Hasznos tudnivalók Olaszországba utazóknak

Itália nekünk nagy szerelmünk. Imádjuk minden apró szegletét, kisfalvát vagy nagyvárosát. Tudjuk és ismerjük az olasz szokásokat, a magyar utazóknak sokszor talán kicsit idegen és furcsa jellemzőit az olasz életvitelnek. Pasta, festa, siesta? Mindent elmondunk, hogy felkészülten induljon útnak. Az alábbiakban tehát gondtalan nyaralásának eltöltéséhez néhány nagyon fontos információra szeretnénk felhívni a figyelmét.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Főváros: Róma Államforma: Parlamentáris Köztársaság,  Hívószám: +39,  Hivatalos nyelv: olasz
Pénznem: Euro Címletek: 1,2,5,10,20,50 centes pénzérmék (1Eur=100cent) 1,2 Eur 5,10,20,50,100,200,500 papírpénzek 1 EUR =kb. 315,-Ft
Okmányok: Magyar állampolgároknak a beutazáshoz érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges! Beutazási Szabályok:  www.kulugyminiszterium.hu
Fontosabb telefonszámok: Rendőrség:113, Mentők:118, Tűzoltóság:115.
Magyar Köztársaság Nagykövetsége: Róma, Via dei Villini 12-16.  Tel:06-442-02168
Telefonálás Magyarországra: 0036. Mobiltelefon: Amennyiben kártyás és nem előfizetéses mobilkészülékkel rendelkeznek, a külföldi hívások bonyolításhoz a hazai szolgáltatótól függően általában a szolgáltatás aktiválása szükséges. Célszerű előre tájékoztatást kérni a telefon társaságtól. Telefonálás nyilvános telefonfülkéből: legtöbb telefonfülkés telefon, telefonkártyával működik, amelyeket dohányboltban (tabacchi, tabaccheria), vagy postahivatalban lehet megvásárolni. (2,5,6,7,8 EUR)
Éghajlat: Az éghajlat viszonylag enyhe. A nyári forróságot a tengerpart felől érkező szellő enyhíti. Délen és a szigeteken perzselők a nyarak. Ne felejtsünk el megfelelő napvédő krémről gondoskodni és szieszta időben, mint az olaszok, kerüljük az erős napot.

Olasz konyha

1_20.jpgA magyarországi szalonnás tojásrántottákat felejtsük el Olaszországban. Reggelire általában az olaszok csak egy cappuccino-t fogyasztanak, hozzá esetleg egy péksüteményt, amiből hatalmas választék található a bárok, cukrászdák pultjain.(briosce, cornetto, krapfen) A szállodákban is sok helyen kontinentális reggelivel találkozhatunk (kávé, tea, müzli, pékárú , lekvár stb.), de azért a jobb 3*-os szállodákban természetesen nem marad el a felvágott és a sajt sem. Hol gazdagabb, hol egyszeűbb kínálattal találkozhatunk, szálloda kategóriájától függően.
Előételek: legismertebb a sárgadinnye nyers sonkával (prosciutto crudo) , de gyakran találkozhatunk finom bruschettával is. Az első fogás szinte mindig tészta, ami soha nem főételként kerül az asztalra. Rengeteg különböző színű, formájú tésztát ismernek és használnak, a paradicsomos alap a legfontosabb hozzávalója a különböző ízesítésű  tésztáknak.Második fogás általában valamilyen hal vagy húsféle, zöldsalátával vagy grillezett zöldséggel. A jó kis rizs, krumpli köreteket elfelejthetjük. A főzeléket nem ismerik, levest nagyon keveset fogyasztanak ezek közül a legismertebb a brodo-húsleves, ami hasonlít a mi általunk ismert húslveshez csak sokkal ízetlenebb.És szinte mindenki ismeri a híres minestrone levest, mely zöldségleves, reszelt parmezán sajttal. Az étkezés végén sokszor finom sajtokkal zárják a menüt. A sajtok közül legismertebb a kékes színű gorgonzola,valamint a parmezán amelyet a tésztákhoz is használnak. Nagyon finom és ízletes ezenkívül a lágy sajtok közül a Certosa vagy a híres mozzarella, amit a pizzákhoz is használnak. A tengerpartok mentén a specialitásokból a halételek, frutti di mare-tenger gyümölcsei a legjellemzőbbek. Gyakoriak a frutti di mare alapú spagettik és rizottók.

