Itáliai tartományok és régiók

1_14.jpgAz alábbiakban nem kisebb feladatra vállalkozok mint az olaszországi tartományok bemutatása címszavakban. Az 1948-as alkotmány szerint Olaszország 20 területi egységből álló tartományi köztársaság, 2 mini állam is található a területén, a Vatikán és San Marino. (*5 autonóm tartomány: Friuli-Venezia Giulia, Szardínia, Szicília, Trentino-Alto Adige és Valle d'Aosta. )

 

Friuli-Venezia-Giulia:

3_4.jpg

Romantikus történetű kastélyok (Miramare, Duino) és festői kisvárosok hazája. Olaszország észak-keleti részén fekszik, kissé elkülönül Olaszországtól. Északon Ausztriával, keleten és dél-keleten Szlovéniával, nyugati és dél nyugati területein Venetóval, déli részén az Adriai tengerrel határos. Területe 4 megyére tagolódik: Gorizia,Udine, Pordenone, Trieszt.
Trieszt  a régió központja is egyben, kiváló földrajzi adottságainak köszönhetően már évszázadokkal ezelőtt a régió fontos kereskedelmi központja volt. Kikötője 2000 éves múltra tekint vissza.
Udine egy nyugodt vàros, egy viràgzó kereskedelmi központ elegáns kirakatokkal, luxus üzletekkel es a hosszú Rialto úttal.
Aquileia: Az Aquilis folyó mellett Kr. előtt 181-ben létesült római kolónia, amely Augustus idején már a Venetia és Histria nevű régió központja, a birodalom kilenc legfontosabb városának egyike. A csodálatos mozaikokkal díszített bazilika a Világörökség része. A római kor százezres világvárosa ma már csak nagyobbacska falu, mely ókori emlékein túl boráról is nevezetes.
Grado: A kétezer éve lakott sziget eleinte Aquileia kikötője, majd vetélytársa volt. A kisváros történelmi központja, Grado Vecchia az V. században alakult ki. Az óvárosban egymás közelében álló két ősi templom közül a kisebbik a Santa Maria delle Grazie, a nagyobbik a Szent Eufémia mártírnak szentelt háromhajós katedrális. Tengerpartja majdnem húsz kilométer hosszú. A Centro Storico, a történelmi városközpont a sziget délnyugati sarkát foglalja el, tőle északra és keletre szállodák és apartmanházak állnak.És folytathatjuk a felsorolást hiszen látnivalókban nincs hiány: San Daniele, Palmanova, Civdale de

 

Trentino-Alto-Adige:

2_5.jpgTrentino tartomány fővárosa Trento az Adige folyó völgyében fekszik. Itt tartották a híres tridenti zsinatot 1545 és 1563 között. Az Alpokban található tartomány területének több mint 80%-a 1000 méter fölött fekszik, melyet délen az ország legnagyobb tava, a Garda-tó határol. Dél-Tirol gazdag kulturális élettel is büszkélkedhet. Hetven múzeum működik a térségben, melyek régészeti, mezőgazdasági, kulturális és természettudományi témájúak, s melyek között találhatunk kastélyokban fellelhetőtől a szabadtériig mindenfélét. A térség több, mint 400 kastélya közül jó néhány ma hotelként vagy étteremként működik, így fantasztikus szálláshelyek közül választhatunk a tartományon belül. A múzeumok közül a leghíresebb a Bolzano városában található Régészeti Múzeum, ahol a híres, több mint ötezer éves múmia (Ötzi) látható, amit a jégbe fagyva talált meg egy turista 1991-ben az osztrák-olasz határon.

