Tengerpartra vágysz, de nem bírja gyermeked az utazást?

Nyakunkon a nyár! Ki ne vágyna egy hangulatos tengerparti pihenésre. Kisgyermekekkel utazva azonban, komoly dilemma előtt állunk az úti cél kiválasztásakor. Ez esetben nem csak az anyagi megfontolások kerülnek előtérbe, hanem az is milyen távolságot engedhetünk meg magunknak, melyet elsősorban gyermekeink „utazástűrő” ingerküszöbe határoz meg. Saját bőrömön tapasztaltam meg, mit is jelent ez. Két gyermekem van, az egyikkel a világ végéig is el lehetne menni, a másik, két perccel az indulás után már azt kérdezi: „Ott vagyunk már?”.

Lehetetlen feladatnak tűnhet, e két véglet között megtalálni a megoldást?!

Kezdjük két kérdéssel, melyet csak mi tudunk megválaszolni:

Mi mire vágyunk? Pihenős, vagy felfedezős nyaralásra, esetleg e kettő kombinációjára?
Mit „bír” gyermekünk, mennyire terhelhető kilométerekkel és programokkal?
Azzal talán mindannyian egyetértünk, hogy gyermekekkel a legideálisabb a homokos, lassan mélyülő tengerpart. Ennél már csak egy jobb van, a legközelebbi lassan mélyülő, homokos tengerpart. Melyik a legközelebbi, aktivitási és pihenési lehetőséget egyaránt kínáló homokos tengerpart, mely ár-érték arányban is verhetetlen?Forduljunk első körben a térképhez, ahogyan gyermekeink egyik kedvenc mesehőse, a nagy felfedező, Dóra is teszi.

Egyértelmű a válasz: Olaszország felé kell indulnunk. Így, az itáliai utak szakértőjét, a Tdm Travelt kerestük meg, egy, a család minden tagja számára élményteli nyaralás megtervezéséhez. Az iroda vezetője, Gyurkovics Lívia, aki maga is édesanya, azonnal tudta a választ, erre az igencsak összetett kérdésre: LIGNANO-SABBIADORO.

lignano3.jpg

Hogyan és mivel jussunk el odáig?

Ehhez ismét a fenti kérdést kell feltenni magunknak: mit bírunk mi és mit bír gyermekünk?

Autóbusszal, az iroda szervezésében az út 8-9 óra (21.30-kor indul Budapestről és másnap reggel 6 órakor érkezik Lignanoba), 3 óránként ismétlődő, technikai szünetekkel. A buszos utazást az iroda, 5 éves kor alatt nem ajánlja, de volt már rá példa, hogy jóval kisebb gyermek is gond nélkül teljesítette a távot, autóbusszal.

Autóval, Budapesttől, 675km, melyet 7 óra alatt megtehetünk megállás nélkül, vagy tetszés szerint többszöri, akár programokkal egybekötött megállásokkal! Ezt a verziót, főként azoknak ajánljuk, akiknek a gyermeke(i) nem viselik jól a hosszabb autóutakat, vagy éppen ők, maguk is szeretik, az útba eső, csodálatos tájakat és városokat felfedezni.

Egy olyan, érdemi információkkal teletűzdelt leírást szeretnék átnyújtani, melyet kifejezetten a (kis)gyermekes családok igényeihez igazítottunk, néhány órás, félnapos, vagy egész napos kirándulási ötletekkel, melyeket a gyerekek is örömmel fogadnak.

Ú t v o n a l

Budapest-Siófok: 105 km/1óra  

Siófokon a megállást összeköthetjük egy frissítő fürdőzéssel, vagy egy hullámokon hasító hajókázással, gyermekeink mindkettőért hálásak lesznek és talán az utazás következő szakaszát, át is alusszák.

Siófok-Maribor:245km/2,5 óra

maribor

Szívjunk friss levegőt, egy könnyed sétának álcázva, a Dráva partján álló, történelmi óvárosban. Gyerekekkel etethetjük a folyón úszkáló hattyúkat, vagy éppen betérhetünk egy hangulatos étterembe, megkóstolni a helyi kolbászspecialitást és a rétest.