Utazás

Ajánlott útvonal Szlovénián keresztül: Nagykanizsa-Tornyiszentmiklós/Pince-Maribor-Ljubjana-Trieszt-Velence. (Budapest-Lido di Jesolo kb. 700 km)  Szlovéniában pályamatrica megvétele szükséges. Minimum időtartam 7 nap: 2A kategória: 15 EUR, 2B kategória: 30 EUR, 1 hónapos érvényesség: 2A kategória: 30 EUR; 2B kategória: 60 EUR.  Amennyiben Ausztrián keresztül utazik a Rábafüzes-Graz-Klagenfurt-Udine útvonalon szintén pályamatrica vásárlására van szükség. Természetesen Olaszországban is fizetősek az autópályák. A pálya-rendszer teljes egészében behálózza az országot, az egyszerű tájékozódást kiválóan elhelyezett táblák könnyítik meg, így GPS nélkül is könnyen célba találunk. Az olasz, fizetős útszakaszokra kapukon keresztül lehet behajtani, és itt kell a pályadíjat megfizetni, az előzetesen az automatából kapott jegy ellenében. A fizetőkapuknál a TelePass és kártyás fizetés helyett, a készpénzes fizetést jelző sorokat válasszák! Gépkocsival utazóknak javasoljuk, hogy a helyszínen fizetendő autópálya díjakkal kapcsolatban tájékozódjanak előre, valamint ne feledkezzenek meg az érvényes nemzetközi zöldkártyáról és biztosításról sem, amiket a biztosító társaságoknál lehet beszerezni! A kapukon keresztül megállás nélkül hajthatnak át azok a gépjárművek, amelyek a Telepass-rendszerben regisztráltak. Ez esetben a rendszerben megadott számlaszámról a kihajtásnál azonnal levonják az útdíjat, majd havonként összesítve megküldik a rendszerben regisztrált ügyfél számára a kimutatást. A behajtó kapunál igazoló szelvényt kell elvennie az automatákból azoknak a gépjárművezetőknek, akik nem regisztrált tagjai a Telepass-rendszernek, kihajtásnál a megfelelő összeget készpénzben vagy bankkártyával kell megfizetni. Azokban az esetekben, amikor kihajtásnál az útdíjat a gépjármű vezetője nem tudja megfizetni, a sorompón való áthaladás előtt fizetési felhívást ad át az autópálya alkalmazottja, vagy nyomtat ki az automata, a sorompó ez után emelkedik csak fel, hogy a gépjármű ki tudjon hajtani a fizetős szakaszról. A keletkezett útdíjat 15 napon belül, további költségek nélkül lehet megfizetni az olasz autópályák fenntartójának (Autostrada per l’Italia S.p.A.) az erre kijelölt ügyfélszolgálati irodákban (Punto Blu) készpénzben, a megfelelő honlapon keresztül (www.autostrade.it) on-line átutalással vagy postai csekken. Amennyiben a gépjármű tulajdonosa az útdíjat a 15 napos határidőn túl sem fizeti be, úgy a díjon felül jelentős büntetést is kiszabnak. A jelenleg érvényes közúti közlekedési kódex rendelkezései szerint az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) a jogosítvány bevonásával, a gépkocsi lefoglalásával, valamint rendkívül magas összegű bírság megfizetésével büntetik.
Fontos: A gépkocsival utazók figyelmét felhívjuk arra is, hogy elővigyázatosan járjanak el ismeretlen személyek, nem EU-tagországok állampolgárainak személyautójukba történő felvételével (pl. stopposok), ugyanis, ha az illető nem rendelkezik a jogszerű tartózkodást igazoló okmánnyal, az olasz hatóságok súlyos következményekkel járó eljárást indíthatnak illegális bevándorlás elősegítése címén.1_19.jpg

Elővigyázatosság

A bevándorlók jelenléte Olaszországban már évek óta megszokott. Ők árulják az utcákon és a tengerpartokon a hamis Gucci, Armani táskákat is. Vigyázzunk, mert a vásárló is szigorú büntetésre azaz bírságra számíthat! Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a Rómában és a Róma környéki tengerparton a turisták kárára elkövetett lopások száma. Javasoljuk, hogy a fővárosban, a turistalátványosságok és a Termini-pályaudvar környékén fokozottan figyeljenek csomagjaikra. Újabban a tömött buszokon négy-öt zsebes körbeveszi a turistákat, s erőszakkal veszi el értékeiket. Ez esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy a lehető leghangosabban próbálják felhívni a figyelmét utastársaiknak arra, hogy veszélyben vannak. Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket ne hagyjanak a gépkocsijukban, ha azzal megállnak nem őrzött parkolóban.

