Itália legszebb terei

1. Piazza San Pietro, Róma

A Szent Péter-bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika egyike, a világ második legnagyobb keresztény temploma.Róma (és azon belül a Vatikán) egyik leghíresebb látnivalója az a lenyűgöző tér, és az a csodás kupolával koronázott bazilika, ahol a katolikus világ szíve dobog. Ellipszis alakú területének szélessége 320, hosszúsága 240 méter. A teret két oldalról egy-egy 17 méter széles kolonnád szegélyezi, amelyek négy-négy oszlopsorból állnak. A kolonnádokat összesen 284, mészkőből faragott, 13 méter magas dór oszlopból alakították ki. 

5_124.jpg

2. Piazza Navona, Róma

Az olasz főváros egyik legnyüzsgőbb és leghangulatosabb tere, melyet kávéházak és éttermek szegélyeznek.A Piazza Navona Róma történelmi központjának egyik tere, amelyet három barokk szökőkút díszít. A tér helyén egykor római aréna állt. 1520-ban a téren hirdették ki a Luther Mártont kiközösítő ítéletet, és itt égették el műveit is. 
6_52.jpg

3. Piazza del Campo, Siena

Olaszországnak és ezen belül Toszkánának az egyik legszebb tere Siena városában található. A város három dombtetőre épült, 'szíve' a Piazza del Campo, kagyló alakú tere. A város főtere, mely a középkor óta a jelentős társadalmi események színhelye, köztük a sienai palio, a híres kosztümös lovasverseny megrendezésének színtere. Középkori épületegyüttesének szépsége miatt nemzetközi hírű, a világörökség része a város történelmi központjával együtt. A teret körülvevő paloták közül kiemelkedik a régi városháza, Palazzo Pubblico és annak tornya, a Torre del Mangia. A tér szélén díszkút található, a Fonte Gaia. A tér közelében számtalan kis üzlet található, ahol a vidék jellegzetességeiből és a híres tartuffos specialitásokból is kóstolhatunk.5_154.jpg

4. Prato della Valle, Padova

Veneto tartományának egyetemi városa méltán büszke a lenyűgöző méretekkel rendelkező Prato della Valle terére, ahol a leghíresebb padovai diákok szobrai találhatóak. Domenico Cerato tervezte a teret 1775-ben. Padova déli részén található kb.90.000m2 területet foglal el , és a mai napig Európa legnagyobb tereinek az egyike. Memmia szigetének is nevezik a teret, mert az elképzelés tulajdonképpen Andrea Memmotól származik.Ő volt Padova legcsodálatosabb terének megálmodója, a térnek , mely a város történetét, eseményeit hívatott elmesélni. Andrea Memmo (1729-93) velencei lovag volt. A művészetpártoló a Római köztársaság követe, Velence prókátora 2 hónap leforgása alatt , piactérré, előadások színhelyévé alakíttatta a teret. Két ellipszis forma alkotja a teret, melyet Memmo 48 egyforma részre osztatott és így helyezték el a 78 szobrot, és 8 obeliszket, 2 hely üresen áll. A szobrok 1775-1838-ból származnak. 1866-ig Szobrok tere-majd a városi tanács döntése alapján  Vittorio Emanuelle terének keresztelték.1934-től visszakapta eredeti nevét. Mielőtt a tér mai aszfaltozott formája elkészült volna, a fű csak nagyon lassan, gyéren nőtt a szekerek, állatok és emberek állandó mozgása miatt. Ebből az időből származik a népi mondás, ami Padovát a név nélküli szent, a fű nélküli völgy  és az ajtó nélküli kávéház városának mondja.(Basilica di San'Antonio- a népnyelvén egyszerűen csak Santo,a Prato della Valle-fő nélkül és a Pedrocchi kávéház , mely nyitott árkádokkal épült , valóban ajtó nélkül, középen italboltot működtetve.) 

5_122.jpg

5. Piazza San Marco, Velence

A Szent Márk tér (Piazza San Marco) Velence központja és a legismertebb látnivalója is egyben. Napóleon a Velencei Köztársaság meghódításakor a "világ legszebb szalonjának" nevezte. A világ egyik legszebb terén találjuk a város leghíresebb látnivalóit is a Szent Márk Bazilikát (828), a Doge Palotát, a Campanil épületét és az Óratornyot is. A trapéz alakú Szent Márk tér 175 méter hosszú, a bazilika oldalán 83 méter széles, míg a Napóleoni szárnynál 56 méter a szélessége. A Caffé Florian-ban (1720) , mely a világ egyik legrégebbi kávézója egy finom espresso-t is megkóstolhatunk...

8_17.jpg

6. Piazza dei Miracoli, Pisa

Toszkána egyik legtöbbet fotózott tere a Piazza dei Miracoli tere, ahol a híres Ferde torony épülete is található. A pisai Dóm-tér, a Campo dei Miracoli, vagyis a Csodák tere a város központjában található. A részben füves, részben kövezett tér négy meghatározó építménye a dóm (Duomo), a ferde torony (Campanile; Torre pendente), a keresztelőkápolna (Battistero) és a temető (Camposanto).

7_21.jpg

7. Piazza del Plebiscito, Nápoly

A Piazza del Plebiscito Nápoly legnagyobb tere. Az 1860-as népszavazás után kapta a nevét, amikor is eldöntötték Nápoly csatlakozását az Savoya-ház által létrehozott egyesült Olaszországhoz. Keleten a királyi palota határolja, nyugaton a San Francesco di Paola kiterjedt kolonnádjaival.

8_18.jpg

8. Piazza Ducale, Vigevano

Észak-Olaszországban, Lombardia tartományában találjuk Vigevano városát, ahol a gyönyörű reneszánsz tér is található. 1492-ben kezdték kialakítani a 134 méter hosszú és 48 méter széles tér impozáns formáját, melyre a megbízást Ludovico Sforza (Il Moro) adta ki.

5_120.jpg

9. Piazza del Popolo, Ascoli Piceno

Ascoli Piceno városa talán kevésbé ismert a magyar utazók körében. Marche tartományának városa is büszkélkedik egy gyönyörű főtérrel. A város történelmi és egyben geometriai középpontja a Piazza del Popolo, ahol szinte minden travertin kőből épült. A Palazzo dei Capitani del Popolo (XIII.század), a híres Caffè Meletti, a San Francesco (XIII-XVI.) templom és a Loggia dei Mercanti gyönyörű épületei mind itt találhatóak.

5_121.jpg

10. Piazza Pretoria, Palermo

Szicília szigetén járva látnivalókban nincs hiány és természetesen a sziget is büszkélkedhet gyönyörű terekkel. Az egyik legszebb Palermo városában, a Kalsa negyedben, a Piazza Pretoria (vagy másik nevén a Piazza della Vergogna), melyet szinte teljesen betölt egy szobrokkal túlzsúfolt szökőkút. A szökőkút történethez tartozik, hogy a kútnak és a szobroknak otthont adó tér kialakításához több házat is leromboltak. Innen a kút elnevezése is, melyet a történet és a meztelen szobrok miatt a "szégyen kútjának" neveznek. 

5_123.jpg