Maribor-Ptuj: 30km/fél óra

ptuj

Tehetünk egy rövid kitérőt, Szlovénia 2. leglátogatottabb városa felé, hiszen csak 20 km Maribortól. A Dráva partján álló mesés város számos látnivalója közül, gyermekek számára, a hegyen magasodó vár és Ptuj egyik legértékesebb emlékműve, az Orpheusz oszlop lehet megragadó élmény. A híres, ókori Mithrasz szentély felkeresése megér egy másik utazást, ha már nagyobb lesz gyermekünk..

Ptuj-Ljubjana: 130km/1,5 óra

ljubjana

Szlovénia fővárosának egyik jelképe, a dombra épült kastély, de megkapó látvány a Ljubjanica partján található, katedrális is. Érdemes megnézni az 1 századi, római korszakból származó, Hármas hidat is. A gyermekek számára mégis a legjobb ljubjanai program, a híres Tivoli park felfedezése lehet. Egy séta, futkározás a parkban és folytatódhat az utazás.

Ljubjana-Trieszt: 90km/1óra

trieszt

Szlovénia hegyei által határolt, olasz kikötőváros meghatározó látványa, a Canal Grande, mely egészen a Sant’ Antonio Nuovo templomig nyúlik, partján kellemes sétákat lehet tenni.

Trieszt városából juthatunk el a Grotte Gigante-hoz, mely, ahogy neve is mutatja, egy igazán monumentális cseppkőbarlang, de ennek felkeresése, egy újabb nap programja lehet, akár Lignano-ból visszatérve.

 Trieszt – Lignano-Sabbiadoro:95km/1óra

lignano

Észak-Olaszország egyik legszebb üdülőhelye, kisgyermekes családoknak igazi főnyeremény, nemcsak lassan mélyülő, 8 km hosszú, finomhomokos tengerpartja miatt (neve is: Sabbiadoro, aranyhomokot jelent), hanem a környéken található számtalan, nemcsak gyermekek számára izgalmas programlehetőség miatt.

Tengervízének tisztasága miatt kiérdemelte az európai kékzászlós minősítést.

Vízi-, és biciklisparadicsom is egyben. A félsziget, természetvédelmi terület, mely 20km kiépített, gyermekek számára is biztonságos bicikliúttal rendelkezik.

Szálláshelyeit tekintve, a campingtől az ötcsillagos szállodáig választhatunk igényeinkhez és a nyaralásra szánt összegtől függően. Összességében azonban kijelenthető, hogy az ár-érték arányt tekintve a legkedvezőbb helyszín a tengerparti nyaraláshoz, olaszországi viszonylatban.

 

Állati jó látnivalók Lignano-ban:    gyerekhurrá

Gulliverlandia  www.gulliverlandia.it

(felnőtteknek 18 euró, 3-8 éves korú gyerekeknek 14 euró a belépési díj)

gulliverlandia

Egy igazi családi szórakoztatópark, 40.000 négyzetméteren, melynek Panoráma tornyából, kitűnő rálátásunk van az öbölre, akár 60km-re is elláthatunk.

Aquariumában, a víz alatti, teljesen átlátszó alagutaknak köszönhetően, úgy érezhetjük, mintha besétálnánk a tenger mélyébe, testközelből nézve a körülöttünk úszó cápákat, trópusi halakat.

Parc Jurassic elnevezésű részén, minden a dinoszauruszokról szól, mely eufórikus boldogságot okozhat e témáért rajongó gyermekeknek.

Pillangó múzeumának felkeresésével is színesíthetjük a lignanoi nyaralást.

Ha megpihennénk, felülhetünk a kisvonatra, mely Maya romok között kanyarog velünk és megláthatjuk a park Niagara vízesését is, csakúgy, mint a világ híres építményeinek kicsinyített mását, Gulliver városban.

A park középkori részén, a kicsit nagyobb, történelem iránt már fogékonyabb gyermekekkel, akár lovagi tornán is részt vehetünk, nézőként.

Parco Zoo Punta Verde www.parcozoopuntaverde.it  

puntaverde

Az egyik legszebb olasz állatkert, mely egy 10 hektáros botanikus kert, a világ minden részéről származó állatokkal, növényekkel, de a hagyományos házigazdaság állatai is megtalálhatók benne.

