A legszebb fehér városok Itáliában

A Skyscanner utazási portál értékelése alapján a legszebb fehér városok Itáliában: Ostuni, Locorotondo, Cisternino, Martina Franca, Ceglie Messapica, Molfetta, Trani, Siracusa, Matera, Atrani, Ascoli Piceno, Levanzo. Mi ezt a listát még kiegészítettük egy kicsit hiszen nem mehetünk el szó nélkül Puglia egyik legszebb városa Alberobello mellett sem...

1. Ostuni

Ostuni a „fehér város” garantáltan meglep mindenkit a szépségével. Dél-Olaszországban, Brindisi megyében 3 dombon fekszik. Fehérre meszelt óvárosa elbűvölő látvány nyújt. Ennek a mészborításnak köszönhetően a XVII. században a város nagy része megmenekül a pusztító pestisjárványtól, mivel a mész egy igazi természetes fertőtlenítő. Sétáljon a szűk utcákban, a régi városközpontban , ahol a házak, sikátorok és műemlékek között a látogató elveszik a város szépségében. A napfényben fürdő csillogóan fehér város , felejthetetlen látvány naplementekor is.

1_26.jpg

2. Locorotondo


Locorotondo városa szintén Puglia tartományában található, a Valle d’Itriában fekszik. Ostunihoz hasonlóan történelmi városközpontja mésszel borított.  A dobra épült „kerek városból” mesés kilátás nyílik a környékre, a Valle dei Trullira. Belvárosi sétánkat még varázslatosabbá teszik a fehér házak balkonjain burjánzó színes virágok.
2_11.jpg

3. Cisternino

A Valle D'Itria egy másik csodálatos városa Cisternino, mely Olaszország legszebb települései közé tartozik. (Borghi piú belli d’Italia) A történelmi belvárost az „építész nélküli építészet remekművének” nevezte a japán építész, Hidenobu Jinnai. Egy fehér sikátorokkal tarkított labirintus, ahol kék ajtók és színes virágok teszik a helyet varázslatossá. A falu a különlegessége, hogy öt részre osztották , különböző nevekkel és jellemzőkkel : Isule , Scheledd , U ' Pandene , Bbere vecchje és U Bburie .

3_8.jpg
4. Martina Franca

Taranto megyéjében található Ciscternino-tól néhány kilométerre Martina Franca. A  Valle d’Itria legszebb városai közül a pugliai barokk második fővárosa, melynek óvárosát középkori paloták és barokk templomok alkotják. A fehérre meszelt házakkal teli jellegzetes keskeny utcácskákban mindenképpen nézzük meg a Piazza Plebiscito-t és a Basilica di San Martino épületét is.

5_16.jpg

5. Ceglie Messapica


Mint a már korábban bemutatott pugliai városok esetében, Ceglie Messapica (Provincia di Brindisi) városában is a fehér szín az uralkodó. Hajdanán a fehér szín használata elsődlegesen a keskeny utcákban a sötétség elnyomás volt.  Brindisi megyében a Murgia délkeleti részén fekszik. A tájképet a trulli-stílusban épült házak, farmok valamint a lamiék (tipikus egyszobás dél-olaszországi épületek) teszik változatossá, valamint a vidék geológiájából adódó karsztjelenségek: barlangok, búvópatakok és dolinák. A város fő látnivalói a messzápok idejéből származó romok. Specchie a neve az egykori megalitikus erődöknek, melyek átmérője 20-tól 60 m-ig terjedt. Másik fő látnivalója a középkori nemesi palota, a Castello Ducale, valamint a város jelképe a normann torony.

4_7.jpg

6. Molfetta


Molfetta város (közigazgatásilag comune) Olaszország Puglia régiójában, Bari megyében, az Adriai-tenger partján. Felújított óvárosa és kikötője kedvelt turisztikai célpont. A régi város jellegzetes pugliai mészkőből, chiacarelle-ből épült . A San Corrado dóm 1150-ben épült, pugliai román stílusban. Az óváros gerince a Via Piazza, amely egykor a piactérbe futott. Erre merőleges, kelet-nyugat irányú a Via San Pietro, amely a régi dómot köti össze a Piazza Municipióval, amin egykoron vár, az úgynevezett Rondella állt. Napjainkban ez a tér az óváros egyetlen nagyobb nyílt területe. Óvárosa természetesen vakítóan fehér, amelyet csak a spaletták zöldje szakít meg.

