boboli kert

Az Arno folyó partján a Ponte Vecchio közelében fekvő 15. századi Palazzo Pitti egészen 1919-ig a firenzei uralkodók rezidenciája volt, azóta az olasz állam átalakította és ma a palota Firenze legnagyobb múzeum-komplexe. A Palazzo Pitti mögött elterülő csodálatos Boboli-kert az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája.9_4.jpg

 

10. Orsanmichele

Kivülről kicsit sem hasonlít templom épületre. Az Orsanmichele a Szent Mihály templom középkori épülete, ahol korábban ezen a helyen állt még a középkorban egy a VIII.századból származó oratórium a S.Micheel in Orto. Feltehetően ebből az ősi névből formálódott a mai monumentális épület elnevezése .1825-ben Arnolfo di Cambio gabonaárúsító csarnokot épített ezen a helyen, s ennek leégése után a XIV.sz. első felében több művész, közöttük Francesco talenti és a festő Taddeo Gaddi tervei alapján létesült a mai épület.5_23.jpg

10+1. Piazzale Michelangelo

Méltó búcsút Firenze városától a a Piazzale Michelangelo teréről vehetünk. Firenze kilátóhelyéről fantasztikus panoráma nyílik a városra.  A csodás látványt garantáltan soha nem felejtjük el.1_29.jpg

2016\05\11

A legjobb éhségűző csipegetnivalók Olaszországban

1. Grissini:

9_3.jpgHa Olaszországban ebédelünk vagy vacsorázunk egy étteremben akkor szinte biztos, hogy kerül az asztalunkra belőle. A kenyérrel együtt , az étkezések előtt ez mindig a teríték része. Rozmaringos , szezámmagos vagy sima…sokféle létezik. A történet úgy tartja, hogy a grissiniket egy torinói péknek Antonio Brunero-nak köszönhetjük, aki 1679-ben alkotta meg ezt a ropogós finomságot. Az első grissinik egy udvari orvos kérése alapján készültek, aki a kis hercegnek Vittorio Amedeo di Savoia-nak készítette el ezeket, mivel a gyermeknek a kenyér emésztésével nehézségei voltak. A könnyen emészthető, hosszan eltartható grissini-nek azonnal óriási sikere lett. Napóleon egyenesen Párizsba szállítatta magának Torino városából ezeket a ropogós csemegéket. Egy másik történet a név eredetéhez fűződik, mely szerint a gherssin " grissia "  szóból ered, mely a jellegzetes piemonte tartományból származó hosszúkás kenyér elnevezése volt . Úgy tarttják, hogy a XIV. században , amikor a kenyeret még nem a súlya alapján fizették meg, hanem az alakja szerint , a pékek nagyon igyekeztek csökkenteni  a cipók méretét , és szerettek volna megalkotni egyetlen „grissia”-ból sok-sok hosszú „gherssin”-t , annak érdekében, hogy többet kereshessenek. A hagyományos és a legrégebbi grissini a „Rubatá” (piemonti nyelvjárásban „tekertet” jelent) , mely  40-80 cm hosszú is lehet és a kézzel nyújtott eljárásnak köszönhetően könnyen felismerhető jellegzetes formájáról. A grissinit az olaszok bármikor szívesen fogyasztják vacsorára várva, vagy csak délutáni ropogtatnivalónak is. De vannak akik levesbe is előszeretettel tördelik vagy éppen kedvenc felvágottjukat tekerik fel rá előétel gyanánt.