Étterem és piknikező hely is van az állatkertben. A belépő 3 éves korig ingyenes,

felnőtteknek 13 euró, gyerekeknek, 11 éves korig 10 euró

Papagálypark –  www.parcodeipappagalli.com        

pappagalli

Aquarium-Ente Tutela Pesca. www.entetutelapesca.it    

Az új Aquariumban a régió halait ismerhetik meg a gyerekek. Az interaktív bemutatóhely egyedülálló Olaszországban.

Szórakozási lehetőségek Lignano

Aquasplash www.aquasplash.it       

Az egész család számára ideális vízi élményt nyújt hatalmas vízi csúszdáival, pezsgőfürdőivel, kamikáze csúszdáival, koromsötét alagútjaival, hullámfürdővel. Az adrenalinfüggők örömére, 45 százalékos lejtésűek a Kamikaze, a Black Hole, a Slider, az Anaconda, és a Jaracaboa. Kamikaze csúszdák.

„Tekeredik a kígyó, Anaconda csúszda akar lenni” énekelhetjük gyermekeinkkel, míg apa és a nagyobbak, a lélegzetelállító kanyarcsúszdán sikítanak, de a tekeredés élményét nyújtja a Twister elnevezésű csúszda is.

I Gommosi vidámpark        

I Gommosi vidámpark, Lignano, Pineta elnevezésű városrészének közelében, a város és a tengerpart között található. A park felfújható játékokkal és más szórakoztatási lehetőségekkel van ellátva.

Parco Junior – vidámpark kicsiknek    

jrpark

Lignano városközpontjában található, egy nagy vidámpark kisgyerekeknek, tele szökőkutakkal és kis tavakkal.

Megtalálható itt, a vízi dodzsem, mini szafari és autóverseny pálya is. A helyszínen képzett és gyerekszerető animátorok gondoskodnak az önfeledt szórakozásról. A parkban van több étterem is, ahol kifejezetten a gyerekek igényeire odafigyelve állítják össze az étlapot. A belépés ingyenes, a játékok zsetonokkal vehetők igénybe, egy zseton 2 euróba kerül, de vehetünk 9 zsetont tartalmazó csomagot is 15 euróért.

Strabilia Luna Park – klasszikus vidámpark     

Strabilia Luna Park egy klasszikus vidámpark Lignanóban, közel hatvan izgalmas játékkal, a hullámvasút és óriáskerék mellett találunk itt vízi dodzsemet, minimotor pályát és különféle tematikus játékokat, mint vadnyugati kaland vagy a horror-ház.

Belépés ingyenes, egyes játékokon 1-3 euro

7 ok, ami miatt a Tdm Travellel érdemes utazni:

  • 20 év utaztatási tapasztalat,
  • legnagyobb olaszországi kínálat Magyarországon,
  • 24 órás telefonos ügyelet
  • részletes tájékoztatás,
  • megbízható partnerek, folyamatos helyszíni ellenőrzések,
  • 500 partneriroda országszerte,
  • + 1 játékos partner (www.upandup.hu), ahol kedvezménnyel vásárolhatnak Tdm utasai, egész évben

 

Fontos tudnivalók egyéni, autós utazóknak:

Szlovénia matrica: 7nap/2A 15 euro

10nap/2B 40euro

Olaszország: fizetős autópályák, útdíj fizetés a kapuknál

A szálláshelyekre ágyneműhuzatot, lepedőt vinni kell, vagy a helyszínen bérlehetők.

Az elektromos berendezések csatlakoztatásához adapter, „spina adattatore” szükséges, mely a helyszínen is vásárolható.

A szálláshelyek elfoglalásakor kaució fizetése szükséges, melyet az elutazáskor kapunk vissza, amennyiben a szobát/apartmant megfelelő állapotban adjuk vissza, szennyes edények és szemét magunk után hagyása is levonást eredményezhet, még akkor is, ha a takarítási költség benne van a bérleti díjban.

Mosogatógép, mikrohullámú sütő csak akkor van az apartmanokban, ha az adott szálláshely leírásában fel van tüntetve.

Az önellátásra felszerelt apartmanok, a fizetett személyek létszámához igazodik és a legszükségesebb eszközöket tartalmazza, tányérok, evőeszközök tekintetében. Kést, reszelőt, kávéfőzőt stb. magunknak kell vinni.

Forrás: www. sikeresgyerek.wordpress.com

Facebook: upandup.hu