Érkezés-elutazás

A turnusok Olaszországban általában szombattól-szombatig tartanak vagyis 8 nap / 7 éjszakásak. Az indulás előtt általában 1 héttel kapják meg foglalástól függően, a szállás elfoglalásához szükséges iratokat. Minden szállásfoglalás csak a kapott voucher, részvételi jegy ellenében vehető igénybe. Voucher nélkül ne induljanak útnak és mindig ellenőrizzék a rajta szereplő szolgáltatásokat és esetlegesen a helyszínen fizetendő költségeket. A voucheren a külföldi partner iroda vagy a szálláshely pontos címe és telefonszáma is megtalálható. A szállodai bejelentkezéshez vagy az apartman átvételéhez szükség lesz egy személyazonosító okmányra (útlevél, személyi igazolvány stb.), mely alapján a külföldi együttműködő a kötelező nyilvántartásba vételt lebonyolítja és a kulcsokat átadja. Szállodai foglalás esetén a szobák általában 14.00 órától, az apartmanok viszont csak a délutáni nyitvatartási időben, azaz általában 15.30-19.30 óra között foglalhatók el. A lefoglalt szálláshelyeket  kizárólag a voucher-en feltüntetett időpontig lehet elfoglalni és a megadott távozási időpontig a kulcsokat le kell adni! A voucher-en megadott érkezési időpontot (apartmanok esetében) szigorúan be kell tartani, mert a helyi iroda a jelzett időpontban bezár, így késői érkezés esetén a kulcsátvétel nem garantált! Késés esetén minden esetben kérjük, hogy időben értesítsék a külföldi együttműködő partnert vagy további intézkedéshez jelezzék a voucher-en feltüntetett ügyeleti számon! Amennyiben érkezésük bármely ok miatt előreláthatólag eltér a "hivatalos" turnusváltástól, úgy azt, kérjük irodánkban feltétlenül szíveskedjenek előre jelezni! Későbbi érkezés vagy korábbi távozás esetén a vendég által befizetett részvételi díjból visszatérítés nem jár! Az apartmanokat illetve a szállodai szobákat az elutazás napján általában legkésőbb délelőtt 09.00h-ig kell elhagyni, kivétel, ha ez másképpen kerül feltüntetésre.

Szállodák

A ***-os szállodai szobák általában kis alapterületűek, kőpadlósak és a standard kategóriájúak egyszerűen berendezettek. Előfordulhat, hogy a fürdőszobában külön kiépített zuhanyfülke nincs, csak padlóösszefolyó. A 2* és 3*-os (vagy akár néhány 4*-os) standard kategóriájú szállodákban a minibár nem tartozik az alapfelszereltséghez és előfordulhat, hogy a légkondicionáló is csak térítés ellenében igényelhető. Az úszómedencék általában június elejétől szeptember közepéig üzemelnek, de ez az időjárás és a vendégek számától függően változhat. A medencék pihenő időben (általában 13.00-16.00h között) zárva tartanak. A medence körüli napernyők és napágyak használata nem minden szállodában ingyenes. A parkolóhelyek száma mindig szabad kapacitás függvénye. Szállodai elhelyezés esetén gyermekár csak két felnőttel egy szobában történő elhelyezés esetén érvényes. 
Fontos, hogy mindig nézzék meg figyelmesen érkezéskor a reggeli, az ebéd, a vacsora pontos időpontját, mert az étkezéseket csak a megadott időpontban lehet igénybe venni. Ha bármelyiket elmulasztják az igénybe nem vett szolgáltatások díja nem igényelhető vissza! A főétkezések az italok árát nem tartalmazzák, a fogyasztás minden esetben a helyszínen fizetendő!

