10 kihagyhatatlan dolog mielőtt utazni készülünk

Hallott már arról, hogy akár a Vaterán vagy a Jófogáson is vehetünk utazásokat? Valóban igaz. Csak éppen nem javasoljuk, ha Ön utazni is szeretne. Arról is hallott már, hogy mondjuk a szomszédja vagy a szomszédjának a távoli rokona lefoglalta a külföldi utazását az interneten harmad áron? Azt is elmesélték utána, hogy milyen jót nyaraltak? Ebben már nem vagyok biztos. Az elmúlt évben 5 család keresett meg kétségbeesetten, hogy a gyerekeknek megígérték, szabadság kivéve jövő héten utazni kellene, de a külföldi szolgáltató elérhetetlen. Na így kerül nagyon sokba aztán egy olcsó utazás. Egy külföldi weboldal, egy külföldi vagy hazai bankszámla, egy mobilszám, egy gmail-es email cím és már köthetjük is a hatalmas üzletet.

Ne felejtsük el, hogy sokszor a legcsábítóbbnak tűnő ajánlatok mögött szélhámosok és csalók állnak. Számos esettel találkoztunk az elmúlt években és az ügyeskedők száma nem csökkent. Olcsó mobilhome az Adrián, lakókocsik vagy apartmanok Olaszországban…csak néhány szépen megszerkesztett, vonzó weboldal, melyek az elmúlt évben több hónapon keresztül csalogatták a látogatókat, majd néhány hónap alatt sok ezer euró beszedésével károsítottak meg családokat és tűntek el örökre.

Hallott már Ön is olyan szomszédjáról, aki lefoglalta interneten a szállását majd a szállodába érkezve a recepción csak értetlen tekintettel találkozott? Nem szeretné, ha megérdemelt éves szabadsága és a várva várt nyaralás rémálom lenne? Akkor érdemes néhány alapszabályt figyelembe venni. Az alábbiakban egy kis segítséget szeretnénk adni Önnek és felhívni a figyelmet néhány, talán lényegtelennek tűnő apróságra, amelyek azonban jelentősen hozzájárulhatnak az üdülés kellemes kimeneteléhez. Néhány hasznos információ, hogy az álomból valóság és ne rémálom váljék a rég áhított vakáció alatt…

1.) Miért utazási iroda?

Semmiképpen sem azért mert drágább, mert be kell menni, fel kell hívni, meg kell osztani valakivel az elképzeléseinket, hanem azért mert szakmailag felkészült, esetleg az adott desztináción már többször személyesen járt gyakorlott utazótól kérünk tanácsot. Utazási irodák azért léteznek, hogy Önnek minden elvi és gyakorlati segítséget megadjanak tervezett utazása megszervezésében. Egy utazási iroda közreműködésével elkerülhető, hogy Ön egyénileg olyan repülőjegyet foglaljon Los Angelesbe, mellyel már a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren megszakad az utazás… Hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ESTA igényléssel az Ön fél éves időtartamra szóló repülőjegye csak egy darab papír, de nem az utazását biztosító dokumentum.

2. ) Melyik utazási iroda?

Kerüljük a facebook-on és különböző portálok alatt a vonzó, hangzatos címek alatt futó Utazási tanácsadókat, önjelölt helyi idegenvezetőket vagy csoportszervezőket. Ha semmi mást nem teszünk meg annak érdekében, hogy alaposan utána nézünk kinél hagyjuk a nyaralásunkra szánt összeget, legalább annyit ellenőrizzünk rendelkezik e az adott cég magyarországi bejegyzéssel, van e engedélye a tevékenység végzésre. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján naprakész információkat találnak a ma Magyarországon bejegyzett utazásszervezők és közvetítők tekintetében. Részletek: http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv Érdeklődjünk és tájékozódjunk az adott cég alapításának évéről. Ne felejtsük el, hogy naponta nyílnak utazási irodák és zárnak be akár néhány hónap elteltével. A sajtóban napvilágot kapott hírek csak a csődök töredékéről, a nagyobb visszhangot kiváltó eseményekről számolnak be. Napi szinten 1-1 károsult esete nem jut el a médiacsatornákon keresztül az ügyfelek felé, pedig az elmúlt néhány hónapban is számos külföldön bejegyzett cég, vagy hazai kisebb vállalkozás okozott jelentős károkat és hiúsította meg családok eltervezett és jó előre kifizetett nyaralását.

3.) Tour operator vagy utazási iroda

Tulajdonképpen mindegy. Az árak azonosak. És ez nagyon fontos. Árkülönbségek a mai jogszabályok alapján nem fordulhatnak elő ugyanazon program esetében. Nincs, és nem lehet a szomszédban olcsóbb. Ha igen akkor inkább a vészféket húzzuk meg, mintsem hogy örüljünk a kialkudott kedvezménynek. A tour operator vagyis utazásszervezői engedéllyel rendelkező iroda saját árualapját kínálja értékesítésre, míg a kisebb utazási irodák vagyis közvetítő irodák a „nagyok” kínálatát értékesítik az Ügyfelek felé. Közvetítik, és ezen van a hangsúly. Amikor egy utazási irodában szerződést kötünk a TO ajánlatára, a szerződésen minden esetben feltüntetésre kerül a szervező iroda is. Tudnunk kell, hogy kivel kötünk szerződést. Érdemes az MKEH adatbázisában szereplő vagyoni biztosíték összegét is ellenőrizni, hiszen nagyobb forgalmú cégek esetében ezek a számok is beszédesek. Az alapítás évéről már nem is beszélek. A MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége ) is segítségünkre lehet adatbázisával.