2. Bruschetta:


10_3.jpgÉttermekben sokszor előételként vagy csak egyszerűen vendégfogadóként kerül az asztalra. Az eredetével kapcsolatban nem tudunk biztosat, de feltehetően Közép-Olaszországból (Toscana, Lazio tartomány) származó étel, amit már a XV. században is fogyasztottak. Pirított kenyérszeletet jelent, amit alapesetben fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg. A klasszikus ropogós kenyér verzió paradicsommal készül természetesen (fokhagyma, bazsalikom, paradicsom) , de az egyszerűen elkészíthető pirítósra tulajdonképpen bármilyen feltét kerülhet. A világszerte népszerű bruschetta állítólag a szegény fölműveseknek köszönhetően született meg, akik hogy a megszáradt , megmaradt kenyeret ne dobják ki, tűz felett megmelegítették és olajjal, sóval ízesítették.

 

3. Tramezzini:

3_9.jpgNekem azt hiszem mindegy is melyik verziót találom a pultban. Egyszerűen szeretem! Legyen az a klasszikus háromszög, a pufi gazdagon megtöltve vagy a tramezzini arrotolati (tekercs) variációja. A puha kenyér majonézzel sonkával, gombával vagy egyszerűen mozzarellával és paradicsommal igazi éhségűző délelőtt vagy délután.  A hagyományos szendvics kenyérből készült tramezzini-nek ma már nagy hagyománya van Itáliában. És persze mint mindennek a szendvicsek születésének is van saját története…Az első személy akiről a történelem említést tesz , hogy hasonló hideg ételt fogyasztott John Montague volt. Gyorsan elfogyasztható ételt óhajtott, kenyérrel szalámival és sajttal. A történet szerint a délkelet-angliai település, Sandwich grófja, John Montague álmodta meg a szendvics ősét, ugyanis az angol úr megrögzött szerencsejátékos volt, és egy alkalommal arra kérte inasát, olyan gyors ebédet állítson össze neki, melynek elfogyasztása közben nem kell abbahagynia a játékot. Aztán ez szokássá vált, hiszen az inas csak beszólt a konyhára, hogy kér egy „Sandwich” –et és a szakács már tudta mit kell elkészítenie. De a „töltött” kenyér hagyománya egészen az antik Rómáig visszanyúlik. A Suburra negyedben már akkor létezett a „panisperna” elnevezésű utca, ami latinul a kenyérre és sonkára utalt, mely megfelelő volt egy gyors déli étkezésnek. Ami pedig az első tramezzinit illeti: Torino központjában, a Piazza Castello kis bárjában a Mulassano-ban készítették először 1926-ban. Angela Demichelis Nebiolo nevéhez fűződik a ma már világszerte népszerű szendvics, aki férjével együtt vándorolt ki Amerikába. Itáliába, szülővárosába Torino-ba visszatérve pedig megálmodta ezt a szendvics fajtát.Tulajdonképpen az aperitif italok mellé kínálásra kerestek valamilyen újdonságot, melyből megszületett a tramezzini szendvics.

4. Club sandwich con salsa rosa:

6_13.jpgA club szendvics Észak-Olaszországban elképzelhetetlen az ízletes salsa rosa szósz nélkül. A rózsaszín mártás amibe a szendvicsfalatokat mártogathatjuk majonéz, ketchup, 1 kanál mustár, Worcester vagy konyak keverékéből készül. Sok fajtája létezik természetesen (vegetáriánus, grill zöldségekkel stb.) de a jó öreg klasszikus a sonka, sajt, tojás, saláta variáció. Nincs is jobb mint egy spritz a homokos tengerparton és mellé és jól elkészített club sandwich...A kínálat pedig végtelen...A finom pirítós többféle módon is készülhet...sonkával, csirkével, paradicsommal, grill zöldséggel. bacon szalonnával, salátával...Mindegy hogy kérjük, rosszul nem járunk.