Apartmanok

A szálláshelyet csak annyi személy veheti igénybe, ahány személyre szól a voucher. Az apartman/szállodai szoba maximális befogadóképességébe a csecsemők és a kisgyermekek is beleszámítanak. A standard olasz apartmanok általában egyszerűen berendezettek és alap felszereltséggel rendelkeznek. Minden apartman fürdőszobás (általában zuhanyzós kabin nélküli, padlóösszefolyóval). Edények, evőeszközök, bögrék, poharak az apartman maximális kapacitásának megfelelő számban találhatók a felszerelt konyha részben. (Bármilyen hiányosságot tapasztalnak, kérjük azt azonnal jelezzék!) Az apartmanok alapfelszereltsége miatt éles kést, sajtreszelőt, kenyérpirítót, kávéfőzőt stb. mindig vigyünk magunkkal, ha szükségünk lehet rá! Ahol nincs külön feltüntetve ott nincs mosogatógép, kávéfőző és mikrohullámú sütő. Az apartmanban található hűtőszekrények kisméretűek és kis teljesítményűek. A tűzhelyek általában gázzal működő sütő nélküli gáztűzhelyek. Kérjük érkezéskor feltétlenül ellenőrizzék a gázpalackokban a gáz mennyiségét és amennyiben csere szükséges erről értesítsék a helyi utazási irodát! Vasárnap nem lehet gázpalackot cserélni! Az ágyakhoz takarót illetve párnát biztosítanak, de ágyneműhuzatot, lepedőt vinni kell vagy lehet bérelni, melyet a foglaláskor előre kell jelezni és a helyszínen kell fizetni! Törölközőt, konyharuhát, asztalterítőt, tisztítószereket, WC papírt, gyufát stb. vinni kell! Az apartmanokhoz strandszerviz nem tartozik (kivéve ahol jelezve van), a helyszínen bérelhető. Ennek összege  a víztől való távolságától illetve a strandot üzemeltető cégtől függ. Az apartmanok a tulajdonosok ízlése alapján különböző stílusban vannak berendezve és felszerelve. A 2-3 fős stúdiók általában egylégterűek, a 4-5 fős apartmanok általában kétlégterűek, míg a 6-7 fős apartmanok háromlégterűek. A lakásokat általában áramtalanítva adják át. Minden apartmanban található egy központi kapcsoló általában a bejárat mellett. Az apartmanok elektromos rendszere viszonylag gyenge, ezért a nagyobb teljesítményű elektromos berendezések (kenyérpirító, mikrohullámú sütő, hajszárító stb.) egyidejű használata leverheti a biztosítékot. A hálózati feszültség általában 220-230V. A magyar csatlakozók sokszor nem illenek a konnektorokba. Minden villamossági szakboltban kapható egyébként -spina adattatore - vagyis adapter, melyet érdemes már utazás előtt beszerezni. Az árak minden esetben apartmanokra érvényesek, a feltüntetett maximális létszám szerinti foglaltságnak megfelelően, gyermekkedvezmény igénybevételére nincs lehetőség. Egyes apartmanokba kisméretű házi állatok vitele (előzetes bejelentési kötelezettség illetve helyszíni díjfizetés ellenében) engedélyezett. Apartmanok esetén minden lakáshoz 1 db kocsi beálló tartozik (Amennyiben az apartman nem rendelkezik saját parkolóval, azt külön feltüntetik!) Hálózati feszültség: 220-230 V. Olaszországban a konnektorok többsége eltér a magyarországitól, ezért átalakító vásárlása ajánlott. A legtöbb szállodában 110 V-os a szabvány. Javasoljuk az átalakítók itthoni beszerzését utazás előtt.


Kaució

Apartmanok esetében kaució vagyis biztonsági letét szükséges, melyet a lakások átadásakor visszakapnak. A kaució befizetéséről kapott átvételi elismervényt őrizzék meg a befizetett összeg igazolása érdekében! Az apartmanok elfoglalásakor észlelt bármilyen hiányosságot azonnal jelezni kell az olasz partnerirodának! Az apartmanokat az átvételnek megfelelő állapotban kell leadni, különös tekintettel a konyhasarokra (üres üvegek, mosatlan edények illetve a hűtőben ételmaradék nem maradhat!), ellenkező esetben a partneriroda a kaució egy részét visszatarthatja! A kaució összegét és az esetlegesen külön fizetendő költségeket az adott szálláshelyre vonatkozó ártábla alatt jelezzük. Fontos: Minden esetben ki kell vinni a szemetet, mosatlan edény és ételek a hűtőben nem maradhatnak, akkor sem, ha az apartman bérleti díja tartalmazza a takarítást vagy a helyszínen kötelezően fizetendő!

