Elsüllyedt város, szobrok a tengerben...Itália különleges vízalatti világa

Nápolynál van egy titokzatos hely...Egy elsüllyedt város a tenger mélyén, mely őrzi az antik római villák, utak és nimfák örök titkát...Az elsüllyedt várost Raimondo Bucher fedezte fel, 1956-ban és ekkor kezdték feltárni a gyönyörű mozaik díszítésű padlózatokat őrző vízalatti világot. Baiae (Baia) egy ókori római tengerparti üdülőváros a campaniai Bacoli területén, a Pozzuoli-öböl partján. Az antik Baiae neve valószínűleg Odüsszeusz egyik hajósának, Baiosznak a nevéből származik, akit a hosszú utazások közben itt temettek el, miként Vergilius Aeneasának barátját Misenust, a közeli Misenumban. A város keletkezését a körülvevő dombokon és a tengerparton fakadó bővízű kénes forrásoknak köszönhette, amelyeket fürdés és gyógyítás céljaira hasznosítottak. Első említése Livius, római történetírótól származik, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja Baiaeban gyógyíttatta magát. A Római Köztársaság vége felé Baiae már benépesült, gazdag rómaiak nagyszabású villákat építettek a Pozzuoli-öböl partján és élvezték a nagyszerű éghajlatot és fürdőket. A vulkanikus tevékenységek miatt az ókori város megsüllyedt, aminek következtében romjait teljesen ellepte a víz. A Campi Flegrei vagyis a „forrongó földek” vidékén több merülési pont is található, ahol a vízalatti régészeti parkban megtekinthető a csodálatos víz alatti világ.. A Campi Flegrei különféle vulkáni kúpok, kráterek és kalderák sűrű csoportosulása valamint több krátertó is található itt. A terület valójában nem egyetlen vulkán, hanem egy jórészt a föld és a Földközi-tenger alatt fekvő, 24 kráterből és sok gejzírből álló komplexum. Üvegfenekű hajóval (időjárástól függően) akár mindennap indul kirándulás az elsüllyedt város felfedezésére.

Tremiti-szigetek

Puglia tartománya rengeteg látnivalóval és csodálatos partokkal kényezteti a látogatókat. Az egyik legszebb része a Gargano-félsziget, ahonnan egy hajókirándulással festői szigeteket érhetünk el. Az Isole Tremiti szigetcsoportja öt szigetből áll: San Domino, San Nicola, Capraia, Pianosa és Cretaccio. A szigetek mintegy 22 km-re fekszenek Gargano partjától, a turistákkal a hajó Peschici, Vieste vagy Manfredonia kikötőiből indul. Az Adriai-tenger gyöngyszemei paradicsomi környezetben várják a látogatókat. A strandok, a gyönyörű tenger, a festői kisvárosok, a rendezvények évente turisták ezreit vonzzák a régióba. És persze a búvárkodás szerelmeseit is! Hiszen egy különleges merülési pont is várja itt a búvárokat, ahol a tenger alatt Padre Pio, a 2002-ben szentté avatott Pia atya szobrát is láthatjuk. Egy könnyű merüléssel érhetjük el Capraia szigetének közelében, a víz alatti szobrot, így nem csak a rutinos búvároknak lehet ez egy különleges kaland. Az impozáns, 3 méter magas szobor fantasztikus látványt nyújt a különleges tengeri környezetben. A világ legnagyobb víz alatti szobra 1998-ban készült el, 10 méter mélységben került elhelyezésre. Egy foggiai szobrász Domenico Norcia alkotása, melynek összsúlya  több mint 12 mázsa.
1_89.jpg

San Fruttuoso

Ligúria tartománya gyönyörű tengerparti városokkal örvendezteti meg a látogatókat. San Remo, Imperia, Camogli és sorolhatnánk a vonzóbbnál vonzóbb helyszíneket. Itt találjuk többek között a világ egyik legtöbbet fotózott elbűvölő városát Portofino-t is. És ha már erre járunk hajókirándulásunkból nem maradhat ki San Fruttuoso települése sem, melyet elképesztő helyen találunk, a Portofinói-félsziget egy eldugott kis öblében, Camogli és Portofino között. Ligúria tartományában garantáltan a legszebb hajókirándulás a Golfo del Tigullio és a Golfo Paradiso (Paradicsom öböl) területén , a Portofino-San Fruttuso szakasz. A dombokkal körbevett apátság épületét(San Fruttuoso di Capodimonte) bencés szerzetesek építették a X. században. Később a híres, genovai Doria család tulajdonába került, akik a nyolcszögletű tornyot kupolával záratták le. Néhány családtag itt nyugszik a kriptában. Egy érdekesség teszi még híressé San Fruttuoso apátságát, ez pedig a híres víz alatti szobor. A Mélység Krisztusa (Il Cristo degli Abissi), egy víz alatti bronz Krisztus szobor, melyet a kristálytiszta tenger mélyén találunk. A 2,5 méter magas szobrot 1954-ben helyezték a tengerbe, 17 méter mélyen. A szobort Dario Gonzatti emlékére emelték, aki 1947-ben a hely közelében búvárkodás következtében életét vesztette. Maga az ötlet az elhunyt társától, Duilio Marcantétól származik. A 2,5 méter magas alkotás Jézust a vízfelszín felé emelt fejjel és kitárt karokkal ábrázolja. Ily módon oltalmazza a tengerrel kapcsolatba lépő embereket: a halászokat, tengerészeket és búvárokat. A bronzból készült szobor elkészítéséhez különböző érméket, hajóelemeket és templomharangokat olvasztottak be. Minden évben nyáron kerül megrendezésre La benedizione delle acque, amikor is egy éjjel víz alatti szertartás zajlik az alkotásnál. Egy pap megáldja a tengert, a helyi búvárok pedig zseblámpák segítségével koszorút "fonnak" belőlük a Krisztus-szobor feje köré. A szobrot 2003-ban restaurálták, a helyszín nagyon népszerű a búvárok körében. 1974. augusztus 13-án a szobor másolatát az apátság kápolnájában állították fel.