 

5. Piadina:


2_12.jpgEmilia Romagna tartományban nagyon népszerű, úton-útfélen kapható. Piadina vagy piada, pieda, pida, piè a különböző dialektusoknak megfelelően, Romagna és Marche tartományában a legnépszerűbb, főleg Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini és Pesaro-Urbino környékén. A piadina egy olasz különlegesség. Nem véletlenül hívják olasz lepénykenyérnek is, hiszen tényleg nagyon hasonlít a lepényre. Számtalan variációja létezik.A piadinék frissen melegen és pirítóban újramelegítve is zseniáliasak. De talán a legjobb pármai sonkával, rucolával és mozzarellával töltve, grillezőben átsütve, ahogy a bárokban is kínálják. Már a római időkben is találkozhatunk utalásokkal a piadina eredetére vonatkozóan de az első írásos nyomok 1371-ből származnak. A piadina romagnola-t tehát már a középkorban és a reneszánszban is fogyasztották, majd szépen lassan a római úri udvarokat is meghódította. A sonkás, mortadellás, sajtos verziókon túlmenően lekváros, csokoládés piadinákkal is találkozhatunk… Hivatalosan két féle létezik: Piadina Terre di Romagna és a Piadina Romagnola di Rimini. A két piadina közötti különbség a méretben rejlik elsősorban. A tengerpartok mentén készített piadina  (Riccione és Rimini között) vékonyabb és szélesebb mint Emilia belseje felé haladva. A Rimini környéki piadina vastagsága legfeljebb 3 mm, átmérője 23 és 30 cm , míg  a piadina Romagna Terre vastagsága 4-10 mm , és átmérője 15 és 30 cm közötti . A Pesaro-ban készített piadina-ról pedig úgy tartják még jobb és ízletesebb mert leveles tésztából , így zsírosabb, szaftosabb.

 

6. Focaccia:

5_18.jpgA focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amit talán már évszázadok óta ugyanígy készítenek az olasz háziasszonyok. Az eredete egészen a föniciaki koráig nyúlik vissza. A reneszánsz idején Rómában már az esküvői bankettek része volt, ahol bor mellé fogyasztották elsősorban. Főleg Ligúriában és Puglia tartományában van nagy hagyománya, de elsősorban Ligúria tartományát és Genovát említhetjük a hazájának. A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.
Focaccia genovese: egyfajta lapos kenyér, amelyet olívaolajjal és sóval ízesítenek.
Hagymás focaccia (focaccia con le cipolle): Genovából és a Ligúr-tenger mellékéről
Focaccia di Recco: két réteg tészta között egy adag vegyes sajt
Focaccia barese: Bariból, jellegzetes pugliai étel, paradicsommal és olívabogyóval.

7. Panzerotto:

4_8.jpgA pugliaiak kedvence és büszkesége a félhold alakú töltött tészta, mely valószínűleg a XVI.-XVII. században látott napvilágot. A sült tészta tölteléke klasszikusan mozzarella és sonka , de természetesen itt is sok különböző variációt találunk. A hagyományos Panzerotto barese ma már a világ minden táján kapható. Bari városában és Puglia tartományában természetesen panzerotto-nak nevezik. Salento környékén calzone és Campania tartományában általában pizza fritta vagyis sült pizza a neve.

 

 

8. Mozzarella caprese:


1_27.jpgEgy könnyű caprese salátánál nincs is jobb nyáron. Friss bazsalikom, balzsamecet és mozzarella. Én egyszerűen imádom! Na de persze nem feltétlenül csak salátában, de pizzán, tésztán, szóval bárhogy...És persze jöhet a stracciatella vagy a burrata is...A dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik. Mozzarella di bufala...A bivalytejben nincs karotin, így a mozzarella porcelán fehér színű. A sajtot gyúrással készítik, ettől körkörösen szálas szerkezetű. A készítés után nem érlelik és nem is ízesítik. A Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljes értékű, friss bivalytej használható fel. Campania térségben még a mai napig az eredeti recept alapján készítik a mozzarellát, amelynek a DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a termék autentikus készítését. Ha tehetjük keresünk fel egy fattoriát is, ahol a gyártásba is betekintést nyerhetünk és persze megtudhatjuk milyen is az igazi, friss mozzarella!!!

 

 

süti beállítások módosítása
Mobil