10 különleges hely Olaszországban

1. VALLONE DEI MULINI

Campania tartomány számtalan látnivalója és a festői Sorrentói-félsziget garantáltan elkápráztatja a látogatókat mesés kincseivel. Egy különleges és szokatlan látnivaló is található itt. Itália egyik legnépszerűbb, elegáns üdülővárosában Sorrentóban, meredek sziklafalak között bújik meg ez a vadregényes helyszín. Sorrentó városában a Piazza Tasso mögött található a világ egyik legelhagyatottabb és egyben legtöbbet fotózott helyszíne. A terület az elnevezését egy régi malom épületéről kapta, Malmok völgye. A Piazza Tasso kialakításával, a völgyet a lakosok 1866-ban végleg elhagyták. A sűrű növényzet alatt megbúvó régi épületek különleges látványt nyújtanak.

5_137.jpg

2. BUSSANA VECCHIA - LA CITTÀ FANTASMA

A szellemváros vagy a művészek városa...Bussana Vecchia csodálatos környezetben, San Remo mellett található, a Nizza felé vezető út mentén. Ligúria tartomány kisvárosa, egy 1887-es földrengés után néptelenedett el. Az elhagyott városok közül vitathatatlanul ez a leghíresebb művésztelepként való újjászületése miatt. A terület 60 évig lakatlan volt, míg művészek egy csoportja el nem kezdte újra benépesíteni a helyet. (www.bussanavecchia.it)

5_138.jpg

3. SANT'AGATA DE' GOTI

Campania tartományában található Itália egyik legegyedibb kisvárosa a Sant'Agata dei Goti, mely nem véletlenül szerepel a Borghi piú belli d'Italia kitüntetettjei között is. Ha Nápoly felé , délre utazunk akkor semmiképpen ne hagyjuk ki! Sant'Agata de' Goti , Benevento megyéhez tartozik, 11.357 lakosa van. A távolsága Benevento városától 35km, Caserta-tól 25km. A festői, középkori hangulatú város egy folyóvölgy fölé magasodik. A különleges hangulatú, tufasziklára épült város házacskái szinte egybeolvadnak a vulkanikus sziklaszirtekkel. Egy belvárosi séta alkalmával a középkori városfal, a vár és a Dóm épületének megtekintése kötelező program. 

4. GAETA, LA MONTAGNA SPACCATA

Lazio tartomány festői tengerpartja mentén számos érdekes látnivalóval találkozhatunk. Narancsligetek és festői partok jellemzők a Riviera di Ulisse nevű partszakaszra, ahol a hegyek és a tenger találkoznak. A legenda szerint, amikor Jézust keresztre feszítették, a mai Gaeta városában szétnyílt a hegy. A három hatalmas hasadék közül az egyik látogatható. Ha itt járunk, látogatásunkat a  XVII. századi Chiesa della SS. Trinità templomnál kezdjük, majd a Via Crucis végén 35 lépcső vezet le a hasadékhoz. Keskeny és meredek lépcsősor visz le a legmélyebb katlanba, ahol fantasztikus látvány vár ránk. A lépcső mellett, a sziklában egy kéz lenyomatát és felfedezhetjük majd. A kéz lenyomata a legenda szerint egy török ​​tengerészhez kapcsolódik. A hitetlen, nem keresztény tengerész megkérdőjelezte a hegy kettéválásának történetét. Ahogy megpihent, és megtámaszkodott, a hegyoldalában, a szikla , mint a viasz, folyékonnyá vált keze érintésére és megőrizte a kéznyomot. Ha lesétálunk a meredek lépcsőkön a Grotta del Turco, vagyis a törökök barlangja vár ránk.

