Olaszországi utazások

2018\01\25

Tésztafajták Olaszországban & a Top 10 legnépszerűbb fajta

Fusillo, bucatino, vermicello, ravioli, farfalla, conchiglione, lasagna, spaghetti, strozzapreti, paccheri, ravioli, ziti...

5_82.jpg
És hosszan folytathatnám a különböző pasta nevek felsorolását.
Akár mindennap más formájú tésztát ehetünk Olaszországban, hiszen közel 300 különböző fajta létezik és akkor az elkészítési módokról még nem is beszéltünk, hiszen az olasz tészták elkészítési módja végtelen. Október 25. a világnapja a tésztának, mely a világ első számú tésztafogyasztóinál naponta asztalra kerül. Természetesen hivatalos adatok is rendelkezésre állnak a legnépszerűbb tésztafajtákról, így nézzük akkor sorban ezeket először.

A 10 legnépszerűbb tészta Itáliában: 

1. SPAGHETTI. A világ leghíresebb tésztája, mely paradicsommal és bazsalikommal, a híresen egyszerű "aglio olio e peperoncino" , cacio e pepe kombinációval, carbonara vagy amatriciana szósszal egyaránt verhetetlen a népszerűségében.
2. PENNE RIGATE. Olaszországban és világszerte igen kedvelt az 1865-ból származó tészta, mely egy genovai származású tésztakészítőhöz kötődik. A gyerekek nagy kedvence a fusilli mellett. Minden étteremben a gyermek menük között elsődlegesen paradicsomos penne vagy gnocchi tészta szerepel. Valamiért a kisebbek körében ezek a legnépszerűbb tészták. A penne rigate verzió, a bordáknak köszönhetően kiválóan megtartja a különböző szószokat. Az igen népszerű tésztafajta különböző neveken is ismert: spole, mostaccioli, pennoni, maltagliati. 
3. FUSILLI. Arab földről érkezett Olaszországba, és eleinte délen (főleg Campania) terjedt el a spirál formájú tészta, mely alkjának köszönhetően szintén jól megtartja a különböző szószokat.
4. TORTIGLIONI. Elsősorban talán Campania tartományának az egyik fő tészta fajtája.
5. MEZZE PENNE RIGATE. Formára mint a penne rigate, csak rövidebb és kevésbé vastag. Tésztasalátákhoz is népszerű.
6. SPAGHETTINI. A legvékonyabb spagetti variáció. “Capellini d’angelo” (angyalhaj)néven is ismert és ideális a népszerű "aglio olio e peperoncino" tésztához. 
7. BAVETTE. A lapos spagetti..Ebbe a csoportba tartozik a linguine féle tészta is. A hosszú tészta ligúria tartományából származik, elsősorban pestoval, és hallal tálalják. 
8.PENNETTE RIGATE A penne tésztától vékonyabb, így minden szósszal ideális.
9. FARFALLE. A lepke tészta legklasszikusabb formái tésztasaláta, a paradicsomos, és az aglio olio peperoncino verzió. 
10. RIGATONI. Gyakran különböző rakott, sütőben sült tészta variációban kerül leginkább asztalra,de remek all'arrabbiata módon készítve is.

A top 10-es lista mellett , a legnépszerűbbekről szólva azért meg kell említeni a MACCHERONI tésztát is, illetve  Puglia szimbolikus tésztáját, az ORECCHIETTE-t is. Szigorúan kézzel készítik, kerek, kagylóformájú tészta, mely remekül megtartja a különböző szószokat is. Az Orecchiete con Cime di rappa nagy klasszikus délen.

 

Aztán persze minden régióhoz is tartoznak jellegzetes tészták. Ezekről részletesen ITT olvashattok.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK A TÉSZTÁVAL KAPCSOLATBAN

5_85.jpg

Mennyi tésztát gyártanak Olaszországban évente?
3,3 millió tonna

Hány tésztagyár van Olaszországban?
Pontosan 139 pastifici, ebből 58 északon, 30 Közép-Itáliában, 40 délen, 11 Szicília és Szardínia szigetén .

