Toszkán Karnevál

Ha karnevál akkor először talán a riói majd a velencei ugrik be mindenkinek és lehet, hogy nem hallottunk még egyáltalán a híres toszkán karneválról…Ha nem, hát éppen itt az ideje. Velence egyedülálló hátteret biztosít a velencei karnevál álarcosainak, gyönyörű maszkosainak, hiszen szinte megelevenedik előttünk a Dózsék világa. Olaszországban, a velencei karnevál után azonban a viareggiói karnevál a leghíresebb. És nem véletlenül. Megkockáztatom azt a bátor kijelentést is, hogy sokkal látványosabb és szórakoztatóbb mint a velencei. Persze jellegében teljesen más dologról van szó, így nehéz a 2 karnevált összehasonlítani. De hogy a toszkát karnevál rendkívül látványos, az vitathatatlan. Viareggio Toszkánában található, Pisától kb. 30 km-re északra, a tengerparton. Egy karneváli napon több ezer ember érkezik a városba, hogy megnézzék a látványos felvonulást vagy éppen aktív résztvevői is legyenek a karneváli hangulatnak. Toszkána minden évszakban vonzza a turistákat és még egy februári hétvégén is kellemes kiülni egy napos tengerparti kávézóba, hogy elfogyasszunk egy finom capuccinot.

A Viareggio-i karnevál története az 1873-es évekre nyúlik vissza, ami aztán az évek során hagyománnyá vált. Az első felvonulást a város szívében a Via Regia-n rendezték meg. Az első karnevál megrendezése viareggio fiatalok ötlete volt. Egy februári estén a Casinó kávézóban üldögélő fiatalok kitalálták, hogy a városban a karnevált, egy felvonulással kellene megünnepelni. Még ebben az évben Húshagyó kedden megvalósult az ötletük , egészen pontosan 1873. február 24-én. Ez a története a ma már nagyon híres viareggioi karneválnak, mely az olaszok egyik kedvenc és legtöbbet látogatott rendezvénye.  Az első világháborúban úgy tűnt, hogy a hagyománynak vége szakad, de aztán 1921-ben újra felvirágzik, és megszületik a karnevál himnusza is, "Coppa di Champagne”. 1930-ban Uberto Bonetti, grafikus megálmodja, Burlamacco figuráját, mely a Viareggio-i karnevál jelképévé válik. 1931-ben Burlamacco mellett már feltűnik Ondina alakja is, aki a nyári strandszezont szimbolizálta. A piros, fehér színben a 30-as évek viareggioi strandjai köszönnek vissza, az akkor jellemző piros-fehér csíkos napernyőknek köszönhetően.

És hát egy érdekes mondás: Minden hír Viareggio-ban végzi...Bizony így szokták mondani és ez igaz is. De miért is? A válasz egyszerű. 1925-ben egy viareggiói festő, alkotó Antonio D'Arliano találta fel hogyan tudnak egyre nagyobb, de ugyanakkor könnyű alkotásokat elkészíteni. Ahhoz, hogy a felvonuló kocsikat és különböző figurákat elkészítsék, papírlapokat ragasztanak egymásra a kívánt forma és vastagság eléréséig. Agyag modellek, gipsz, újság és ragasztó felhasználásával készülnek el a világ egyik legkülönlegesebb felvonulásának alkotásai. Az újrahasznosítás szerepe is természetesen fontos hangsúlyt kap a rendezvényen. A ragasztó tradicionális módon víz és liszt. A papírlapok pedig értelemszerűen újságok, szerte az országból, töméntelen mennyiségben.
Megdöbbentő méretű, látványos alkotások akár 20 méter magas, 12 méter hosszú  remekművek kápráztatják el a látogatókat.

Viareggióban (a 2 hétig tartó velencei karnevállal ellentétben) a karnevál csak egyes napokon kerül megrendezésre. A karnevál a tengerparti sétány egy elkülönített részén zajlik (Jegy: 15 EUR/fő) és a különböző, allegorikus alakokat, eseményeket mintázó kocsik felvonulása a fő látnivaló.

 

Carnevale di Viaregglio 2018.január 27-február 17. (Viali a Mare)

Ha szeretnéd látni te is: www.tdmtravel.hu