100 kihagyhatatlan élmény Olaszországban

1. Egy kávé Trieszt régi , patinás kávézóinak egyikében ahol Svevo, Saba, Stendhal és sokan mások üldögéltek egykor. Némelyik szinte nem is változott, így  turisták népszerű célpontjai. Ne hagyjuk ki  a Caffè degli Specchi (Piazza Unità), vagy a legrégebbi 1830-ban nyílt kávézót a Caffè Tommaseo-t sem. Szintén nagy hírnévnek örvend a Caffè San Marco vagy a Caffè Pirona is, ahol a helyi édességeket is megkóstolhatjuk, ahogy a fotók alapján  James Joyce is tette.

2. Ha már Triesztben járunk, kóstoljunk meg néhány helyi fogást is, mint például a Jota, krumplis, kolbászos bablevese, és a jellegzetes krumpli gombócok, melyeket májjal vagy édesen elkészítve szilvával töltenek meg.

3.
Keressük fel a Grotta Gigante híres cseppkőbarlangját is, mely lenyűgöz a méreteivel.  Legnagyob terme 98,50 méter magas, 167,60 hosszú és 76,30 széles.

4.
Friuli-Venezia-Giulia tartományában járva látogassunk el San Daniele hangulatos városába is, ahol feltétlenül kóstoljuk meg a híres sonkát. A város fő nevezetessége az itt készített, kiváló minőségű San Daniele-i nyers, szárított sonka (prosciutto crudo) mely remek párosítás sárgadinnyével és frico-val is. (Festa del prosciutto-Sonka ünnepe minden év júniusában)

5.
Naplemente a romantikus Miramare kastély teraszáról. 3_14.jpg

6. Grado a „Nap szigete” ideális egy családi nyaralás eltöltéséhez. Hangulatos óváros, festői kikötő és gyönyörű homokos tengerpart.

7. Aquileia az UNESCO Világörökséghez tartozó Bazilika mozaik remekei világhírűek. Ne felejtsük el megkeresni a híres hátrafelé nyilazó magyar lovas freskóját sem.

8. Gondolázás Velencében a lagúnák városában.

9. A „Tenger Királynője” , az „Úszó város” elkápráztat látnivalóival, de ha Velencében járunk mindenképpen keressük fel a lagúna-szigeteket is. Kihagyhatatlan program Murano szigetén egy üvegfújó műhely megtekintése.

10. A lagúnák világában kalandozva a színes házairól és csipkekészítéséről híres Burano szigetén kóstoljuk meg a helyi készítésű kekszeket is.1_39.jpg

11. Belvárosi séta és egy pohár prosecco Treviso hangulatos belvárosában. Treviso környékéről ered a prosecco gyöngyözőbor és itt találták fel a tiramisút is az 1960-as években.

12. Észak-Olaszországban és persze főleg a tengerpartok mentén nagy hagyománya van a Club sandwich-nek is, ami csak salsa rosa-val az igazi. Egy gyors könnyű tengerparti ebédnek vagy délutáni csipegetnivalónak kíváló. És ha olyan szerencsések vagyunk, hogy mindezt egy ringatózó csónak vagy hajó fedélzetén fogyaszthatjuk el, garantáltan nem felejtjük el.

13. Ha tehetjük hajózzunk ki a maranói lagúna világba. A Marano Lagúna Természetvédelmi Rezervátum mely egy több mint 1400 hektáros területen fekszik, és két kisebb rezervátum egyesítésével jött létre: a Stella FolyóTorkolatánál található Rezervátum (Riserva Foci dello Stella), és a Nuovo Csatorna Völgyi Rezervátum (Riserva Valle Canal Novo). A tájat a nádbozótok, a homokpadok és maga a vízi világ alakítja. A Stella Folyó Torkolatánál található Rezervátum,a Marano Lagúna legnagyobb részét csak csónakból csodálhatjuk meg, mivel csak a tengerről lehet megközelíteni.

14. Az olasz pékségek számtalan ínycsiklandó brioche-sal, krpafen-nel vagy cornetto-val várnak reggelente. Az utcákat betölti a frissen sült pékárú illata. Reggelizünk a még kihalt tengerparton egy kora hajnalban nyitó pékségben vásárolt vaníliás krapfen és cappuccino társaságában.