 

Veneto:

3_5.jpgHa azt mondom Velence, a lagúnák városa már tudjuk is melyik itáliai tartományról van szó. Padova Szent Antal városa, vagy a szerelmesek városa Verona, mind mind Veneto tartományához tartoznak. Észak-Olaszország legfejlettebb tartománya. A Dolomitok északi hegyvonulatától egészen a velencei lagunák déli lapályáig terjed. Tengerparti szakaszán jelentős üdülővárosokat találunk (Lido di Jesolo, Bibione) míg északi területét hegyvidék alkotja, délen pedig a Pó síkság húzódik.Legfontosabb városai Velence, mely  a tartomány székhelyei is (333.000 lakos), Verona (260.000 lakos), Padova (227.000 lakos).Veneto tartományában járva mindent megtalálunk. Kultúra, tengerparti pihenés, magas hegycsúcsok, termál fürdők vagy egy kellemes hétvége a Garda tó mellett, melynek keleti területe szintén a régióhoz tartozik. Finom borok, ízletes ételek és sok-sok látnivaló.

 

Lombardia:

4_4.jpgA divat fővárosa Milánó, festői tavak, kolostorok…Garda tó, Lago Maggiore, Comói-tó Észak-Olaszország festői tavai mind-mind Lombardia tartományához tartoznak. Politikailag, gazdaságilag Olaszország egyik legfontosabb régiója. Közigazgatásilag kilenc megyére tagolódik, székhelye Milánó. Milánó a Viscontiak és a Sforzák hazája, de emellett Olaszország második legnagyobb városa is, mely manapság leginkább iparáról, gazdagságáról és divatdiktátorairól híres. Milánó számtalan látnivalóval kápráztatja el az ideérkezőket: például a világhírű, gótikus dómmal, a Piazza del Duomo-val; a ma bevásárlóközpontként funkcionáló II. Viktor Emánuel Galériával; a Scalaval, mely talán a világ egyik leghíresebb operaháza; a Sforzák kastélyával és a Brera képtárral. Itt található a Santa Marie delle Grazie templom is, amelynek falán Leonardo da Vinci „Utolsó Vacsora” című freskóját lehet megcsodálni.

 

Valle d’Aosta:

5_5.jpgA régió székhelye Aosta. A régió különleges statútummal rendelkezik, és az Alpi-Mediterraneo Eurorégió tagja. Északon Svájccal, nyugaton Franciaországgal, délen és keleten Piemonttal határos. Olaszország legkisebb és legkevesebb lakossal bíró régiója. Valle d’Aosta jellegzetessége a csaknem száz középkori vár, elszórva a régió területén. A középkorban a hegyek nem jelentettek elegendő védelmet a területen létrejött számos kisebb királyságnak, ezért azok uralkodói építkezésekbe kezdtek, hogy gyenge hatalmukat megerősítsék. Gyakorlatilag valamennyi településnek volt saját vára. A várak közül nagyjából hetven maradt meg valamilyen formában a mai napig. A régió legismertebb vára Fénisben található, 12 km-re Aostától. Ennek belseje is jó állapotban maradt ránk, gyönyörű falfestményeivel.

 

Piemonte:

6_3.jpgAmikor először jártam Piemonte tartományában kicsit úgy éreztem mintha toszkánában lennék. Gyönyörű dobvidék, kastélyok, szőlőlugasok, finom borok…Az olasz Burgundia? Bizony így is gyakran emlegetik ezt a festői tartományt. Piemonte borai mindig is a különleges minőség szinonimájaként vonultak be a gurmanok szótárába. Szőlőjéről idősebb Plinius is nagy lelkesedéssel beszélt.Piemonte, az Alpok tövében, Franciaországhoz legközelebb fekvő észak-olasz tartomány mindig is az ínyencek paradicsomának számított. Piemonte a szarvasgomba egyik legősibb és leggazdagabb lelőhelye. A környéken érdemes megemlíteni néhány települést, amik az útmentén követi egymást: Alba, Barolo, Barbaresco, Castiglione, Grinzane Cavour, Serralunga d’Alba. Torino-ban nem hagyhatjuk ki a csokoládé kóstolót és a híres apericena-t sem.