5. CURON VENOSTA, IL PAESE SOMMERSO 

Itália egyik legfurcsább helye, az elsüllyedt város, Bolzano megyében található. A Passo Ressia közelében, ahol az Adige folyó ered, egy magányos harangtorony emelkedik a tó vizéből, mely Val Venosta jelképe lett . A lago di Resia  egy mesterséges alpesi tó , Alto Adige tartományában , 1.498 méter magasan , Curon Venosta településnél, melynek vízszintjét a környékbeliek tiltakozása ellenére jelentősen megemelték. Amikor a tó vízszintjét megemelték,  a víz elárasztott  a közeli Curon kis települését, melynek lakóit kitelepítették. A víz utcákat, házakat, tereket nyelt el, szomorú emlékül  a harangtorony maradt meg. 1950-ben fejeződtek be a tó körül a munkálatok, melynek köszönhetően nagyon sok épület is víz alá került. Csak a templom  román harangtornya menekült meg, művészettörténeti értékei miatt, melynek története a tizennegyedik századra nyúlik vissza. 2009. Július 9-én lezárultak a helyreállítási munkák  a román harangtorony épületén. A vízszint akkor alacsonyabb volt, mely megengedte a munkálatok befejezését. A régi harangtorony Curon (Graun) teteje, mely kiemelkedik a vízből,  a mai napig látható. Az épület eredetet 1357-re nyúlik vissza, míg a templom 1832-1838 között épült. Télen, amikor a tó befagy, a harangtorony gyalogosan elérhető. A legenda szerint néhány téli napokon sokan úgy hallják, még mindig csengenek a harangok. ( Azokat azonban  kivették a toronyból még 1950. július 18-án, a tó kialakítása előtt).

curon-venosta-2612296_640.jpg
6. Civita di Bagnoregio, Viterbo, Lazio

A tufasziklára épült ’Haldokló város’, ahogyan az író Bonaventura Tecchi elnevezte, már messziről is megkapó látványt nyújt. A különleges hangulatú várost gyalogosan lehet megközelíteni egy több száz méter hosszú keskeny hídon keresztül. A gyönyörű környezetben megbújó, egykor nyüzsgő városkában ma már nagyon kevesen élnek, így nem csoda ha úgy érezzük majd a középkori hangulatú városközpontban  sétálva mintha megállt volna itt az idő. A vidékre nyíló kilátás a városból szemet gyönyörködtető és egyben érdekes látvány a szél és az eső formálta különleges agyagfelszín. Egy séta a festői kis utcákban, a Porta Santa Maria, és a San Donato templom megtekintése garantáltan felejthetetlen élmény lesz.civita-di-bagnoregio-2286541_640.jpg


7. IL PARCO DEI MOSTRI DI BOMARZO 

A mitológia és a fantázia végtelen világa vár itt ránk. A Szörnyek parkja , vagy más nevén a Szent Erdő, az 1500-as években élt Orsini herceg által, fiatal felesége emlékének szentelt titokzatos kert. A parkban elhelyezett szobrok részben mitológiai jeleneteket ábrázolnak groteszk formában, részben az itáliai irodalom egyes kiemelkedő alkotásait mutatják be, de találunk itt egészen különös építményeket is, mint például a"ferde ház" vagy éppen furcsa óriások.5_141.jpg


8. LE PALAFITTE SULLE ALPI

Az UNESCO Világörökségi listája alapján 111 hasonló hely van, melyből 19 Olaszországban található és 5 tartományban helyezkednek el. Lombardia tartományában , Varese környékén szám szerint 10, Veneto 4, Piemonte 2, Friuli Venezia Giulia 1 és Trentino Alto Adige 2 ilyen helyszínt tudhat magáénak. Szóval akár a Garda-tó mentén, akár a piemonti vidéken is találkozhatunk egy-két történelem előtti időből származó cölöpházzal. 

5_142.jpg
9. CASTELLO MORESCO DI SAMMEZZANO 

A toszkán mesekastély. A hatalmas kerttel körülölelt különleges kastély, mely Firenze közelében található, 1605-ben épült. A mór stílusban épült , különleges díszítésű kastély , mely szépen lassan pusztulásra ítéltetett, sajnos nem látogatható.

5_140.jpg
10. TINDARI, LAGHI DI MARINELLO 

Szicília számtalan érdekes látnivalója közül egy különleges helyszín, a hegyfokra épült Tindari városánál található. A sziklafok lábánál 7 kisebb-nagyobb tavacska található, melyeket homokpadok vesznek körül. Az apály-dagály változásával ezek különböző mértékben láthatóak. A sziget északi részén található Laguna di Marinello 1865-1895 között alakult ki. A természetvédelmi terület 380 hektárt ölel fel. Mítoszok és legendák földje ez, hiszen az itt található szentélyhez és a Grotta di Donna Villa-hoz is érdekes történetek kapcsolódnak. A Tindari városa felett található zarándoktemplomtól nagyon érdekes és különleges látvány tárul elénk a Laghetti di Marinellora. A bizánci stílusban épült templomban található Madonna Nera, vagyis „Fekete Madonna”, sok hívőt vonz a városba.

5_139.jpg