A legjobb 10 olasz desszert amit egyszer mindenképpen meg kell kóstolni

Krapfen alla Crema

1_9.jpgA magyarok által előnyben részesített szalonnás tojásrántottás reggelikkel Itáliában nem fogunk találkozni. Az olaszok reggelire általában csak cappuccino-t fogyasztanak hozzá esetleg egy péksüteményt, amiből hatalmas választék található a bárok, cukrászdák pultjain. (briosc, krapfen ) Nekem személyes kedvencem lett a krapfen alla crema, ami nem más mint vaníliás krémmel (crema pasticcera) töltött fánk fajta. Az eredeti változat az 1600-as évekből származik Ausztriából, Graz környékén készítették először. Graz városából aztán Bécsbe is eljutott a fánk majd  Észak-Olaszországban Lombardia, Veneto és Trentino tartományát is meghódította, olyannyira hogy a mai napig úgy tartják a legjobb krapfen-t a dolomitokban lehet kapni. Csokoládékrémmel, baracklekvárral töltve egyaránt nagyon finom reggeli lehet.

 

Tiramisú

1_8.jpgA tiramisù a leghíresebb olasz desszert. Az eredetével kapcsolatban Veneto, Friuli-Venezia-Giulia tartomány és Piemonte is előszokott állni a saját történetével, de az igazi klasszikus tiramisú Treviso városában született meg mai formájában. A történet kezdete a 60-as évekre vezethető vissza amikor is Veneto tartományában a gyerekeknek gyakran adtak tojássárgáját cukorral kikeverve.  Roberto "Loli" Linguanotto akkoriban cukrászként Németországban dolgozott. 1970-ben Loli visszatér Olaszországba és elkezd dolgozni az Alle Beccherie di Treviso étteremben. És itt ennek az étteremnek a konyhájában Loli összekötve gyermekkori emlékeit, németországi tapasztalataival megalkotja a "Tiramesù", majd későbbiekben olaszosítva a Tiramisù édességet. A tojáshoz és a cukorhoz  a mascarpone Optimus krémsajtot keverte hozzá, ezzel megalkotva a csodálatos krémet. Savoiardi (babapiskóta) , mascarpone sajt, tojás, kávé és kakaópor, mindössze ennyi szükséges ennek a könnyű desszertnek az elkészítéséhez. A babapiskótát meglocsolhatjuk még amaretto likőrrel is. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető édesség ami mindenkinek a kedvence lesz.

Profiterol

2_3.jpgA profiterol egyre népszerűbb nálunk is. Nehéz ellenállni ennek a csábító édességnek, mely a reneszánsz idején született meg. Profiterol al cioccolato: Krémmel vagy tejszínnel töltött tészta csokoládéval leöntve… Minden hazai olasz étteremben biztosak lehetünk, hogy a tiramisu mellett ezt is kínálják, de a cukrászdákban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Nagyon finom, és elég egyszerű is megcsinálni.Tulajdonképpen ismerjük is már régen, kicsit más formában tálalva... Ez bizony a mi jó öreg képviselőfánkunk, legalábbis a tésztája, az  égetett  tészta. A profiterol mint édesség 1540-ben lesz ismert amikor Caterina de Medici , II. Henrik feleségeként Franciaország királynéja lesz és hogy étkezési szokásait megtarthassa magával viszi udvarába Popelini olasz séfet. Popelini megalkotja a choux tésztát (égetett tésztát), mely a bignè (bignola) készítés alapja lett mely nagyon népszerű lett Franciaországban. A desszert igazán népszerűvé a XVII. században vált. Vaniliás, csokoládés, kávés, nutellás...csak néhány variáció profiterol témában...

Zuppa Inglese

3_2.jpgA Zuppa inglese, mint szó szerinti fordításban: angol leves. Ezzel ellentétben ez egy isteni olasz édesség és nekem az egyik kedvencem már ha jól készítik el és kellően szaftos és krémes…
A félbevágott  piskótát (vagy babapiskótákat) meglocsoljuk rummal vagy valamilyen likőrrel spesso (Alchermes) , majd következik a finom krém (crema pasticcera) és díszítésnek egy kis gyümölcs… Egész Olaszországban nagyon népszerű de elsősorban Emilia Romagna, Marche, Umbria, Toscana és Lazio tartományában van a legnagyobb hagyománya és természetesen mindenhol egy kicsit másképp készítik el. Állítólag a XVI. században az Este uralkodók bankettjein került először felszolgálásra, más források szerint az 1800-as években Bologna és Ferrara környékén kezdték készíteni.