 

Ligúria:

5_6.jpgGenova, Portofino, Cinque Terre, Dolceaqua…csak néhány gyöngyszem ebből a mesés régióból… Ligúria Olaszország észak-nyugati részén található, érdekes, elnyújtott alakjával egy nem éppen tipikus földrajzi egység. Délen a Ligúr-tenger, északon pedig az Alpok és Appenninek határolják. Leanderek, színesen virágzó bokrok, dombok és a mélykék tenger...Pálmafák, citrusok és olíva bokrok felváltva osztoznak a teraszos termőföldeken. Színes virágültetvények, mandula- és gesztenyefák sorai teszik ellenállhatatlanul vonzóvá a tájat ahol hegyoldalba épült luxus szállodák, vagy hangulatos apartmanok várják a turistákat. Kihagyhatatlan ha itt járunk a Világörökséghez tartozó Cinque Terre. Kolombusz Kristóf szülőföldje, Genova pezsgő nagyvárosa, a romantikus Dolceaqua, Portofino luxushajókkal teli kikötője ez LIGÚRIA! Gyönyörű partook, festői városok, kulináris élvezetek La Speziától San Remo városáig. A hires táncdalfesztivál helyszínéről pedig még Montecarlo-ba is átugorhatunk ha a helyi kaszinó helyett francia földön tennék fel mindent egy lapra… És miért jó választás Ligúria? Mert a sziklás, aprókavicsos és homokos partig mindent megtalálsz! Mert kíváló szálláshelyek, remek konyha és számtalan látnivaló vár! Focaccia, pesto, lagaccio, Vermentino?! Mire vársz még? Irány ligúria!

 

Emilia-Romagna:

6_4.jpgA hatodik legnagyobb tartománya Olaszországnak. A Lombardiai síkságnak a Pótól délre eső része arról a nagy római útról kapta nevét, mely az ókor óta meghatározta e tartomány életét és fejlődését. Egykor a Via Aemilia mentén alakultak ki előbb egyes római táborok települések majd nyomukban virágzó városok, melyek a középkorban élénk textiliparukra és más kézműves tevékenységre támaszkodva jelentős polgári kultúrát terjesztettek. Riminit- és Piacenzat köti össze érdekessége, hogy csak Ferrara és Ravenna városa létesült ezen az útvonalon kívül, a tartomány többi jelentős városa mind ezen út mellett található. Via Romea a második legjelentősebb útja a tartománynak az adriai tengerpart mentén fut. Szintén egy ókori zarándok útból alakult ki ez a mai napig fontos főútvonal. Velencét és Rómát kötötte össze és a nevét a zarándokokról kapta, „romei”-vagyis akik rómába tartanak. Ezen út mellett létesültek az első fogadók, kolostorok , melyek a zarándokok befogadására, elszállásolására épültek
Pó delta terület: Olaszország legjelentősebb folyója a Pó, amely több, mint 650 kilométer hosszú, amelyből mintegy 480 kilométer a hajózható szakasz. A francia határ közelében a Cotti alpokban ered és Ferrara magasságánál torkolik a tengerbe. Szinte egy szabályos háromszöget alkot a területe 3 város között: Ferrara-Ravenna-Velence városai között helyezkedik el a Pó delta nemzeti park, amely Olaszországnak az egyik legjelentősebb természetvédelmi területe. A legfontosabb és legismertebb jellemzője Emiliának a gasztronómia, a konyha és asztalterítés művészete. Sokak szerint a tartomány Olaszország gasztronómiai ékköve. Tény hogy nem akad még egy olyan régió ahol ennyiféle specialitást találunk.(sonka, sajt, balzsamecet,tészta) Már a középkorban is a mezőgazdaság adta a vidék jellegét , ma sincs ez másképp.
Bologna a tartomány fővárosa, Parma, Modena és a híres Ferrari múzeum mind rád várnak!