4. )Last Minute

Vagyis „utolsó pillanat”-ban történő jelentkezés esetén jelentős összeget takaríthatunk meg. Fontos, hogy nem valaki által lemondott és újra értékesítésre kerülő 4*-os luxusszállodákról van szó általában, amelyet a katalógus ár negyedéért kaphatunk meg, hanem megmaradt helyek kedvezményes áron való értékesítéséről az induláshoz közeli időpontban. Sokszor a fix szálláshelyről információt csak érkezéskor, a helyszínen kapunk és legritkább esetben kerülnek az akciós árat fizetők a főépületek luxusszobáiba avagy a tengerre néző lakosztályokba. Akinek az utazása nem kötött fix időponthoz, jelentős összeget  spórolhat egy kedvező akciós ajánlat alkalmával.

5.) First Minute

Az előzőekben leírtak ellentéte és egyre népszerűbb a Last Minute utakkal ellentétben. Aki időben foglal , több lehetőség közül választhat. Időben lekötött foglalását jelentős előfoglalási kedvezménnyel veheti igénybe.

6.) Biztosítás

Sajnos még mindig sokan indulnak útnak érvényes utasbiztosítás nélkül. Szeretnénk eloszlatni néhány félreértést, amelyet az Uniós tagságot illetően sokan helytelenül értelmeznek az „ingyenes” betegellátással kapcsoltban. Vagyis érvényes társadalombiztosítás alapján  nem jár alanyi jogon mindenkinek a külföldi betegellátás! (csak sürgősségi ellátás!) Tehát továbbra sem  elég felmutatni a magyar útlevelet vagy a magyar TB-kártyát ahhoz, hogy valakit ellássanak egy külföldi kórházban. A legkedvezőbb díjtételű biztosítások  vagy éppen a bankkártyánkhoz tartozó „ajándék biztosítások” pedig nem feltétlenül nyújtják ugyanazt a szolgáltatást, mint az esetleg pár 10 forinttal drágább teljes körű szolgáltatást nyújtó Biztosító társaságok.(Fontos: Mindig olvassa el a részletes tájékoztatót a biztosító térítési összegeivel kapcsolatban!)

7.) Sztornó biztosítás

Plusz költség ugyan, de sokszor megkötése kötelező is, egyébként pedig praktikus és ajánlott. Megkötésével megbetegedés, utazásképtelenség esetén a Biztosító vállal garanciát (Általában min.20% önrész levonásával) a befizetett részvételi díj megtérítésére, akkor is, ha az adott Utazási Iroda szerződése szerint a szolgáltató már nem lenne köteles a visszafizetésére. Ne csússz el egy banánhéjon! Tudom, hogy mindenki egészséges és nem is lesz beteg, és ennek nagyon örülünk, de az elmúlt években pont ezeknél a nagyon egészséges, nem kell sztornó családoknál tört el Apuka lába indulás előtt 1 nappal és sorolhatnám.

8.) Helyszínen fizetendő költségek, egyéb járulékos összegek

Egy-egy nagyon kedvező ajánlatnál ne felejtsük el elolvasni az apró betűs részt sem! Tájékozódjunk előre milyen helyszínen kötelezően fizetendő költségekkel kell még számolnunk. Előre nem jelzett, helyszínen fizetendő költséget egyetlen utazási irodának sem áll jogában beszedni! És a sokszor reklamált tételek, melyek ugyan előre fizetendőek, de számos tévképzet él erről is az emberekben. Repülőtéri illeték, kikötői illeték: Az adott ország repterének, kikötőjének használatára vonatkozó költség. Összege az aktuális árfolyamtól függően változhat. Vízum, belépési, kilépési illeték: Utazása előtt kérjen pontos tájékoztatást az adott ország rendelkezéseire vonatkozóan.

9.) Utazási szerződés

Tudjuk, hogy hosszú és azt is, hogy gyakran apró betűkkel van írva. Mégis el kell olvasni, mert sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Foglaláskor mindig minden esetben tisztázzuk a lemondási, módosítási feltételeket és az esetleges díjemelésekkel kapcsolatos kikötéseket is!

10.) Idegenforgalmi adó

2012. január 1-től Olaszországban több régióban bevezetésre került az idegenforgalmi adó, mely minden esetben érkezéskor a helyszínen fizetendő. Az adó mértéke régiótól és szálláskategóriától függően változik.(1-3EUR/fő/éj) Az idegenforgalmi adó összege változhat, illetve sok régió esetében még csak most kerül bevezetésre, így ennek pontos összegéről tájékoztatást az indulást megelőzően az utas tájékoztató anyagban biztosítunk. Megértésüket köszönjük! Németország, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Montenegró esetében az idegenforgalmi adó szintén a helyszínen fizetendő!

És végül: Legális és „fekete szervezők”: Az egyre szigorúbb rendelkezések az Utasok biztonságát garantálják. Mielőtt dönt, győződjön meg arról, hogy az út szervezését bonyolító cég rendelkezik a szükséges feltételekkel. (Engedélyszám, vagyoni biztosíték stb.) Ennek hiányában az Önt esetlegesen ért károkért nincs jogilag felelős személy!

 

Mielőtt útnak indul, ne felejtse: Az utazását Ön dönti el, de mi segítünk ebben.
Kérdéseivel kapcsolatban munkatársaink örömmel állnak rendelkezésükre!

 

 1_22.jpg