Babá napoletano

1_10.jpgA baba azaz helyesebben írva babá egy jellegzetes dél-olasz sütemény .Egyszerűen imádom. Nápoly környékére veszélyes utaznom mert garantáltan túlsúlyos csomaggal utazhatok haza….Egy rumos vagy limoncello-s babá egy igazi csemege ínyenceknek. A nápolyi sikátorokban sétálva minden helyi terméket árusító üzlet polcáról visszakacsint ránk az üvegbe zárt részegítő babá…A kelt tésztából készült finomságot állítólag a lengyelektől „lopták” el az olaszok, és eredetileg babka ponczowa volt a neve. Elkészítésének technikája, különösen, ami kelesztést illeti, természetesen titok. Annyi bizonyos, hogy hosszú ideig kelesztik, és jó meleg sütőbe teszik.  Formája gombára emlékeztet.  Sütés után egy napig szárítják, majd befőttesüvegekben áztatják rumba vagy citromlikőrbe (limoncello). Tejszínhabbal, gyümölccsel is szervírozzák.

 

Cannoli

5_4.jpg

Szicília nem szerénykedik ha édességről van szó. Cassata, cannoli, granitá és a finom mandulás sütemények mind mind csábítanak a cukrászdák kínálatából. Úgy tartják hogy a legjobb fagylaltokat és a Nap szigetén fogyaszthatjuk. A legismertebb itteni sütemény a cannolo. Az igazi cannoló egy olajban sült ostyába töltött ricotta, amelyet cukorral, kandírozott gyümölcsökkel, csokoládéval ízesítenek. Kihagyhatatlan! Nem véletlen hogy ma már Olaszország szerte találunk canollo bárokat, ahol a szemünk előtt készítik el a kíván ízesítésű ízbombát. Kezdetben karneváli édesség volt , állítólag Caltanissetta városából származik.

Torta Caprese

6_2.jpgCampania tartomány büszkélkedhet vele, a caprese Capri szigetéről származót jelent. A tésztája mandula, étcsokoládé, vaj és tojás egyvelege. Eredetére vonatkozólag számos egymásnak ellentmondásos verzió van. Az 1920-as éveket elején, állítólag Capri egyik cukrásza,  Carmine di Fiore elfelejtett lisztet tenni abba a mandulás süteménybe amit néhány turista (vagy más feltételezés szerint néhány amerikai gengszter) rendelt. Így került az asztalra a caprese, amiért azóta is hálásak a liszt érzékenyek és az édesszájúak. Capri szigetén járva mindenképpen kóstoljuk meg.

 

Zeppole

1_12.jpgFőleg Dél-Olaszországban népszerű. Puglia tartományában minden ünnep alkalmával asztalra kerül, de ha vendéget várnak akkor is biztos résztvevője a menünek. Az ókori Rómában március 17-én ünnepelték a Liberalia "ünnepet a bor és gabona istenének tiszteletére. San Giuseppe (Szent József)ünnepét két nappal később (március 19.)ünnepelték és egy ilyen történelmi ünnep alkalmával készítették először a San Giuseppe fánkok elődjét a zeppole di San Giuseppe-t. Állítólag, a Szent József fánk története mint egy kolostori édesség kezdődött. Sokak szerint a San Gregorio Armeno zárdában, mások szerint, a Santa Patrizia-ban. De vannak akik az „alkotást” Croce di Lucca apácáinak tulajdonítják. Az első Szent József fánk írásos nyoma 1837-re nyúlik vissza amikor egy híres nápolyi szakács, gourmet Ippolito Cavalcanti , Buonvicino hercege papírra vetette a receptjét. Március 19-én, amikor a tél végét ünnepelték és már érezni lehetett a tavasz leheletét a levegőben úgynevezett "mezőgazdasági tisztítási rítusokat" tartottak a déli városokban. Ilyenkor hatalmas máglyákat gyújtottak, és rengeteg fánkot sütöttek. Szent József, az ácsok védőszentjének ünnepén egykor rengeteg fajátékot készítettek, melyekből minden gyermek kapott ajándékként a szüleitől. 1968 óta azonban Szent József napját Apák napjának nyilvánították, így az apák kapnak ajándékot a gyerekektől.

Meringata

1_13.jpgMeringa vagy meringata? Nagyon nem mindegy. Az én kedvencem a meringata torta ami a tojásfehérje habjával, a crema pasticcera-val és epersziruppal vagy friss eperrel egy mennyei édesség. (A meringa cukorból és tojásfehérjéből készül!) A legjobbat északon ehetjük, és ha Velencében járunk ki ne hagyjuk a Harry’s bárt vagy a Cipriani éttermet hogy megkóstoljuk.

 

Pastine, pasticcini

1_11.jpgMinden olasz cukrászdában (pasticceria) ezek az aprósütemények kapják a főszerepet. Születésnapok, családi összejövetelek elmaradhatatlan kelléke, főleg az északi tartományokban. Falatnyi gyümölcsös, csokoládés sütemények, melyek 90%-ban az olasz desszertek kihagyhatatlan ízesítőjével a „crema pasticcera-val” vannak megtöltve. Apró babá, mini képviselőfánkok különböző krémekkel megtöltve, pici cannolik, apró linzerkosárkák gyümölcsökkel. Van itt minden,  lehetetlen 5 süteménynél kevesebbet választani egyszerre.