Tésztafajták Olaszországban & a Top 10 legnépszerűbb fajta

Fusillo, bucatino, vermicello, ravioli, farfalla, conchiglione, lasagna, spaghetti, strozzapreti, paccheri, ravioli, ziti...

5_82.jpg
És hosszan folytathatnám a különböző pasta nevek felsorolását.
Akár mindennap más formájú tésztát ehetünk Olaszországban, hiszen közel 300 különböző fajta létezik és akkor az elkészítési módokról még nem is beszéltünk, hiszen az olasz tészták elkészítési módja végtelen. Október 25. a világnapja a tésztának, mely a világ első számú tésztafogyasztóinál naponta asztalra kerül. Természetesen hivatalos adatok is rendelkezésre állnak a legnépszerűbb tésztafajtákról, így nézzük akkor sorban ezeket először.

A 10 legnépszerűbb tészta Itáliában: 

1. SPAGHETTI. A világ leghíresebb tésztája, mely paradicsommal és bazsalikommal, a híresen egyszerű "aglio olio e peperoncino" , cacio e pepe kombinációval, carbonara vagy amatriciana szósszal egyaránt verhetetlen a népszerűségében.
2. PENNE RIGATE. Olaszországban és világszerte igen kedvelt az 1865-ból származó tészta, mely egy genovai származású tésztakészítőhöz kötődik. A gyerekek nagy kedvence a fusilli mellett. Minden étteremben a gyermek menük között elsődlegesen paradicsomos penne vagy gnocchi tészta szerepel. Valamiért a kisebbek körében ezek a legnépszerűbb tészták. A penne rigate verzió, a bordáknak köszönhetően kiválóan megtartja a különböző szószokat. Az igen népszerű tésztafajta különböző neveken is ismert: spole, mostaccioli, pennoni, maltagliati. 
3. FUSILLI. Arab földről érkezett Olaszországba, és eleinte délen (főleg Campania) terjedt el a spirál formájú tészta, mely alkjának köszönhetően szintén jól megtartja a különböző szószokat.
4. TORTIGLIONI. Elsősorban talán Campania tartományának az egyik fő tészta fajtája.
5. MEZZE PENNE RIGATE. Formára mint a penne rigate, csak rövidebb és kevésbé vastag. Tésztasalátákhoz is népszerű.
6. SPAGHETTINI. A legvékonyabb spagetti variáció. “Capellini d’angelo” (angyalhaj)néven is ismert és ideális a népszerű "aglio olio e peperoncino" tésztához. 
7. BAVETTE. A lapos spagetti..Ebbe a csoportba tartozik a linguine féle tészta is. A hosszú tészta ligúria tartományából származik, elsősorban pestoval, és hallal tálalják. 
8.PENNETTE RIGATE A penne tésztától vékonyabb, így minden szósszal ideális.
9. FARFALLE. A lepke tészta legklasszikusabb formái tésztasaláta, a paradicsomos, és az aglio olio peperoncino verzió. 
10. RIGATONI. Gyakran különböző rakott, sütőben sült tészta variációban kerül leginkább asztalra,de remek all'arrabbiata módon készítve is.

A top 10-es lista mellett , a legnépszerűbbekről szólva azért meg kell említeni a MACCHERONI tésztát is, illetve  Puglia szimbolikus tésztáját, az ORECCHIETTE-t is. Szigorúan kézzel készítik, kerek, kagylóformájú tészta, mely remekül megtartja a különböző szószokat is. Az Orecchiete con Cime di rappa nagy klasszikus délen.

 

Aztán persze minden régióhoz is tartoznak jellegzetes tészták. Ezekről részletesen ITT olvashattok.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK A TÉSZTÁVAL KAPCSOLATBAN

5_85.jpg

Mennyi tésztát gyártanak Olaszországban évente?
3,3 millió tonna

Hány tésztagyár van Olaszországban?
Pontosan 139 pastifici, ebből 58 északon, 30 Közép-Itáliában, 40 délen, 11 Szicília és Szardínia szigetén .

Északon vagy délen fogyasztanak több tésztát?
Természetesen délen. Szicíliában az éves fogyasztás személyenként 40kg, míg Trentino Alto Adige tartományában a fele 20kg.

Hány különböző formájú tészta létezik?
Közel 300. Legnépszerűbbek a spaghettik, míg a rövid tészták közül a penne és a rigatoni vezet.

Melyik a leginkább vásárolt tésztafajta?
A statisztikák szerint a spagetti, és ezt követik a rövid tészták.

Száraztészta vagy friss tészta?
Az összes fogyasztás 91%-át a száraz tészta teszi ki, míg 9% a friss tészta felhasználás.