 

Toscana:

5_7.jpgMagasba törő ciprusok, kockás abroszos trattoriák, festői kisvárosok és gyönyörű tengerpartok hazája.  A tartományt elsődlegesen a művészeti értékekben gazdag városokat látogatók keresik fel: Firenze, Siena, Pisa, Arezzo; másodsorban pedig a tengerparti üdülővárosok látogatottak: Viareggio, Marina di Massa, Lidi di Camaiore, Forte dei Marmi e Elba szigete. Nyugaton a tirrén tenger alkotja a határvonalát, míg keleten az Appenninek vonulata választja e Emilia Romagnatól és Ligúria tartományától. Számos kisebb szigetecske tartozik toszkánához ezek közül a legszebb talán Elba és Giglio szigete.(Capraia,Gorgona, Montecristo) Toszkána Itália jelképe is a világ tudatában , történelmi, művészeti, természeti unikum. Giotto, Massaccio, Donatello, Michelangelo nyomain járunk. Forradalmak, újítások földje.  Firenze és Siena között terül el a Chianti classico, az a bortermelővidék ahonnan a legjobb chianti származik. A 2 várost öszzekötő autóutat chiantigiananak is nevezik. Azt mondják a chiantiról,hogy több formája, profilja is létezik mert a fiatal fajta fogyasztható felvágotthoz, tésztához, fehérhúshoz, míg az érettebb piros húsokhoz, vadakhoz ajánlott. Sokáig a chiantit hasas üvegben palackozták, amire egy nádból készült kis szoknyát húztak. Ez a folklór jellegű csomagolás bár eltűnőben van az igazi chianti mégis az marad. Leonardo da Vinci azt mondta erről a területről, vidékről, hogy: az ember itt biztos boldogabbnak születik, mint máshol, hiszen ahol jó bor van az ember nem lehet boldogtalan. 80.000 hektár területet foglal el az úgy nevezett. Chianti terület, amely kb. 700 szőlőbirtoknak és pincészetnek ad helyet. Tulajdonképpen ez a terület Toszkána földrajzi központja is. Itt nevelik azokat a jól ismert szőlőtőkéket, melyek a híres Chianti Classico termeléséhez szükségesek. Már 1444-ben megalakult a Lega del Chianti, a helyközség Radda, Gaiole és Castellina települések összefogáával és szigorú szabályokban rögzítette az itt termelendő bor mínőségi követelményeit.1874-ben Bettiono Ricasoli báró szabályozta a Gallo Nero keverési arányait, amely azóta is szinte változatlanul érvényes, amennyiben a szőlősgazda borosüvege címkéjén szerepeltetni kívánja a közismert fekete kakas emlémát.A szőlőfajták keverési aránya 75-90% sangiolo és 5-15% Canaiolo, valamint 10% fehér malvasia vagy Trebbiano.

Marche:

6_5.jpgÍgy sokaknak gondolom ismeretlenül cseng, hiszen nem éppen olyan híres városok találhatók itt mint például toszkána fővárosa Firenze, és szépségét picit el is nyomják a környező tartományok, így próbáljuk meg behatárolni először földrajzilag a területét. A régiót északnyugaton San Marino, valamint Emilia-Romagna és Toszkána régió, délnyugaton Umbria, délkeleten Abruzzo és Lazio, keleten az Adriai-tenger határolja. És meg is van a kulcsszó: Adria. Mert bizony ez a tartomány is jelentős tengerparti üdülővárosokkal büszkélkedhet. Marche tartomány Közép-Olaszország egyik gyöngyszeme. Dimbes-dombos táj, és 180 km hosszú homokos tengerpart , 26 elbűvölő tengerparti kisvárossal. Ancona a tartomány fővárosa, Marotta tengerparti üdülővárosa, Pesaro vagy Ascoli Piceno történelmi városközpontja egy a sok kaland közül mely ránk vár itt. Loreto-Olaszország leghíresebb búcsújáró helye, a Grotte di Frasassi fantasztikus cseppkőbarlangja, San Benedetto del Tronto gyönyörű pálmafás sétánya, Raffaello szülővárosa Urbino, melynek történelmi belvárosa a Világörökség része, csak néhány a sok látnivalóból! És persze jó borokból sincs itt hiány!

