Itália 8 legszínesebb városa

1. Portofino

A keleti Riviéra legszebb települése. Dús növényzet, macchia bozótok, színes halászházikók, régi várak jellemzik, nagyon hangulatos kis város. Úgy tartják, hogy Portofino a világ egyik leggyakrabban fényképezett települése. A község a Tigullio-öböl nyugati részén fekszik, Genovától 36 km-re, Rapallotól 7 km-re nyugatra. Portofinóba legegyszerűbben Santa Margherita Ligure városból juthatunk el.  Portofino városába érkezve azonnal láthatjuk, hogy a központ nagyon kicsi , így könnyen bejárhatjuk. Az élet elsősorban a kis öböl körül zajlik, ahol egymás mellett ringatóznak egyszerű halászcsónakok és sok millió dolláros jachtok, háttérben a világhírű színes házsorral. Szuvenírek, luxus boltok és számos étterem várja a látogatókat.6_10.jpg

2. Burano

Olaszország legszínesebb városa. Észak-Olaszországban járva kihagyhatatlan program Velence és a lagúna szigetek felkeresése. A szigetek közül pedig a legszebb és legszínesebb Burano szigete, mely a csipkekészítésről lett világhírű. Ha itt járunk 3 dolgot semmiképpen se hagyjunk ki:
1.) Nézzük meg mindenképpen a San Martino templomot és a hozzá tartozó hihetetlenül ferde harangtornyot , mely a színes házakkal , magasban száradó ruhákkal fantasztikus látvány.
2.) Gyönyörködjünk a csipke remekekben a csipke múzeumban vagy egy kis  üzlet végtelen kínálatán keresztül. Ismerkedjünk meg a csipkekészítés hagyományaival és a legendákkal.
3.) És végül kóstoljuk meg a Burano szigetén készített finom kekszeket.

1_25.jpg

3. Procida

Procida egy csendes, vulkanikus eredetű, apró sziget a Nápolyi-öbölben, a közelben fekvő Vivara apró szigetével a Flegrei-szigetekhez tartozik. (Flegrei-szigetek a gyűjtőneve a Nápolyi-öböl északi részében található Ischia, Procida, Nisida és Vivara szigeteknek. A megnevezés keletkezési a körülményekre utal: a Campi Flegrei vulkanizmusának következtében alakultak ki, mintegy 55-40 ezer évvel ezelőtt.) Annak ellenére, hogy területe nem éri el a 4 négyzetkilométert , 9 kerületre osztják. (grancìe) A gyönyörű tengeren túlmenően, Procida másik fontos jellemzője a színek kavalkádja. A pasztell színűre festett házacskák fantasztikus látványt nyújtanak a kéklő tengerpart mentén.  Szinte nem is találunk 2 egyforma színű házat. A hagyomány szerint a halászok óhaja volt, hogy minden ház más színű legyen, hogy a tenger felől hazatérve könnyen megtalálják otthonukat. A sziget régi halászkikötője volt a forgatási helyszíne az elmúlt évtized két világhírű filmjének is. Közülük az egyik vérbeli olasz produkció, annak ellenére, hogy az Antonio Scarmeta regényéből készült Il Postino (nálunk Neruda postása) rendezője, Michael Radford angol, a történetnek pedig latin-amerikai gyökerei vannak. Készült egy másik film is a '90-es években, amelyet részben Procidán forgattak. A helyszín változatlan, az ősi halászkikötő romlatlan romantikája. A film a már akkor Oscar-díjas Anthony Minghella alkotása, a Tehetséges Mr. Ripley, amely valóságos sztárparádét vonultatott fel. A Matt Damon, Gwyneth Palthrow és Jude Law (utóbbit e filmben nyújtott alakításáért szintén Oscar-díjra jelölték) főszereplésével készült izgalmas thriller Itália legszebb helyein játszódik, s ebből jelentős szerep jutott Procidának. A partvidék többnyire szabálytalan, egyes részeken magas és meredek, máshol pedig széles és homokos partokkal teli. A sziget különleges szépségű tájakkal bír és fényes kontrasztos színekkel teli: a citrus ültetvények és szőlősök élénk zöldek, míg a halászok házai sárga, rózsaszín és kék színben pompáznak.
Legfontosabb látnivalói: Marina Grande' – a sziget kikötője, Palazzo Montefusco' – XII. századi nemesi palota, a kikötővel átellenben, San Leonardo-templom  – XVI. században épült, Madonna delle Grazie-templom, Piazza dei Martiri – Procida főtere.

2_10.jpg
4. Comacchio

A víz és a történelem városa…Comacchio egy piciny halászfalu a Pó folyó delta vidéken,  Ravenna és Ferrara között. A város Emilia Romagna tartományában található, Ferrara-hoz közel. Sokan kis Velencének is nevezik, ami nem túlzás szépségét jelzően. Ennek oka, hogy a lagúnák és hidak hangulatát ebben a halászfaluban is lehet érezni, a középkori atmoszférájú, színes, tömör házak rengetegét csatornák szelik szét. 13 kis szigetből álló területen fekszik, a Pó Delta mentén. Legkülönlegesebb hídja a XVII. században épült Tre Ponti, ami öt szigetet köt össze, így már alakja is igazi kuriózum. Comacchioban már egy séta önmagában felér egy időutazással, hiszen a települést átitatja a középkori, itáliai halászfaluk hangulata, érezni lehet, hogy itt a hagyományok, a gasztronómia és a népszokások a mai napig élnek.

4_6.jpg

5. Riomaggiore


Ligúria tartományában találjuk a fantasztikus Cinque Terre vidékét, mely tulajdonképpen 5 város együttese és az UNESCO Világörökség része. A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. A partvidék része Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Parknak. Ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja. Riomaggiore a Cinque Terre legdélebbi falva. Az írásos emlékek először a XIII. században említik. A falu alapítói a hegyekből húzódtak le a tengerhez, a sziklás, meredek területre magas, többszintes házakat építettek. Minden háznak két bejárata van, egy elöl, a homlokzati oldalon, a másik pedig hátul, ahol egy magasabban fekvő utcára lehet kijutni. Ez az építkezési mód nemcsak a természeti adottságok miatt alakult ki, hanem biztonsági szempontból is előnyös volt, menekülési lehetőséget biztosított a szaracénok támadásai idején. A falu a Rivus Maior folyóról kapta a nevét, melynek a völgyében épült. Az építkezések során a folyót befedték, így most a főutca alatt fut. A főutcáról meredek lépcsősorokon lehet feljutni a magasabban fekvő kis utcákba. Riomaggiore és Manarola városát köti össze a híres Via dell’Amore (Szerelem útja) mely egy fantasztikus panoráma út a tenger felett. (A sétaút jelenleg egy korábbi hegyomlás miatt nem látogatható.)

6_8.jpg

6. Bosa-Szardínia

Szardínia szigetén, Oristano tartományban található. Két kilométerre fekszik a tengertől, a Temo folyó széles völgyében. Olaszország egyik legszebb kistelepülése (Borghi piú belli d'Italia). A hegyvidéket a háttérben, olajfa- és szőlőültetvények uralják.1_249.jpg

7. Positano

Az Amalfi-part festői városa a világ egyik legtöbbet fotózott települése. Nem véletlenül...

1_250.jpg

8. Camogli

Ligúria tartományban járva kihagyhatatlan program és látvány a színes Camogli kis halászfaluja.1_251.jpg