Top 10 ital amit kóstolj meg ha Itáliában jársz

Prosecco: 10.jpg

Nincs is jobb egy jó pohár hideg prosecco-nál a nyári kánikulában. Hogy mi is a prosecco? Nem pezsgő! Egy finom habzó bor. Minden pezsgő bor, de nem minden pezsgő bor  - először ezt az alapvető különbséget kell tisztáznunk. Észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régióban.. A proseccót adó szőlők a Piave folyó partján húzódnak, és Conegliano és Valdobbiadene települései között találhatóak. Az itteni klíma a Dolomitoknak köszönhetően viszonylag hűvösnek számít, ezért a szüret jellemzően szeptember közepén indul. Az ültetvények 50-500 méter tengerszint feletti magasságon helyezkednek el, inkább a napsütötte fekvésekben, míg az északi oldalakat általában erdők borítják.

 

Lambrusco:

11.jpgFélédes gyöngyöző vörösbor. A lambrusco Emilia Romagna tartomány lankáin, Modena környékén őshonos, három fajtája létezik: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce. Mindhárom fajtából készítenek borokat, amelyeket a pezsgőkészítésből jól ismert Charmat-eljárással habzósítanak. A Pó-síkság borvára Modena, a város ősidők óta a vitis labrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. Ha egy modenait megkérdezünk arról, miért pezseg a lambrusco, azt fogja válaszolni, azért, mert olyan, mint az itt élő emberek: örökké forr bennük az élet.

 

Spritz:

4.jpgAz olaszok fröccse...Az olasz nyár nélkülözhetetlen itala, mely szintén Velencéből származik. Aperol-lal vagy camparival is fogyaszthatjuk. A tengerpartok népszerű nyári frissítője, melyet minden tengerparti kioszkban is elfogyaszthatunk. Prosecco, ásványvíz és aperol valamint egy narancs karika teszi tökéletessé az ízek harmóniáját. Jobb helyeken 1 pohár spritz mellé sós mogyoró, chips és egyéb csipegetnivaló is jár.

 

Limoncello:

2.jpgDél-Olaszországgban járva szinte elmaradhatatlan az étkezést lezáró limoncello likőr, melyet a citromhéjából készítenek. A limoncello olasz eredetű citromlikőr, melyet számos likőrkészítő vállalkozás készít világszerte. Különböző fajtái vannak és több fajta déli-gyümölcsből készítenek hasonló likőrféleségeket. Ismertebb hasonló italok a limoncino, a limonello, a limonetta, a tejből készített krémes Limoncello „Crema di Limoncello”, a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbérből készített zenzerino, a málnából készített raspicello és az őszibarackból készített peachcello.

 

Amaretto:

3.jpgA legendás mandula likőr, melyet kávékhoz és süteményekhez is gyakran használnak. Az eredeti és mindmáig legnépszerűbb mandulalikőr az „Amaretto Di Saronno”, vagyis a Saronno-ból származó amaretto. Az ital története annyira egybefonódott a Milánótól északnyugatra található olasz kisvároséval, hogy a nagy klasszikus már el is hagyta nevéből az amaretto jelzőt, és manapság csak Disaronno néven kerül a boltokba.

 

Mirto:

1.jpgSzardínia szőlőinek jelentős része alkalmas likőrök előállítására. A leghíresebb likőr kétségtelenül a mirto, de emellett folyik pálinkagyártás is. A Mirto a mirtuszbokor bogyóiból készül alkohol és cukor hozzáadásával, az étkezés végén lehűtve fogyasztják, az emésztést segíti elő.

 

Bellini:

12.jpgEz a finom pezsgős koktél, őszibarack püréből és Prosecco-ból áll, Velencéből származik. Guiseppe Cipriani, a velencei Harry’s Bar tulajdonosa nevéhez fűződik. Ő volt aki először szolgálta fel valamikor 1934-1948 között. Az ital jellegzetes színe emlékeztette Guiseppe-t az egyik Szent togájára, amit az olasz reneszánsz festő Giovanni Bellini festményen látott. Így a Bellini elnevezéssel tisztelgett a festő nagysága előtt.

Rossini:

13.jpgA Bellini koktélhoz hasonló variáció. Egy finom epres ital hölgyeknek… A jégbe hűtött eperpürét jól lehűtött pohárba kanalazzuk, majd felöntjük a habzóborral proseccoval.

 

Sgroppino:

14.jpgVeneto tartományában nagyon népszerű és közkedvelt ital étkezés után egy finom sgroppino. A vodka, prosecco és citrom fagyi keverékéből készült jeges ital igazi hűsítő különlegesség egy forró nyári napon.

 

Caffé corretto grappa:

5.jpgAz olaszoknál igen népszerű presszó kávé, melyet pálinkával tesznek különlegessé.