Strandszervíz

Minden olasz tengerparton található fizetős és szabad strand is. A fizetős strandokon , ahol napágyak, napernyők bérelhetőek, saját napernyő elhelyezése tilos! A strandszerviz használati díja szobánként vagy apartmanonként általában a helyszínen fizetendő. Amennyiben a részvételi díj magában foglalja a strandszervizt is, azt az adott szállás esetében külön feltüntetik. Ez szobánként illetve apartmanonként 1 napernyőt és 2 db napozószéket jelent. Ha további napernyőre/nyugágyra lenne szükség, azt a helyszínen kell igényelni és fizetni.

Fontos

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy tapasztalataink alapján a nyári szezonban sajnos gyakoribbak a lopások. Kérjük, hogy figyeljenek értékeikre, a szállodai szobák és apartmanok ablakát, erkély ajtaját éjszakára se hagyják nyitva, emeleti szobák esetében sem, illetve biztonsági okokból javasoljuk a redőnyök használatát is! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az apartmanokban, szállodai szobákban készpénzt, ékszereket stb. ne hagyjanak őrizetlenül! Javasoljuk továbbá, hogy felesleges dokumentumokat ne vigyenek magukkal (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártyát) és értékeiket , dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák. Amennyiben mégis eltulajdonítják az Olaszországban járó turista érvényes okmányait, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről. Javasoljuk, hogy ilyen esetben lépjenek kapcsolatba Magyarország római vagy milánói konzuli hivatalával is.

Biztosítás

A biztonságos utazás alapfeltétele az érvényes Baleset-Betegség-Poggyászbiztosítás. Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak a különböző biztosítási módozatokról! Minden esetben körültekintően tájékozódjanak az érvényesség (különösen a bankkártyához kapcsolódó biztosítási csomagok esetén), a kártérítési limitek valamint a probléma esetén értesítendő asszisztencia elérhetőségeit illetően! A sztornó biztosítás utazásképtelenség esetén nyújt fedezetet, a biztosító szabályzatának és elbírálásának megfelelően.

Üzletek nyitva tartása

Sokaknak zavaró lehet a nyugodt pihenéshez, ha a központban laknak, mások kimondottan szeretik a késő estig tartó nyüzsgést, vásárlási lehetőséget. A legtöbb üzlet a hét minden napján 09.00 órától késő estig nyitva tart, a déli órákban 12.00h és 16.00h között a szieszta idején bezárnak. Vásárlási lehetőségek: az ajándékok közül legnagyobb a választék a kulináris specialitások körében bor, olívaolaj, balzsamecet, likőrök közül Limoncello, Amaretto stb., de nehéz ellenállni a színes jellegzetes emléktárgynak, sok helyen találkozunk jellegzetes kerámiákkal, fafaragásokkal, vagy hagyományos módon készített hímzésekkel és csipkékkel is. Posta: A legtöbb postahivatal 08-13:30-ig van nyitva, de sok város főpostája egész nap nyitva tart. Bélyegeket a dohányboltokban (tabaccheria) lehet megvásárolni.

Borravaló

Az éttermekben általában 10% szokásos, de az olaszok nem híresek a borravaló adásáról. A legtöbb helyen felszámítják a számla végösszegéhez a felszolgálási díjat (servizio) illetve a terítéket (coperta). Egy menü kb.15-20 EUR. (Turista menü=menu turistico)

Autóbérlés

Autóbérlkés esetén kérjük vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet. A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.

Idegenforgalmi adó

2012. januártól Olaszország számos nagyvárosában és üdülővárosában került illetve folyamatosan kerül bevezetésre az idegenforgalmi adó, mely régiótól és a szálláshely kategóriájától függően 0,30-7EUR/fő/éj összeg között váltakozik. A tartományok folyamatosan vezetik be és változtatják a helyszínen fizetendő adók.

Fontosabb ünnepek:

Újév: január 1.
Vízkereszt: január 6.
A felszabadulás ünnepe: április 25.
A munka ünnepe: május 1.
A Köztársaság ünnepe: június 2.
Mária mennybemenetele: augusztus 15.
Mindenszentek: november 1.
A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8.
Húsvét, Karácsony