15. Lido di Jesolo kiváló hal éttermekkel is büszkélkedhet. Ahogy azt az északi tartományokban megszokhattuk a főételek mellé gyakran szolgálnak fel polentát. Egy fritto misto grillezett polentával vagy vagy sűrű, krumplipüréhez hasonlító állagú kukoricakásával mindenképpen megkóstolandó legalább egyszer az életben.

16. Sgroppino…Ha még nem hallottunk róla akkor nyáron ne felejtsük el megkóstolni. Szintén az északi régióban fogyasztják előszeretettel és Veneto tartományában nem hiányozhat az itallap kínálatából. Egy könnyű nyár esti koktél illetve az olaszok szívesen fogyasztják a vacsora végén. Vodka, citromfagyi és prosecco…Nem okoz csalódást.

17. Chioggia városát kis Velencének is gyakran emlegetik. A 4 szigetből álló területre épült festői kisvárosban járva kihagyhatatlan egy vacsora a tengeren. A jellegzetes halászok által üzemeltetett „casoni” –k teraszán olyan halvacsorát fogyaszthatunk, hogy a legjobb Michelin csillagos éttermek is receptért könyörögnének. De nincs nagy trükk vagy titok: csak a frissen fogott halak, tengergyümölcsei egyszerűen elkészítve. És vacsora közben még a naplementét is élvezhetjük.1_38.jpg

18. Amennyiben a nyaralásunk augusztusra esik, a tömeg mellett számos látványos rendezvényen is részt vehetünk. Augusztus első két hetében Itáliában picit megáll az élet. A nagyobb cégek ilyenkor leállnak és a legtöbben ilyenkor töltik éves szabadságukat. Augusztus 10. San Lorenzo (Szent Lőrinc) napja vagy a hulló csillagok éjszakája. A tengerpartok mentén mindenhol zenés programok, tűzijáték szórakoztatja a nyaralókat. Augusztus 15. Ferragosto, az egyik legnagyobb olasz nemzeti ünnep. Országszerte sagra-k, fiera-k, falusi ünnepek, búcsúk kerülnek megrendezésre , a tengerpartok mentén pedig mindenhol látványos tűzijátékokkal ünneplik Mária mennybemenetelét.

19. Tramezzino és aperol spritz a venetói tengerparton naplementében.

20. Sétahajózás a Riviera del Brenta mentén megcsodálva a gyönyörű reneszánsz villákat. A Riviera del Brenta egy Velence és Padova közti terület, amely a folyóiról és számos villájáról ismert, melyeket a XVII.század óta a velencei nemesek építtettek. Strá mellett, a Brenta folyó partján fekszik a Villa Pisani, a Pisani család egykori villája, melynek 114 szobája dózséknak, királyoknak és nemeseknek adott szállást. Nemcsak maga a villa lenyűgöző, ahol XVIII-XIX. századi bútorokat, műtárgyakat láthatunk, de a 11 hektáros kert is csodálatos, melyben szobrokat, különleges növényeket és egy labirintust is láthatunk.

21. Kirándulás a Dolomitokban. Ebéd Cinque Torri 2000 méter magasan található vendégházában.

22. Bolzano (Alto Adige) Dél-Tirol székhelye, az ország egyik kulturális, kereskedelmi és ipari központja. A Dél-Tiroli Archeológiai Múzeum, legérdekesebb látnivalója Ötzi. A jégember egy kb. 5300 éves gleccsermúmia melyet az itt található múzeumban tekinthetünk meg.

23. Itália egyik legszebb kastély kertjét Merano közelében találjuk. A Trauttmansdorff-kastély varázslatos parkja a gyógyhelyeiről híres város, Merano felett fekszik. Botanikus kertjét 2005-ben Olaszország legszebbjének választották.

24. Látogatás Padova városában. A világhírű Scrovegni kápolna megtekintése, mely Giotto legépebben fennmaradt műve, művészi színvonala alapján pedig ismert életművének, és a korszak festészetének talán legkiemelkedőbb emléke.

25. Operaelőadás megtekintése a veronai arénában.

26. Veneto tartomány egyik legszebb városa a „Szerelmesek városa” Verona. Járjuk végig a Shakespeare dráma helyszíneit és kérjünk „áldást és szerencsét” szerelmi életünkre Júlia szobránál.1_40.jpg

27. Parco Sigurtá-Zöld oázis 60 hektáron. Olaszország egyik legszebb parkját látni kell. A Parco Giardino Sigurtá a Garda-tótól 50 km-re fekszik. Érdemes a romantikus falut, Valeggio-t is felkeresni, ahol egy középkori gát is található a Mincio folyón.

