Utazás az olasz sajtok világába…

1_286.jpgA napfényes Itáliát akár a sajtok országának is nevezhetjük, annyi különböző kiváló minőségű sajtfélével büszkélkedhet az ország. Olaszország a legrégebbi sajtgyártó országok egyike és jelenleg is több mint 400 sajt készül náluk. Egy 2015-ös adat alapján egészen pontosan 487 féle különböző sajtot említenek meg, így igazi különlegességekben sincs hiány. A világhírű parmezán, mozzarella, gorgonzola, ricotta és mascarpone sajtokat valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, most azonban új finomságokat is ismertetünk, ráadásul tartományonként kiemelve.

Nézzük csak milyen az a híres sajt térkép...

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, hiszen az érlelt, a penészes vagy a sótlan nyers sajtig számtalan variációval találkozhatunk. Találunk itt érlelt sajtokat kifejezetten erős aromával, fűszeres pácolt sajtokat, borban, mézben érlelt sajtokat, sáfránnyal, szarvasgombával ízesített különlegességeket vagy éppen sonkával, zöldfűszerekkel töltött csemegéket. Ahogy a tészták, borok kapcsán már tudjuk, Olaszországban a legtöbb régiónak saját, jellegzetes sajttípusa is van. Míg északon a kemény és szeletelni való sajtok, közép Olaszországban a juhsajtok, délen inkább a lágy sajtok a jellemzőek. Az Alpok déli lejtői és az ősrégi receptek különlegesen finom sajtokkal lepnek meg bennünket.

A lágy sajtok (pasta molle) közül említést érdemel a Gorgonzola dolce, a Squacquerone di Romagna. A félkemény sajtok (pasta semidura) közül az Asiago, a Caciocavallo, Fontina , míg a kemény sajtok (pasta dura) közül  a Pecorino és a híres Parmigiano Reggiano, melyet mindenképpen ki kell emelnünk.

Közel 50 DOP sajtot találunk Itáliában. De mit is jelent ez pontosan? D.O.P. olaszul: Denominazione di Origine Protetta, ami talán leginkább úgy fordítható, hogy oltalom alatt álló eredetmegjelölés. Vagyis védett termék, melyet senki nem tud előállítani, csak és kizárólag ott, ahol az eredetit készítik. Nem véletlen így az sem, hogy a világ legdrágább sajtjai között, 3 olasz is szerepel.

BITTO STORICO  Ár: 300 € / kg

A listavezető slow food termék a Bitto storico, mely a Bergamo közeli Alpesi legelők kiváló terméke. Június és szeptember közötti időszakban termelik, tehéntejből és kecsketejből készül.

CACIOCAVALLO PODOLICO Ár: 100 € / kg
Ez a kiváló, nemes sajt Abruzzo és Puglia tartomány büszkesége.

CACIO BUFALA  89 € / kg
A kiváló bivalytejből készült Caciobufala di Casa Madaio , a Salernói-síkság (Piana del Sele) vidékének a remekműve.

2_62.jpg