10 kihagyhatatlan látnivaló Toszkánában

Toszkána…

Magasba törő ciprusok, középkori kisvárosok, kockás abroszos trattoriák…

Talán leginkább Toszkána tükrözi Olaszország karakterét. Átmenet észak és dél között. Egyedi arculata van, a toszkán táj kifejezést akkor érthetjük csak meg igazán amikor személyesen tapasztaljuk mennyire változatos is e táj. Toszkána Itália jelképe a világ tudatában , történelmi, művészeti, természeti unikum. Giotto, Massaccio, Donatello, Michelangelo nyomain járunk. A dombos, ciprusfákkal borított toscanai tájat ma is még többé-kevésbé olyannak láthatjuk mint ahogyan azt a festők hajdanán megörökítették…

1.) Firenze

Toscana fővárosa, a reneszánsz szülőföldje az Arno folyó két partján fekszik. Etruszk alapítású település, melyet a rómaiak a Kr.e.I.sz-ban hódítottak meg. Julius Ceasar veteránjai alapították meg a várost kr.e 59-ben.Faelulae, az ősi etruszk település akkor már vagy 700 éve nézett le egy hegytetőről a folyó völgyébe, római város lett szintén. A város a katonai táborok mintájára épült fel, ma is erre emlékeztet a belváros szívének négyzetes utcahálózata. Védőistene Mars volt, aztán a kerszténység elterjedésével Keresztelő Szt.János lett-Fiorenza védőszentje. A régi patrónus márványszobrát a folyó medrében találták meg később és a Ponte Vecchio elődjén állították fel. A városban járva kihagyhatatlan program az Uffizi képtár és az Akadémia felkeresése, de ne felejtsük el a Piazzale Michelangelo-ról nyíló fantasztikus panorámát sem…

1_2.jpg

2.) Chianti vidék

Firenze és Siena között terül el a Chianti classico, az a bortermelővidék ahonnan a legjobb chianti származik. A 2 várost öszzekötő autóutat chiantigiananak is nevezik. Azt mondják a chiantiról,hogy több formája, profilja is létezik mert a fiatal fajta fogyasztható felvágotthoz, tésztához, fehérhúshoz, míg az érettebb piros húsokhoz, vadakhoz ajánlott. Sokáig a chiantit hasas üvegben palackozták, amire egy nádból készült kis szoknyát húztak. Ez a folklór jellegű csomagolás bár eltűnőben van az igazi chianti mégis az marad. Leonardo da Vinci azt mondta erről a területről, vidékről, hogy: az ember itt biztos boldogabbnak születik, mint máshol, hiszen ahol jó bor van az ember nem lehet boldogtalan.

2_2.jpg

3.) Elba szigete

Elba szigete a toszkán partoktól 15 tengeri mérföldre fekszik. A „Zöld sziget” garantáltan mindenkit elkápráztat szépségével. Olajfa és fügefaerdők, szelíd gesztenyések borítják. A Malmok palotája a sziget egyetlen igazi nevezetessége, mely Napóleon rezidenciája volt, ma emlékmúzeum. A Tirrén-tenger gyöngyszeme", ezzel a névvel Elba szigetét igazából már évezredek óta illetik.
Ez a sziget a legnagyobb a toszkán szigetcsoportból. Egykor az itáliai szárazföld része volt és ez utal rá, hogy hasonló vidék, mint Toszkána. Lakói közül többen tintahal-halászattal foglalkoztak. A sziget keleti, alacsonyabban fekvő részén füge-, mandula- és olajfa-ültetvények vannak, valamint szőlőskerteket művelnek. Jelentős az idegenforgalom, melynek főbb üdülőhelyei: Proocchio, Marciana és Marina di Campo.

3_1.jpg

4.) Giannutri és Giglio

A toszkán szigetvilág gyöngyszemei garantáltan felejthetetlen élménnyel ajándékoznak meg bennünket. A legenda szerint, amikor Vénusz kikelt a tengerből, a nyakláncáról lepergett hét gyöngyszem, ebből lett a hét toszkán sziget: Elba, Giglio, Capraia, Giannutri, Pianosa, Montecristo, Gorgona. A toszkán szigetcsoportot - amely kiterjedését tekintve a Mediterránum legnagyobb védett tengeri övezete - a 7 nagyobb szigeten kívül közel 40 apró sziget is alkotja. Giannutri a Toszkán-szigetek legdélebben fekvő szigete a Tirrén-tengerben. A sziget már az ókorban is lakott volt, amelynek emléke egy római kori villa maradványa. A természetvédelmi területnek köszönhetően, amely kiterjed a szigetet övező vizekre is, érintetlen természet és kristálytiszta vizű tenger jellemzi. Giglio szigete a második legnagyobb Toszkán sziget Elba után. Itt található Olaszország egyik legtisztább tengervíze. Gazdag víz alatti világa. A sziget legmagasabb pontja a Poggio della Pagana (496 m), csodálatos panorámával ajándékozza meg a fáradságát azoknak, akik felmásznak ide.