28. Sétahajózás Sirmione félszigete körül , ahol Maria Callas háza mellett, Catullus grottáit és a Boiola forrást is, láthatjuk ahol Sirmione termál vize a felszínre tör.

29. Egész napos felhőtlen szórakozás a Garda tó mellett. (Gardaland, Movieland, Canevaworld)

30. Borkóstoló a Garda tónál, Bardolino hangulatos városában.

31. Cremona a lantkészítők városa…A hegedűkészítő műhelyek és a házakból kiszűrődő hegedűszó hangja mellett végigsétálni Cremona (Lombardia) városában, emlékezetes élmény. Andrea Amati 1530-ban itt készítette el az első hegedűt a Medici család részére.

32. Hajókirándulás a festői Comói tónál, megcsodálva a gyönyörű villákat majd egy ebéd Bellagio városában.

33. Hajókirándulás Lombardia tartományban. Kastélylátogatás Isola Bella szigetén a Lago Maggiore tónál.

34. Vásárlás a „divatnegyedben” Milánóban, ahol a leghíresebb márkák exkluzív üzletei várnak a Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga és a corso Venezia mentén.

35. Kávézás a milánói Dóm mellett.

36. A Világörökséghez tartozó fantasztikus Királyi Palota a la Venaria Reale kihagyhatatlan program Torinoban járva.

37. Torino városában nagy hagyományai vannak az „apericena”-nak, aperitif-nek , mely egy prosecco, spritz elfogyasztása mellett egy kis büféasztalon felterített előételek sokaságát is magában foglalja. Általában az aperitif bárok 18.30-22.00 között várják előétel kóstolóikkal a vendégeket. Egy koktél , sör vagy pohár bor elfogyasztása mellett a vendégek szabadon fogyaszthatnak a büféasztalról. Az ár báronként változó 5-10EUR/fő. Az italhoz kínált csipegetni való azonban itt nem merül ki chips, mogyoró vagy sajt felszolgálásában hanem egy gazdag büfé elérhető a vendégnek, mely akár egy vacsorával is felér. Tészták, risottók, polenta, sült zöldségek, húsok…A hangulat és az élmény magáért beszél!

38. Piemonte tartományában járva, kihagyhatatlan élmény Torinoban a Molle Antonelliana tetejéről nyíló fantasztikus panoráma.

39. Piemont és Lombardia szent hegyei összefoglaló név alatt a Világörökség listájára került Észak-Olaszország kilenc szent hegye (Sacri Monti) ahol kápolnák és más építmények együttese található, a késői XVI. és XVII. századból .  Az áldott Szűz Szent Hegye, Oropa és a híres Fekete Madonna szobor mindenképpen megérdemel egy látogatást.

40. Polenta Concia jellegezetes és kihagyhatatlan fogás Piemonte tartományában járva. A sajtból és polentából készült főétel igen laktató, állagát tekintve egy sűrű sajtleves is lehetne.

1_41.jpg

41. Piemonte tartománya messze földön híres zamatos borairól is.Barolo, Barbaresco vagy Nebbiolo...igazából mindegy, ha tehetjük vegyünk részt egy hangulatos kóstolón is, ahol a régió specialitásaival is megismerkedhetünk.

42. Piemonte tartománya bőven büszkélkedhet édességekkel is. A csokoládék vagy a híres Torrone, torroncino leginkább egy kis üzemlátogatással egybekötve az igazi, ahol a kóstoló mellett a gyártási folyamatokba is betekintést nyerhetünk.

43. Egy pohár vörösbor (Rossese di Dolceaqua) és egy Michetta sütemény Dolceaqua kézműves üzletei között sétálva. Dolceacqua egy jellegzetes középkori városka a Nervia folyó völgyében. Különleges hangulatával, a Monet is megihlető hídjával garantáltan elvarázsol.

44. Egy hamisítatlan olasz pestos tészta Kolombusz Kristóf szülővárosában, Genovában.

45.  Ha Ligúria fővárosában Genovában járunk, keressük fel a panoráma liftet is, “il Bigo”, mely a régi kikötő jelképe is egyben. Fentről az egész kikötőt beláthatjuk, Olaszország legnagyobb Akváriumának épületével.

