A pizza története

pizza.JPG

A pizza eredete hosszú időkre nyúlik vissza. Úgy tartják eleinte a szegények eledele volt és Nápolyban született meg. A modern pizza feltalálását, és az igazi Pizza Margherita-t a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják. Raffaele a kor legelismertebb pizza készítője az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. I.Umberto király és Margherita a Capodimonte hegyén található királyi palotában töltötték a nyarat és egy itt rendezett vacsorán kóstolták meg a Raffaele Esposito által készített pizzát.  Azaz 3 fajtát is egyszerre. A Pizza Mastunicola (zsír, sajt, bazsalikom), a Marinara (paradicsom, fokhagyma,olívaolaj, mozzarella, origánó) mellett egy harmadik fajtát. Ez a pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). A királynőnek oly annyira ízlett ez az étel, hogy köszönőlevelet küldött Raffaelle Esposito részére, aki tisztelet jeléül a pizzát a királynéról nevezte el... Ez lett a világhírű Pizza Margherita. A mai pizza alap verziója melynek számtalan verziója ismert világszerte, de a legrégebbi nápolyi pizzériákban akár még desszertként is asztalunkra kerülhet...