 

Umbria:

1_15.jpgTerületét 2 megye alkotja Perugia és Terni. Olaszország „zöld szívének” hívják. Nincs tengere, de a táj lebilincselően szép, és kevésbé idegenforgalmi látványosság, mint Toscana. Pedig változatosabb és lágyabb vidék, amit Perugino és tanítványa a fiatal Raffaello is előszeretettel festett meg. Mind a ketten ezen a vidéken születtek. Itt kanyarog a Tever, latin nevén a Tiberisnek, Olaszország harmadik legnagyobb folyójának nagyobb része.(Az Appeninekben ered, San Marinotól dél nyugatra, Róma tartományát az északi hegyláncon át éri el, átfolyik a városon és Ostiánál ömlik a tengerbe, miután kb.400 kilométernyi utat tett meg.) A tájat hegyek és dombok határozzák meg, amelyek között itt is ott is gazdag termőtalajú mezők húzódnak meg. A dekorációt a maga a természet biztosítja. Folyók, források és zuhanó patakok vidítják fel a híres szőlőtőkékkel, többszáz éves olívákkal tarkított tájat, ahol néhol még a ciprus is megél. Így már érthető, hogy miért ezt a helyet választotta Assisi Szent Ferenc a madarakkal való diskurálásra. A táj nem csak az istenfélőket vonzotta, hanem számos művészt is, például Giotto és Piero della Francesát. Az umbriai városok hihetetlen műkincseket rejtegetnek. Az umbriai konyha vezényszavai: szarvasgomba: nyárs, rost: Piemont, vagy Umbria? Sok ínyenc tudja, hogy ha ez a két olasz tartomány vetekszik egymással, akkor vetélkedésük tárgya nem lehet más, csak a szarvasgomba, azaz a "Tartuffo". Így, nagybetűvel. Piemont ugyanis sok mindenére büszke, de legbüszkébb szarvasgombájára. Périgord, Elzász, Umbria, a szlovén Alpok lábai vagy bármely más vidék, ahol megterem ez a nemes eledel, mind legfeljebb kisöccse lehet a valódi piemontinak. Pengevékonyságúra szeletelt, aranyfüstre emlékeztető lemezkéivel ugyanis bármit képesek ízesíteni. Az arany és a szarvasgomba egyébként sem állnak túl messze egymástól, ugyanis ez az az étek, ami arany árban van, és amit valóban grammra mérnek.

 

Abruzzo:

5_8.jpgDél-Olaszországban, Rómától keletre fekszik. Északi szomszédja Marche régió, nyugaton és délnyugaton Lazio, délkeleten Molise, keleten pedig az Adriai-tenger. Gyönyörű tengerpart, nemzeti parkok, érintetlen természet várja a látogatókat. Tengerparti városai, úgy, mint Alba Adriatica, Pineto, Tortoreto, vagy Silvi remek célpontjai lehetnek a nyaralásnak, ráadásul a gasztronómiai kalandozásoknak is tökéletes helyszínt biztosítanak. L’Aquila belvárosa , Chieti óvárosa és bazilikája, a Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park, és Sulmona a régió egyik kis gyöngyszeme egytől egyik kihagyhatatlan látnivalói a tartománynak. Abruzzo területe négy megyére van osztva: Chieti, L’Aquila, Pescara, Teramo. A régió leghíresebb szülötte Gabriele D’Annunzio (költő, regényíró, novellista és színdarabíró), de meg kell említenünk Ignazio Silone író-költőt is, és Ennio Flaiano-t, aki író, forgatókönyvíró és újságíró volt.