46. Kortyoljunk el egy olasz aperitifet Olaszország egyik mesés öblében. Portofino ligúria tartomány elbűvölő kisvárosa garantáltan visszatérésre csábít minden látogatót.1_42.jpg

47. Camogli-t a szerelmesek városának is nevezik, hiszen fekvése olyan szép és romantikus, hogy garantáltan beleszeretünk valakibe vagy magába a városba. Ha a kedvesünket szeretnénk elvarázsolni csak utazzunk el egyszerűen Camogli városába. Egy romantikus séta a tengerparton, egy aperitivo valamelyik hangulatos bárban, naplemente és garantált a siker.

48. A Riviera delle Palme a Ligúr part Ponente részéhez tartozik , Varazze és Andora között helyezkedik el. Mindent megtalálunk itt ami egy kellemes nyaraláshoz szükséges.

49. A Hanbury Botanikus Kert Ventimiglia és a francia határ között található, egy kis kanyargós út mentén. Sir Thomas Hanbury villája, a La Mortola körül elterülő Hanbury botanikus kert a legnagyobb Olaszországban és Európában is rangosnak számít.

50. A finom homokos strand egy szép öbölben ( Baia del Silenzio), a Ligúr tengerparton, Genova közelében található. A 20 legszebb olaszországi strand listájában is helyet kapott, nem véletlenül.1_43.jpg

51. San Fruttuoso falucska elképesztő helyen található, a Portofinói-félsziget egy eldugott öblében, dombokkal és erdőkkel körbevéve, mindentől távol. A San Fruttuoso di Capodimonte Apátságot bencés szerzetesek építették a 10. században. Később a Doria család tulajdonába került, néhány családtag itt nyugszik, a kriptában. A Doriák építették a négyzetes őrtornyot is a 16. században, természetesen azért, hogy megvédjék San Fruttuosót. Portofino közelében (Liguria tartomány), a San Fruttuoso Apátság előtti tengerszakasz rejti a mélyében a kitárt karú Krisztus szobrot.

52. Ferrara óvárosa az UNESCO Világörökség része. Ha itt járunk kóstoljuk meg a város jellegzetes édességét is. Különleges édesség ez melyet eleinte karácsonykor, ünnepek alkalmából készítettek. 1600-ban  a Ferrarai Monastero del Corpus Domini szerzetesei  Cristoforo da Messisbugo-híres reneszánsz szakács antik receptjét feldolgozva készítik el ezt az édességet, melyet a kor nemeseinek küldtek ajándékba. A sütemény fő alkotója a kakaó ami éppen ekkoriban jutott el Európába-luxusnak számított még ez időtájt. Mandula, mogyoró  - étcsokoládéval löntve. Pan del Papa-nak nevezik el. Ebből lesz a Pampepato.

53. Ravenna fantasztikus mozaik remekeinek a megtekintése, melyek az UNESCO Világörökség listájára is felkerültek. A San Vitale bazilikában láthatjuk a híres mozaikokat, amelyek I. Justinianust és Teodórát ábrázolják.

54. Emilia Romagna tartományában járva , Maranelloban keressük fel a Ferrari múzeumot is és ha tehetjük vegyünk részt egy kihagyhatatlan tesztvezetésen is a világ egyik legjobb autójával.

55. A szórakozás fellegvárva: Riccione! Olaszország népszerű tengerparti üdülővárosában, Riccione-ban kihagyhatatlan családi program részt venni egy látványos delfin show műsoron. (La Notte Rossa-2016. július 1. A felhőtlen szórakozás éjszakája!)

56. Járjuk be San Marino mini államának erőd tornyait és gyönyörködjünk a vidékre nyíló fantasztikus panorámában. És ha tehetjük vásároljunk egy kicsit az üzletek kedvező kínálatából.

57. Hajókirándulás 5terre mesés tájain, megállóval Vernazza festői kisvárosában.

58. Via dell’Amore vagyis a Szerelem útja. Ha az Öt föld mesés vidékén járunk párunkkal akkor a Riomaggiore és Manarola városát összekötő panorámaúton a szerelem lakatunkat is elhelyezhetjük.

59. A Mont Blanc  vagy olaszul Monte Bianco („fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”).  Courmayeur városából felvonóval feljutni a Monte Bianco csúcsára életre szóló élmény.

