Toscana és különleges fürdővárosai

Toszkánát említve szinte biztosan festői toszkán tájak, jó borok, elbűvölő kisvárosok képe ötlik fel szemünk előtt. Aztán a rutinosabb utazók talán már azt is tudják a tartománynak gyönyörű tengerpartja és mesés szigetei is vannak. Sokan talán ismerik is a fehér homokos Vada strandját vagy Elba mesés partjainál is megmártóztak már. De valószínűleg jóval kevesebben jártak Toscana termálfürdőiben… Pedig van belőlük szép számban és garantáltan meglepik a látogatókat varázslatos hangulatukkal.

Kezdjük talán a kacskaringós hegyi utakon megközelíthető Terme di Saturnia említésével. Ha a fürdőzés előtt vagy után egy romantikára vágyunk, ne hagyjuk ki Saturnia falucskáját, melyről így ír Frances Mayes a Napsütötte Toszkána című könyvben: "kis kitérőt teszünk Saturnia felé, amely talán Itália legrégibb városa. A legenda szerint Szaturnusz, az ég és a föld fia, alapította. A város a Via Clodia köré csoportosul, s olyan régi, hogy felfoghatatlan. Mondogatom magamban: „a Via Clodián lakom”, és megpróbálom elképzelni, milyen lehet." Maga Saturnia városa valóban az ősi Via Clodia mentén fekszik. A dombtetőn fekvő város is megér egy látogatást ha időnk engedi. Bárok , éttermek várják a látogatókat és érdemes megnézni a városfal maradványait, a főteret, a Santa Maria Maddalena templomot is. Amiről azonban részletesen szeretnék most mesélni az a fantasztikus fürdőhely, amit egyszer az életben szerintem mindenkinek látni kell. Grosseto hegyei alatt találjuk a természet különleges ajándékát, a Cascate di Gorello vízesését, ahol a 37 fokos víz másodpercenként 800 liter mennyiségben folyik le a természetes úton létrejött kis medencékben vagy kőkádakban. A sziklákon alácsorgó, gőzölgő vízesését elnézve szerintem nincs olyan, aki ne cserélne azonnal a fürdőzőkkel.  A régi malom épület, a Cascate del Mulino mellett gőzölgő Terme di Saturnia látványa valóban lélegzetelállító. Az állandó 37 celsius fokos víz, mely ásványi anyagokban gazdag, igazi orvosság a testnek és léleknek egyaránt. A csodálatos opálos, kénes víz erős illatú, így már messziről tudjuk jó úton járunk a nehezen megközelíthető terepen. A víz gyógyító erővel bír különböző bőr problémáknál, szív- és érrendszeri betegségeknél és légzőszervi problémáknál, csökkenti a vérnyomást, tisztítja a májat, segíti az emésztést és a légzés. A lelket simogató festői környezetet pedig leírni sem lehet. A természetes medencékben fekve hallgathatjuk a víz zubogását és ehhez a tipikus toszkán ciprusokkal szegélyezett domboldalak szolgáltatják a díszletet.  A fürdőt a rómaiak idejéből is említik már az írásos emlékek, később pedig a középkorban is rendszeresen használták.  A legenda szerint a forrás úgy keletkezett, hogy Jupiter és apja, Szaturnusz heves vitákba bonyolódtak, és az istenek a véleményüket néhány villámcsapással nyomatékosították, melynek következtében a földön repedés keletkezett. A repedésből forró víz tört elő és megszületett a Terme di Saturnia. Egy másik verzió szerint Jupiter apja életére tört, átakarta venni helyét és hadakozásukban Szaturnusz a földre esett. Egy tátongó lyuk keletkezett az esése helyén és így született meg a csodálatos hőforrás.

Utazási ajánlat: ITT

A Monte Amiata mesés vidéke mindenképpen említést érdemel. Közvetlenül az ősi vulkán lábánál fekszik ciprusok, fügefák és fenyőfák ölelésében Bagni San Filippo fürdővárosa. A különleges hely a gazdag kénes termálvízből kicsapódó füstök és gőzök látványával Böcklin Holtak szigete festményére emlékeztet.

1_86.jpg

Utazási ajánlat: ITT

A különböző toszkán termálfürdők és toszkána hőforrásai közül ki kell emelni még Bagni di Petriolo-t, Siena közelében, melyet már az etruszkok is ismertek. Annyira misztikus környezet ad otthont ennek a fürdőnek, hogy mindenképpen látni kell, ha erre járunk. A szabad strand a természet és a történelem ölében van. Siena városfala tövében találjuk, mely 1404-ben épült és egy ősi etruszk templom is figyeli a partról. Azt beszélik 1100 óta járnak ide az emberek, több pápa is ücsörgött a mészkő kádakban, annak idején. A Sienai Köztársaság szempontjából az egyik legfontosabb látogató II. Pius Piccolomini pápa volt, aki többször is visszatért ide és használta a népszerű mészkő kádakat. Terme di Petriolo nem csak kiépített, hanem természetes formájában (ingyenesen) is látogatható. A Bagni di Petriolo forró kénes vize a kristálytiszta Farma folyó hideg vizével keveredik, így a folyó köveiből kialakított medencék közül mindenki megtalálja a számára megfelelő hőmérsékletűt. 

1_87.jpg