4_2.jpg

5.) Siena és a világhírű Palio

Siena: Etruszk alapítású városka. A régi sienaiak Romulus ikertestvére, Remus állítólagos fia, Senus utódainak vallották magukat, ezért választották címerül Róma egyik jelképét az ikreket szoptató farkast. XI.századtól egyre jelentősebb kereskedő és bankváros. Olaszország egyik legszebb gótikus városa. 
Siena-i Palio: a világon a leghíresebb lóverseny, sokkal többről van szó, mint a múlt pompájának felidézéséről. Ilyenkor az egész város egybe gyűlik, a szervezést is maga a város végzi. Siena tengelye által meghatározott három terét 17 contrade-ra osztják. Mindegyik ilyen kerületnek megvan a saját temploma, tanácsterme, színe, ruhája és címerállata, amelyek meghatározzák a nevét is. Nőstényfarkas, sas, bagoly, delfin, liba stb…A17 contrade körül minden évben 10-et sorsolnak ki. A 10 szerencsés már jóval az eredmény előtt elkezd készülni a versenyre melyet kétszer rendeznek meg július 2., aug. 16. A jutalmat pompázatos színekben játszó felvonulás előzi meg, ahol zászlóvivők villogtatják ügyességüket. A verseny mindössze 1 perc 20 másodpercig tart, a zsokék nyereg nélkül ülik meg a lovakat, a versenyben minden megengedett, utána óriási ünneplés.

5_3.jpg

6.) San Gimignano

Toscana legszebb faluja, tornyok világhírűvé vált városa. A környéken feltárt sírok tanúbizonysága szerint a város már etruszk időkben is lakott település volt. A XII. században virágzó várossá válik és győzelmet arat a környező városkák felett. A város volt a színhelye a két rivális családnak a Salvucciak és az Ardinghellik belháborújának. A belviszályok után 1353-ban a város Firenze védnöksége alá került. A városka a mai napig őrzi a varázslatos középkori hangulatot. Hajdani 70 tornyából ma 13 látható.

6_1.jpg

7.) Volterra

Volterra a régi, fallal körülvett város egy hegy tetején fekszik a Cecina és Era folyók által közrefogott völgy fölött. Az etruszk és a középkori emlékek mellett méltán híres az alabástromairól, melyek ma is jellegzetes helyi kézművestermékek. A szél morzsolta, eső áztatta dombvidéken holdbéli tájat alakított ki a hegyomlások. Az erozió a villanovakultúra (Kr.e.10-8.század) nyomait hozta felszínre, s ez a lelet a várost a történelem iránt érdeklődő turisták zarándokhelyévé tette. Volterra az alabástrom városa. Mindenünnen csiszológép hangja hallik, a boltok teli műtárgyakkal. A város központja az Itália egyik legszebb középkori terének tartott Piazza del Priori, melyet a középkor építészetére jellemző sűrűn épült házsorok vesznek körül. A közöttük lévő szűk utcácskákban és allékban bolyongva letűnt évszázadok levegőjét szívhatjuk be, és úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben.

7_1.jpg

8.) Saturnia

A tartomány egyik legkülönlegesebb helye, Saturnia, mely egyedülálló, háromezer éves forráshálózattal rendelkezik. Ezen a természeti kincsek nyugtató és gyógyító hatásait már a Kr. e. II. században felfedezték a rómaiak. A Pamukkale-szerű teraszokhoz hasonlító Cascata del Mulino melegvizes termálforrásában megmártózni garantáltan felejthetetlen élmény.

8_1.jpg

9.) Pienza

Pienza kisvárosa Toszkánában, a d’Orcia völgyben, Montepulciano és Montalcino városok között fekszik. 1996-ban az UNESCO Pienza történelmi központját kulturális világörökséggé nyilvánította és 2004-ben az egész völgyet fölvette a listára. A kis település hírnevét többek között II. Pius pápának köszönheti, aki itt született, majd rezidenciát építtetett magának. A város történelmi-kulturális örökségének túlnyomó része a II. Piusz pápának szentelt téren koncentrálódik.

10_1.jpg

10.) Etruszk riviéra

A toszkán tengerparton szebbnél szebb partokat találunk és látnivalókban sincs hiány. Vada gyönyörű fehér homokos partja, a Monte Argentario félszigete vagy Baratti, Populonia strandjai mind mind rendkívül népszerűek. A mediterrán Toszkána Livornónál kezdődik. Az Etruszk Riviéra északi kapuja – és egyben legnagyobb városa – és a tenger szétválaszthatatlan szimbiózisban élnek.

11_1.jpg