60. Umbria tartománya messze földön híres ízletes ételeiről. Ne hagyjuk ki a szarvasgombás tészta különlegességeket és a Trasimeno-tó partján a sügérből készített ízletes csemegéket sem.1_44.jpg

61. Bár valószínűleg nem lesz a kedvencünk, de toszkánában járva érdemes egy próbát tenni a híres Pappa pomodoro sűrű paradicsom levesével is, mely tulajdonképpen száraz kenyérre öntve paradicsomlé, fokhagymával, bazsalikommal…Egy régi, tradicionális toszkán fogás.

62. Gyönyörködni a mesés firenzei panorámában a Piazzale Michelangelo-ról.

63. Egy séta Firenze legrégebbi hídján a híres Ponte Vecchio-n.

64. Firenze és az Uffizi képtár páratlan művészeti kincsei.

65. Toszkána tartományában egyedülálló élmény a híres toszkán tornyokból nyíló mesés panoráma. (Torre del Mangia-Siena, Torre Grossa-San Gimignano, Torre Giunigi-Lucca)

66. Fantasztikus élmény Itália szerte a híres bolhapiacok, régiségeket áruló vásárok felkeresése is. A legnagyobb és leghíresebb Itáliában, Arezzo városában a Piazza Grande terén kap helyett.

67. Kirándulás a toszkán domb vidéken, borkóstolóval a Chianti régióban.

68. Kihagyhatlan élmény toszkánában járva egy fürdőzés Saturnia középkori kisvárosa mellett. Saturnia melegvizű forrásánál, a Cascata del Mulino festői vízesés rendszerénél garantáltan emlékezetes strandolásban lehet részünk.

69. A világhírű lovasversenye, a Siena-i Palio megtekintése.

70. Elba szigete mindenkinek a szívét megdobogtatja. A zöld sziget gyönyörű öblei, homokos partja egyedülálló helyszíne egy fantasztikus nyaralásnak.1_45.jpg

71. Az antik Róma nevezetességeinek megtekintése után ne hagyjuk ki a „Dolce Vita” világhírű utcáját, a híres Via Veneto megtekintését sem, ahol éttermek, bárok és a római celebek világa várja az esti sétálókat.

72. Az Örök városban másszuk meg a Viktor Emánuel emlékművet is, hogy a csodálatos panorámában gyönyörködhessünk.

73. Utazzunk vissza egy kicsit az időben és próbáljuk ki a Time Elevator varázsát Róma belvárosában…

74. Pénzt dobni a római Trevi kútba, hogy garantáltan visszatérjünk még az Örök városba.

75. Látogatás a Vatikáni múzeumokban, ahol a Sixtusi kápolna Utolsó ítélet freskóját is megcsodálhatjuk.

76. Csónakázás Capri szigeténél a világhírű Kék barlangban.

77. Egy piknik Positano tengerpartján… Prosecco, limoncello, mozzarella és prosciutto a kiskosárból…

78. Az olasz pizza évszázados történelemre tekint vissza. A hamisítatlan olasz pizzát érdemes mindenképpen a pizza „szülőföldjén” Nápolyban megkóstolni.

79. Basilicata tartomány gyöngyszeme: Matera, az olasz barlangváros. Dél- egyik legérdekesebb városa Matera. A város nevezetessége a Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi.

80. Dél-Olaszország Puglia tartománya a gyönyörű tengerpartok, a gasztronómia és a páratlan látnivalók hazája. Alberobello mesés kisvárosa garantáltan elbűvöl minden látogatót.1_46.jpg

81. Puglia tartományában járva úton út félen a gasztronómia csábításának vagyunk kitéve. Mozzarella és stracciatella? Vagy buratta? Majdnem ugyanaz de mégsem, itt érdemes megízlelni…

82. Egy sült, töltött pizza, a híres panzerotto kihagyhatatlan ha már Puglia tartományába utazunk.

83. A gasztronómiai élmények mellé jó borok illenek. A déli tartomány büszkesége a Primitivo di Manduria testes vörösbora.

84. A Csizma sarka, Calabria tartománya is mesés látnivalókkal várja a látogatókat.Tropea az egyik legfestőibb kisváros, a calabriai turizmus fellegvára. Vibo Valentia megyéjében található, a Tirrén-tenger partján. A környék sziklás öblei, a Tirrén-tenger kristálytiszta vize, a meleg mediterrán klíma és buja növényzet mind hozzájárulnak népszerűségéhez.