Lazio:

1_16.jpgA tartományról mindenkinek először a főváros Róma jut eszébe. De Lazio nemcsak Róma. Kultúra, tengerpart, szórakozás, nemzeti parkok, régészeti területek. Finom borok, carbonara, saltimbocca alla romana, articsóka…  5 megye alkotja a területét: Frosinone, Latina, Rieti, Roma, Viterbo. A tartomány nevének eredete: Még Róma alapítása előtt, a területet már Lazio-nak nevezték, a latin eredetű Latium-ból, hiszen a Tevere mellett elterülő terület latinok által lakott település volt. A köztársaság korában a határvonalak megnyúltak és a tartomány Campania nagy részét is magában foglalta. Lazio ókori történelme szorosan összefonódik Rómáéval. A város megalapítása előtt és annak megerősődéséig, mely a kr.e.IV.sz-ra tehető, a tartományt etruszkok, latinok-akik Alba longa körül városszövetségbe tömörültek, ernusok és volszkuzsok lakták. A római birodalom bukását követően, Lazio nemzetségei a pápák világi hatalmához társultak, amely évszázadok során megszilárdul és Olaszország 1870-ben bekövetkezett egyesüléséig érintetlen marad. E tartományt történelmének gazdagsága és jelentősége a világ művészeti örökségének egyik legnagyobb központjává teszi. Csodálatos nyomai maradtak fent az antik civilizációk jelenlétének: Etruszk városok, és temetők, fellegvárak maradtak fent. Említést érdemel mindenképpen: Tivoli, Gaeta, Terracina, Ponza szigete, Montecassino apátsága mely a Világörökség része.

Molise:

1_17.jpgNagyságát és lakosainak számát tekintve majdnem az utolsó az olasz tartományok sorában. Molise Valle d’Aosta után a második legkisebb olasz régió az ország déli részén. Ez az egyetlen olyan régió, melyet úgy hoztak létre, hogy egy másikat lényegében megkurtítottak. Abruzzo e Molise régióból 1963-ban először Campobasso, majd 1970-ben Isernia tartományt elcsatolva született meg ez a pici régió. Keleti partját az Adriai-tenger mossa. Maga a part nem hosszú, kb. 40 km, és itt található a régió egyetlen kikötője, Porto di Termoli, ahonnan gyakran indulnak hajók a környező szigetekre és Horvátországba is.

Campania:

5_9.jpgA tartomány 6 Világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet, így látnivalóit, érdekességeit röviden bemutatni nem egyszerű. Székhelye és egyben Dél-Olaszország legjelentősebb városa, Nápoly. Nápoly egy életérzés, egy hangulat, melyet nehéz leírni annak aki még nem járt Dél-Olaszországban. Keskeny kisutcák, ahol magasan a levegőben lengedeznek a száradó ruhák… Pulcinella , sikátorok, száguldó motorosok, pizza, szerencsehozó szarvacskák..Egyébként a nápolyiak szerint csak akkor hoz szerencsét, ha ajándékba kapod, venni nem lehet szerencsét. „Nápolyt látni és meghalni” szól a mondás. Ezt a várost meg kell szokni, fel kell vennünk a déli temperamentumot és bevetni magunkat a piaci forgatagok hangzavarába, hogy átéljük és érezzük ennek a mediterrán városnak a különlegességét. A város egyik öbléből  rálátni Caprira, a másik öbölből rálátni Ischia szigetére és Procida szigetére is. Itt forgatták a Tehetséges Mr Ripley és az Il Postino filmeket. Nápolyból akár északra vagy dél felé, szárazföldön vagy tengeren indulunk el garantáltan érdekes látnivalóhoz érkezünk. Így ha a tartomány kihagyhatatlan látnivalóit szeretném tovább felsorolni akkor inkább egy külön fejezetre lenne szükségem, így csak címszavakban néhány. Gyönyörű szigetek, köztük a mesés Capri, mely a világ egyik legszebb szigete és szépsége  már Augustus és Tiberius császárokat is megigézte. A Vezúv és pusztításának nyomai a romvárosokban, (Pompei és Herculaneum) a világ legtöbbet fotózott városai az Amalfi parton…
Campi Flegrei, azaz Tüzes Mezők. Már az ókori görögök is így hívták a Nápolytól északra eső vidéket. Hogy miért Tüzes? Vulkanikus terület, ahol füstölgő kráterek találhatóak. Mozzarella, Tarantella, limoncello….O sole mio…

 

Puglia:

5_10.jpgA csizma sarka…Gyönyörű tengerpart, festői városok és ellenállhatatlan gasztronómia. Székhelye Bari, ahol a San Nicola (magyarul Szent Miklós) bazilika is található, mely az európai kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye, jelentős búcsújáró hely, nem csak római katolikusok hanem ortodoxok számára is. Az Appennini-félsziget délkeleti részét foglalja el, az „olasz csizma sarkát”. Északon Molise, keleten az Adriai-tenger, délen a Jón-tenger, nyugaton pedig Basilicata és Campania határolja. Hozzá tartozik a Gargano-félsziget, az „olasz csizma sarkantyúja” is. A régió déli nyúlványa a Salentói-félsziget („az olasz csizma sarka”), amely elválasztja az Adriai-tengert a Tarantói-öböltől. Legdélebbi pontja a Santa Maria di Leuca-fok. Pugliához tartozik Olaszország legkeletibb pontja, az Otrantói-fok. Itt van egymáshoz a legközelebb az Appennini-félsziget és a Balkán-félsziget, mindössze 80 kilométer. Pugliában termelik az Európában fogyasztott bor egytizedét és a helyiek állítása szerint itt születik a legkiválóbb olívaolaj. A régióban évente 200 millió liter olaj készül, a teljes olasz termelésnek több mint a fele. Pugliában, Olaszország legkiterjedtebb szőlőtermelő vidékén mindig is jelentős mennyiségű vörösbort állítottak elő. Kiemelkedik a sok bor közül két fehér, a Locorotondo és a Martina Franca, Valamint Castel del Monte és a Salento-félsziget vörösborai, rozéi. Nemzetközi hírnévre tett szert a Primitivo di Manduria. Alberobello a trullik hazája, Lecce a barokk főváros, Ostuni a fehér város, San Giovanni Rotondo és a mesés tengerpartok…Panzerotto, stracciatella, burrata, orecchiette tészta és megannyi finomság…Vár Puglia!

Basilicata:

5_11.jpgAz Appennini-félsziget déli részén fekszik. Nyugaton Campania, keleten Puglia, délen pedig Calabria határolja. Területének nagy részét az Appenninek vonulatai foglalják el. Gyönyörű tengerpartokban itt sincs hiány. Fehér homok, türkizkék tenger…És hogy mit nem szabad kihagyni ha erre vezet az utunk?
1.Matera a kősziklák mesés városa egyszerűen rabul ejt.
2. Maratea mely 2003-ban a Sunday Times írása alapján Európa 10 rejtett gyöngyszeme kategóriájába is bekerült.
3. Policoro az egyik legszebb üdülőváros.
4. Pisticci… piros tetős fehér házak, egy kis andalúz hangulat.
5. Melfi

Calabria:

1_18.jpgA „Csizma orra”…Egy picit fehér folt a magyar utazóknak talán és a legtöbben általában Szicília felé utazva érintik csak pedig itt is rengeteg látnivalóval találkozunk. Sokan úgy tartják Calabria egy fehér folt Nápoly és Szicília között félúton. A tartományt gyakran írják le a tengerek közé szorult hegyek vidékének is. A tartomány központja a sziklás hegytetőkre épült Catanzaro. A legnagyobb város azonban nem ez, hanem a Szicíliával farkasszemet néző Reggio Calabria. A Catanzarónál lévő, két tengert elválasztó földszoros a legkeskenyebb ilyen szakasz Európában: a Jón- és a Tirrén-tenger között mindössze 30 kilométeres a távolság.
Pizzo : a Santa Eufemia öböl legnagyobb városa.
Vibo Valentina: A normannok által épített várból gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, a hegyekre és szép időben Stromboli szigetére is.
Lamezia Terme: Girbegurba utcái, sikátorai, kopottas házai igazi dél-olasz hangulatot árasztanak.
Tropea: Képekről biztos mindenki ismeri, sajnos ez a hiányzó pont még nekem is a bakancslistán van. A város a tengerparton magasodó sziklákra épült, s ennek megfelelően a belváros egyes pontjairól lélegzetelállító látványban lehet részünk.
Scilla, Cosenza, Pentedattilo, Corigliano Calabro…és sok-sok látnivaló, mely a Calabria tartományába látogatókat várja.
És persze ha már itt járunk, ne felejtsük el megkóstolni a híres Tartufo-t sem. Ez pedig nem más ami egy hatalmas gombóc  mogyoró fagyi olvasztott csokoládéval megtöltve és kakaóval megszórva.