5_17.jpg
7. Trani


Az Adriai-tenger partján fekvő dél-olasz város a pugliai part közepén igazán remek földrajzi elhelyezkedésnek örvend. Gazdag művészeti örökségének és kristálytiszta tengervizű strandjainak köszönheti, hogy mind máig híres turisztikai központ. Talán nem túlzás azt állítani, Puglia tartományában a római stílus legszebb és legértékesebb fönnmaradt épülete a Trani Székesegyház. Szép, fehér és méltóságteljes… Hírnevéhez minden bizonnyal az a csodálatos természeti környezet, a közvetlen a tengerre nyíló tér is hozzáadott, mely körülveszi. A helyi fehér kő, melyből épült elegánsság, csillogóvá varázsolja, oly annyira, hogy  az Adria gyöngyének is nevezik. A Castello Svevo, a Sinagoga di Scolanova és az egész történelmi városközpont mind-mind fehér kőből épült, mely tisztaságot, könnyedséget sugall a látogatónak.

6_11.jpg

8. Siracusa


Siracusa, a fehér márvány város Szicília hangulatos kisvárosa. Itt sem pazaroltak túl sok színes festéket. Cicero szerint a „legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb”. Siracusa ősi belvárosa ma a Világörökség része. A város legősibb részét, az Ortigiát felejthetetlenné teszi a fehér házak és a tenger kékjének váltakozása. Felejthetetlen a Dóm, és az azt körülölelő tér.
7_3.jpg

9. Matera

Lenyűgöző, varázslatos, mesés...Csak ezek a jelzők jutnak eszembe erről a festői kisvárosról. Matera városa Olaszország Basilicata régiójában, Matera megyében, a Gravina di Matera partján. A város nevezetessége a Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi. A komplexumot a történelmi központ (olasz nevén Cività) valamint a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano alkotja. A már az őskorban lakott barlanglabirintusokban még az 1950-es éveiben is éltek emberek áram és víz nélkül, rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede. Lakosainak a város modern városnegyedeibe való áttelepítése után a barlangváros állapota leromlott, mígnem az 1980-as években az olasz kormány programot indított megmentésére.

8_3.jpg

 

10. Atrani

Ez az eldugott kisváros Olaszország és az Amalfi-partvidék egyik gyöngyszeme, 1997 óta az UNESCO Világörökség része. Atrani kisváros Campaniában, Salerno megyében a népszerű turistacélpontnak számító Amalfi partjainál fekszik. Története minden tekintetben megegyezik a szomszédos Amalfi városának történetével. Római arisztokrata családok telepedtek meg először ezen a vidéken, majd később a gazdag amalfii kereskedők építették fel itt fényűző palotáikat. Meredek sziklafalak választják el Amalfitól, egy igazán békés és különleges hangulatú hely. Kiváló célpont lehet, ha ki akarunk szakadni a nagyvárosi pörgésből. Olaszország egyik legkisebb, és legszebb települése. Mindössze 0,2 km-es területtel és 965 lakossal Atrani az ország legkisebb önálló községe. A többi, színpompás amalfi-parti településtól eltérően itt inkább a fehér szín dominál. Nem annyira keményen, mint mondjuk Ostuniban, de főleg a szomszédos falvakhoz képest elég szembeötlő.

9_1.jpg

11. Ascoli Piceno

Az egyetlen nem Dél-olasz város, mely felkerült a listára. Marche régió egyik megyeszékhelye, egy sziklára épült város, melynek legfontosabb tere a Piazza del Popolo kiváló példája a “fehér építészetnek”.  A teret tekintélyt parancsoló fehér  paloták ölelik körbe. A város centrumában figyelmet érdemel a Palazzo dei Capitani del Popolo. Itt található a gótikus stílusú San Francesco bazilika. Gyönyörű gótikus kapuja, árkádos folyosója és boltíves csarnoka van. Már az ókorban is lakott hely volt. Itt vezetett át a Rómát az Adriai tengerrel összekötő fontos sókereskedelmi út a Via Salaria, a „sóút” , hogy csatlakozik Lazio a sóval termelési területen az Adriai-tenger partján.

9_2.jpg

12. Levanzo

Az Egadi-szigetek legkisebbje, a Tirrén tenger gyöngyszeme. A pompás kék tenger és a világítóan fehér házak együttese mesés látványt nyújt. Az Egadi-szigetek, mintegy 7 km-re található Szicília nyugati partjainál. A természetvédelmi terület három nagyobb és két kisebb szigetből áll. A szigetcsoport nagy szigetei Marettimo, Favignana és Levanzo, melyeket a Trapaniból induló hajó- és kompjáratokkal lehet megközelíteni.

10_2.jpg

És végül de nem utolsó sorban ... Alberobello

A trullik fővárosa, az egyik leglátogatotabb település Dél-Olaszországban, Puglia tartományában. Az olajfaligetek és szőlőföldek között fekvő, UNESCO Világörökséghez tartozó város legfontosabb nevezetességei a trullik. A kerek, kúptetős fehér házak vagy inkább kis kőkunyhók különleges látványt nyújtanak.

11_2.jpg