85. Szardínia meseszép partjaival, fehér homokos strandjaival , gasztronómiai különlegességeivel kihagyhatatlan élmény. Szárd étel-ital kóstoló és egy Nuraghe látogatás mindenképpen szerepeljen programunkban.

86. Spaghetti con la bottarga. Ha szardínia szigetén nyaralunk, mindenképpen kóstoljuk meg. A legjobb bottarga ugyanis Szardíniáról származik. A minőség a part menti sós tavaknak köszönhető, ahol a pérhalak májustól meghúzódnak. A szigeten szeptember végétől halásszák őket, ennél fogva a friss bottarga tavasszal és kora nyáron a legízletesebb, és a színe is ilyenkor a legszebb.

87. Iszapfürdőzés Vulcano szigetén. A Lipari-szigetek (más néven „Éoli-szigetek”) vulkanikus szigetvilág a Tirrén-tengerben, Szicíliától északra. A szigetcsoport névadója egyben legnagyobb tagja, Lipari. A „Lipari-szigetek” elnevezés a hely turisztikai népszerűsítése miatt terjedt el, mivel ezt a nevet könnyebb kiejteni, mint azt, hogy „Éoli”.  A többi sziget: Vulcano, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli és Panarea.

88.  Szicília jelképe az Etna. A 3369 méter magas vulkán uralja egész Szicíliát , tiszta időben a sziget nyugati feléből is látni lehet. Az Etna érdekessége, hogy Szicília valamennyi klíma- és vegetációs formája megtalálható itt. Egy könnyű túra majd egy Etna tüze likőr kóstoló ebéddel összekötve kiváló 1 napos kirándulás lehet.

89. Egy kalandos túra egy Fiat 500-assal Szicília szigetén nem mindennapi élmény.

90. Síelés az Etna oldalában.1_47.jpg

91. Egy nyári fürdőzés a Török lépcsőnél. (Scala dei Turchi) Az agrigentói Templomok völgyétől mindössze 15 km-re található Szicília egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. A vakítóan fehér több száz méter hosszú lépcsőzetes sziklafal fantasztikus látványt nyújt. Az enyhe lejtésű falat gyalogosan is be lehet járni, a környék pedig fürdőzésre is alkalmas. Egy lélegzetelállító naplemente megtekintéséhez is kiváló hely.

92. Cassata siciliana? Cannoli vagy Torrone? Esetleg egy granita? A mandulából, ricottából, szárított gyümölcsből készített különleges sütemények kínálata Szicíliában végtelen. Lehetetlen ellenállni a cukrászdák kínálatának.

93. Túra a festői Alcantara szurdokba, fürdőzéssel.

94. Egy romantikus vacsora Isola Bella szigetén.

95. A híres szicíliai kerámiáknak nehéz ellenállni. Lepjük meg magunkat egy díszes, színes emlékkel.

96. Hajókirándulás Favignana szigetére.

97. A "Keresztapa földjén" szegődjünk egy kicsit Don Corleone nyomába. A filmet nem Corleonéban, hanem Taormina közelében Forza d'Agro és Savoca városában forgatták. Mario Puzo amerikai író regénye nyomán 1972-ben Francis Ford Coppola készített filmet az olasz maffiáról. Sok jelenetet Szicília szigetén vettek fel. Kávézzunk egyet Savoca kisvárosában a híres Bar Vitelli-ben, ahol a film egyes részeit is rögzítették . A városban meglátogathatjuk azt a házat, ahol Michael megismerkedett Apollóniával, a fogadós lányával. Szintén itt található a Chiesa di Santa Lucia nevű templom, ahol később összeházasodtak.

98. Pesce spada vagyis kardhal az egyik legfinomabb a jellegzetes szicíliai fogások közül. Nem szabad kihagyni!

99. A sziget fővárosa Palermo és a hátborzongató katakombák. A palermói katakombákat a világ legfélelmetesebb helyei között tartják számon, nem véletlenül, ugyanis körülbelül nyolcezer mumifikálódott holttestet őriznek, melyek közül az elsők a XV. századból származnak. A Convento dei Cappuccini (Kapucinus katakomba) Palermo legszokatlanabb és legkomorabb nevezetessége.

100. Taormina a sziget legszebb kisvárosa. A Görög színházból nyíló panoráma sok festményről is visszaköszön.1_48.jpg