 

Szicília:

6_6.jpgA Nap szigete…A keresztapa földje…A festői kisvárosok, gyönyörű tengerpartok, a hófödte Etna hazája, mely számos Világörökséghez tartozó helyszínnel is büszkélkedhet. A Földközi-tenger legnagyobb, Európa hetedik, valamint Olaszország közigazgatásilag legkiterjedtebb régiója. Már Goethe is megírta a szigetről: "…Szicília nélkül nem lehet igazi képünk Itáliáról: itt van a kulcsa mindennek." Cefalú dómja, a Bár Vitelli, a mesés Lipari szigetek és a festői kisvárosok mind-mind megdobogtatják a látogatók szívét. Hódítók sora hagyta hátra kultúrájának nyomát, amelyek gazdag keveréke tovább él a nyelvben (szicíliai dialektus), a szokásokban, a konyhaművészetben és természetesen az építészeti emlékekben. Az utakat narancs, citrom és olíva ligetek valamint szegélyezik, festői kisvárosok, pici, hegyek közt megbúvó hamisíthatatlan szicíliai falvak lepik meg a látogatókat.
Kardhal, cannoli, arancini, Pasta alla Norma, timballo, finom borok, hogy az ínyencek kiváncsiságát is felkeltsük kicsit. Nehéz kiválasztani a 10 legszebb helyet Szicíliában, mert rengeteg látnivaló van, de a következő 10 helyet semmiképpen ne hagyd ki, ha a szigeten jársz.

Top 10 látnivaló Szicília szigetén:

1. Taormina
2. Etna
3. Alcantara szurdok
4. Török lépcső
5. Agrigento
6. Siracusa
7. Piazza Armerina
8. Palermo
9. Monreale
10. Cefalú
11. Lipari szigetek
12. Favignana szigete
13. Piazza Armerina
14. Ragusa
15. A Keresztapa városa Savoca és a Bár Vitelli

 

Szardínia

5_12.jpgHa a Seychelles szigetekhez hasonló fehér homokos, csábítóan hívogató tündöklő kék tengerre vágyunk akkor sem kell messzire utaznunk. Irány Szardínia szigete mely autóval és a rendszeresen közlekedő kompjáratokkal vagy fapados repülőjáratokkal is elérhető. A Földközi-tenger második, Európa nyolcadik, és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigete, amely Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Franciaország (Korzika) között helyezkedik el. Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója. A „nurági” kor kezdetén, úgy Kr. e. 1500-ban a mükénéiek a szigetet Hyknusának (latin változata Ichnusa) hívták. Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Szicília után. Szárd vendégszeretet, remek konyha, meseszép öblök, gyönyörű szigetek, kősziklába vájt temetkezési helyek, Világörökséghez tartozó több ezer éves nuraghe épületek, hangulatos városok várják az idelátogatókat.Cannonau isteni testes vörösbor, Mirto likőr , bottargás tészta, tengergyümölcsei és mandulás, túrós sütemények azoknak akik a gasztronómiai élvezeteket is számításba veszik.

És végül : Top 10 látnivaló Szardínia szigetén amit nem szabad kihagyni!

1. Maddalena szigetek
2. Nuraghe di Barumini
3. Chia gyönyörű strandja
4. Neptun-barlang
5. Cagliari
6. Castelsardo
7. Costa Smeralda-Porto Cervo
8. Carloforte-Isola di San Pietro
9. Cala Mariolu strandja az Orosei öbölben
10.Barbagia-Szardínia szíve

 

TdM Utazási Iroda... Utazás határok nélkül...

www.tdmtravel.hu