Északon vagy délen fogyasztanak több tésztát?
Természetesen délen. Szicíliában az éves fogyasztás személyenként 40kg, míg Trentino Alto Adige tartományában a fele 20kg.

Hány különböző formájú tészta létezik?
Közel 300. Legnépszerűbbek a spaghettik, míg a rövid tészták közül a penne és a rigatoni vezet.

Melyik a leginkább vásárolt tésztafajta?
A statisztikák szerint a spagetti, és ezt követik a rövid tészták.

Száraztészta vagy friss tészta?
Az összes fogyasztás 91%-át a száraz tészta teszi ki, míg 9% a friss tészta felhasználás.

 

2018\01\16

A pizzasütők világnapja január 17.

Kerek, töltött vagy éppen szelet variációban..A tranci, a fette, a spicchi? Állva vagy asztalnál, étteremben vagy házhoz szállítva, teljesen mindegy, a világhírű pizza mit sem veszít varázsából.

2017. december 7. óta már a pizzakészítés is a Világörökség részéhez tartozik. Sokak örömére az ENSZ Oktatási és Kulturális szervezete döntött végül arról, hogy felveszi a világszerte elterjedt, és kedvelt olasz tészta-étel művészetét az oltalom alatt álló értékek listájára. Itáliában úgy tartják a szakácsok, a pizzakészítés valódi tudománya apáról fiúra száll.5_80.jpg

A “pizzaiolok” pedig büszkén őrzik a generációs hagyományt. És végre a hosszas aláírásgyűjtés, 3 éves készülődés eredményeképpen UNESCO listán a nápolyi pizza. A nápolyiak és az olaszok nagy-nagy örömére. Az Associazione Verace Pizza Napoletana és az Associazione Pizzaioli Napoletani, melyek a legfontosabb, legrégebbi városi pizzériákat fogják össze, felkértek egy szobrászt, hogy készítsen el egy közel 2 méter magas bronzszobrot ("Pizzaiolo Verace"), mely ennek a világhírű UNESCO-s elismerésnek a szimbóluma lenne. Sőt a nápolyi pizzának most már nemzetközi világnapja is van.5_81.jpg

Sant'Antonio Abate ünnepét január 17-én tartják. Ő a tűz, és a pékek védőszentje, így nem véletlenül választották a nápolyiak ezt a napot a pizzasütők világnapjának. Régebben a pizzasütők ezen a napon bezárták a pizzériát a védőszent ünnepén, hogy hálájuk és tiszteletük jeléül tűzet gyújtva a családdal együtt ünnepeljenek. Ezt a régi szokást elevenítik fel majd napjainkban is a pizzasütők társulatának együttműködésével.
A mai eseményt megünnepelendő “Giornata Mondiale del Pizzaiolo” néhány híres pizzéria kedvezményes áron kínálja majd a hamisíthatatlan nápolyi pizzát. 2018 január 17-én a klasszikus pizza Margherita és a pizza Marinara mindössze 2EUR-ért lesz kapható, a többi pizza pedig 4EUR összegért fogyasztható. 

A pizza történetéről itt olvashattok: PIZZA 

"Fatte ‘na pizza c’a pummarola ‘ncoppa
vedrai che il mondo poi ti sorriderà."
(Pino Daniele)

Un Oscar, il sesso, un gelato e una pizza… Se avessi questo ogni giorno per il resto della mia vita sarei felice.
(Dustin Hoffman)

Per i puristi esistono solo due vere pizze: la Marinara e la Margherita
(Anonimo)

La pizza nel forno a legna la guardi mentre cuoce, la vedi, la muovi, controlli la cottura e la guardi mentre cresce, la accompagni… se la metti in un forno elettrico la chiudi li dentro, come se fosse morta
(Un pizzaiolo napoletano)

süti beállítások módosítása
Mobil