Olaszországi utazások

2018\08\13

Mit ne hagyj ki ha Lido di Jesoloban nyaralsz

Lido di Jesolo

Mindent tud, ami egy klassz nyaraláshoz szükséges. Szuper szórakozóhelyek, éttermek és kirándulási lehetőségek. Jesolo Pineta részén elegáns szállodákat , remek hal éttermeket találunk, ezt a részt a nyugodtabb pihenést kedvelőknek ajánljuk. A Piazza Milano és Torino negyede szintén kicsit távol esik az igazi jesolói éjszakától, míg a Piazza Drago és a Piazza Nember között több kilóméter hosszú sétálóutca kígyózik éttermekkel, bárokkal, késő éjszakáig nyitva tartó üzletekkel. Itt található Olaszország egyik legnagyobb csúszdaparkja, van gokart pálya, golfpálya, vidámpark, minigolf club, luxus wellness központ, ócenárium. Piacozni keddenként Cavallinoban vagy pénteken Jesolo Paese-ben a Piazza Kennedy-n tudunk.

Mille Luci Pizzéria

Jesolo egyik legjobb étterme. Ha egy jó pizzát ennénk ki ne hagyjuk. Maga a hely is különleges, így érdemes kivárni míg asztalt kapunk. További éttermek: Bella Napoli, Bucintoro, Al Torcio... (Kedvenc éttermek Olaszországban)

1_282.jpg

Csúszdapark

Az Aqualandia népszerűsége évek óta töretlen. Ha délután megyünk, kicsit spórolhatunk a jegyáron. (Felnőtt 33EUR, gyermek 29EUR)

1_281.jpg

Caorle

Ha egy kellemes sétára vágyunk, keressük fel a közeli Caorle városát is. Ez az egyik legkedveltebb, festői üdülőhely az Adriai-tenger északi partvidékén, Venetoban. Lakosainak száma kb. 12000 fő (Caorlesi/Caorlotti). 
„Kis Velence” néven is ismert. A romantikus óvárost szűk sikátorok és pasztellszínű középkori házak díszítik. A sétányt kísérő sziklasort kőfaragók munkái teszik szépségessé. A város jelképe a St. Stefano dómhoz tartozó, henger alakú, 48 méter magas harangtorony, mely messziről is látható. Caorle Ernest Hemingway kedvenc olasz városa, ahol több regényén is dolgozott. Hangulatos éttermek és a világszerte híres olasz fagylaltozók csábítják a pihenni vágyókat. 1_280.jpg

Tropicárium

Lido di Jesolo központjában található a Piazza Brescia-hoz közel. www.tropicarium.it

1_279.jpg

Ócenárium

A központtól gyalogosan kicsit távolabb esik. További információk: ITT

Vidámpark-Luna Park

A központból autóval könnyen elérhetjük az este 20 órakor nyitó vidámparkot. Egy játékra 2-3EUR/fő összegből ülhetünk fel.

img_5800.JPG

Kirándulások

Elhelyezkedéséből adódóan számos kirándulási lehetőség közül is választhatunk hiszen fél óra alatt elérhető Punta Sabbioni kikötője , ahonnan 30 percenként hajójáratok indulnak Velencében az Úszó városba. De Veneto tartomány további látnivalókkal is szolgál, melyeket néhány óra alatt könnyen elérhetünk. (Riviera del Brenta, Verona, Padova, Garda tó, Dolomitok….)

Ha kicsit különlegesebb helyszínekre vágyunk akkor vár Bassano del Grappa festői városa, a grappa hazája. De szintén nincs messze Cison Valmarino, mely Itália egyik legszebb települése(Borghi piú belli d'Italia) a festői fekvéssel büszkélkedő Castelbrando épületével.

img_5915.JPG

2018\07\11

Fagyi történelem és az új önkiszolgáló gelato kultúra

1_277.jpgTudtad, hogy a fagyi tölcsért is egy olasz találta fel? Bizony, a Belluno környékéről származó, majd később Amerikába emigráló Italo Marchioni-nak köszönhetjük a ropogós ostyát. Az olasz fagyi kétségkívül világhírű, de ha a legjobb fagylaltok kerülnek szóba vezet a sorban Emilia-Romagna, Firenze és Szicília. Bolognát szokták emlegetni a fagyi fővárosaként, ahol a legtöbben készítenek igazi gelato artigianale-t. Óriási választékot találunk itt a sorbettoktól a granitákon át a különböző fagylalt remekekig. Nem véletlen , hogy még múzeum is található itt. (Carpigiani-Gelato Museum Weboldal: www.gelatomuseum.com) A sorbetto, granita történetéről többet ITT találsz.1_278.jpg

A fagylalt sikere a tizenhatodik századra tehető, mikor is Firenzében a modern fagyi ősét elkészítette Bernardo Buontalenti. Tej , tejszín és tojás hozzáadásával készült el az újítása. A fagylaltkészítés másik úttörője a palermói Francesco Procopio dei Coltelli volt, aki Párizsba  költözött és 1686-ban megnyitotta a híres Procope kávézót, mely a francia főváros első fagylaltozója is volt egyben. A szicíliai Francesco Procopio Cutò, nagyapjától örökölt egy saját készítésű gépet, mellyel az araboktól ellesett sorbetto-t szerette volna tökéletesíteni. Francesco halász lévén nem sokat értett ehhez, de végül a kíváncsisága győzött és elkezdte használni a gépet, igaz eleinte kevés sikerrel. A kitartása, és a kísérletezés azonban meghozta az eredményt. Először cukrot adott hozzá, hogy édesíteni tudja, majd sót hogy a jég tovább tartson. Ezzel a tudással indult Párizsba, ahol hamar nagy sikerre tett szert, olyannyira, hogy híre a Napkirályhoz is eljutott. XIV. Lajos engedélyével egyedül ő árulhatott "jeges vizet" (granita őse)   Luigi XIV gli assegnò l’esclusiva per la vendita di “acque gelate” (le moderne granite), sorbettet, fagylaltot, frangipane tortát. Üzletét Voltaire, Napóleon, Balzac, Liszt, Rousseau, Baudelaire és Victor Hugo is felkereste. 2_60.jpg

A 2018-as válogatás alapján a legjobb fagyizókról ITT olvashattok. És hogy hol tart ma a fagylalt kultúra? Megjelentek az önkiszolgáló fagyizók, ahol saját magunk adagolhatjuk ki a fagylaltot, tehetjük rá a hideg vagy meleg öntetet, különböző gyümölcsöket.

1_276.jpg