Olaszországi utazások

2016\09\22

Toszkán Karnevál

Ha karnevál akkor először talán a riói majd a velencei ugrik be mindenkinek és lehet, hogy nem hallottunk még egyáltalán a híres toszkán karneválról…Ha nem, hát éppen itt az ideje. Velence egyedülálló hátteret biztosít a velencei karnevál álarcosainak, gyönyörű maszkosainak, hiszen szinte megelevenedik előttünk a Dózsék világa. Olaszországban, a velencei karnevál után azonban a viareggiói karnevál a leghíresebb. És nem véletlenül. Megkockáztatom azt a bátor kijelentést is, hogy sokkal látványosabb és szórakoztatóbb mint a velencei. Persze jellegében teljesen más dologról van szó, így nehéz a 2 karnevált összehasonlítani. De hogy a toszkát karnevál rendkívül látványos, az vitathatatlan. Viareggio Toszkánában található, Pisától kb. 30 km-re északra, a tengerparton. Egy karneváli napon több ezer ember érkezik a városba, hogy megnézzék a látványos felvonulást vagy éppen aktív résztvevői is legyenek a karneváli hangulatnak. Toszkána minden évszakban vonzza a turistákat és még egy februári hétvégén is kellemes kiülni egy napos tengerparti kávézóba, hogy elfogyasszunk egy finom capuccinot.

A Viareggio-i karnevál története az 1873-es évekre nyúlik vissza, ami aztán az évek során hagyománnyá vált. Az első felvonulást a város szívében a Via Regia-n rendezték meg. Az első karnevál megrendezése viareggio fiatalok ötlete volt. Egy februári estén a Casinó kávézóban üldögélő fiatalok kitalálták, hogy a városban a karnevált, egy felvonulással kellene megünnepelni. Még ebben az évben Húshagyó kedden megvalósult az ötletük , egészen pontosan 1873. február 24-én. Ez a története a ma már nagyon híres viareggioi karneválnak, mely az olaszok egyik kedvenc és legtöbbet látogatott rendezvénye.  Az első világháborúban úgy tűnt, hogy a hagyománynak vége szakad, de aztán 1921-ben újra felvirágzik, és megszületik a karnevál himnusza is, "Coppa di Champagne”. 1930-ban Uberto Bonetti, grafikus megálmodja, Burlamacco figuráját, mely a Viareggio-i karnevál jelképévé válik. 1931-ben Burlamacco mellett már feltűnik Ondina alakja is, aki a nyári strandszezont szimbolizálta. A piros, fehér színben a 30-as évek viareggioi strandjai köszönnek vissza, az akkor jellemző piros-fehér csíkos napernyőknek köszönhetően.

És hát egy érdekes mondás: Minden hír Viareggio-ban végzi...Bizony így szokták mondani és ez igaz is. De miért is? A válasz egyszerű. 1925-ben egy viareggiói festő, alkotó Antonio D'Arliano találta fel hogyan tudnak egyre nagyobb, de ugyanakkor könnyű alkotásokat elkészíteni. Ahhoz, hogy a felvonuló kocsikat és különböző figurákat elkészítsék, papírlapokat ragasztanak egymásra a kívánt forma és vastagság eléréséig. Agyag modellek, gipsz, újság és ragasztó felhasználásával készülnek el a világ egyik legkülönlegesebb felvonulásának alkotásai. Az újrahasznosítás szerepe is természetesen fontos hangsúlyt kap a rendezvényen. A ragasztó tradicionális módon víz és liszt. A papírlapok pedig értelemszerűen újságok, szerte az országból, töméntelen mennyiségben.
Megdöbbentő méretű, látványos alkotások akár 20 méter magas, 12 méter hosszú  remekművek kápráztatják el a látogatókat.

Viareggióban (a 2 hétig tartó velencei karnevállal ellentétben) a karnevál csak egyes napokon kerül megrendezésre. A karnevál a tengerparti sétány egy elkülönített részén zajlik (Jegy: 15 EUR/fő) és a különböző, allegorikus alakokat, eseményeket mintázó kocsik felvonulása a fő látnivaló.

 

Carnevale di Viaregglio 2017 Február 5-12-18-26-28. (Viali a Mare)

Ha szeretnéd látni te is: www.tdmtravel.hu

2016\09\16

Kedvenc éttermeink Olaszországban

Olaszországban nehéz nem jól és nem jót enni. De persze vannak alapszabályok. Alapvetően hanyagoljuk a „menu turistico”-t hirdető helyeket, és a turistáktól nyüzsgő éttermeket. Ha leginkább csak olaszok étkeznek az étteremben , akkor nagy valószínűséggel  jó helyen járunk.  Ha kedvező árban és gyorsan szeretnénk venni , akkor persze választhatjuk akár a menu turistico-t kínáló helyeket is, hiszen itt is találkozhatunk ízletes fogásokkal, ha nem is gourmet színvonalon, ahogyan azt mi szeretjük. De nézzük akkor északról dél felé haladva néhány kedvencünket, mely különböző ár kategóriában kínál nagyszerű minőséget.

"Non c'è amore più sincero di quello per il cibo" - George Bernard Shaw azaz „Nincs őszintébb szeretet, mint az étel szeretete.”

Trieszt-Ristorante Marinato

Ha egy trieszti városnézés után vagy egyszerűen útközben egy gyors ebédre megállót tervezünk, egyszerű és tökéletes választás. A kikötőben biztos találunk szabad parkolót és az étterem könnyen elérhető a Riva Nazario Sauro-n. Kiszolgálás gyenge, udvarias felszolgálóval sajnos még nem nagyon találkoztunk, de cserébe az ételek gyorsan asztalra kerülnek, árban is középkategóriás helyről beszélünk és a minőség is megfelelő. Nem egy rafinált konyhával rendelkező étterem , de halételeket, tésztákat és a pizzát is nyugodt szívvel ajánljuk.11_7.jpg

Agriturismo Isola Augusta

Lignano-tól pár km-re találjuk ezt a hangulatos éttermet , melyre véletlenül bukkantunk rá. Elég egy dugó az Udine felé tartó autópályán, hogy az ember gyorsan útvonalat módosítson. Így találtunk rá erre a helyre is, mely már az este közeledtével hangulatos kivilágításának köszönhetően még csábítóbb volt. A kiszolgálás és a minőség is kiváló volt, ahogyan a felszolgált ételek látványa is önmagáért beszélt. A finom borok és ételek mellett a megfáradt utazó akár szobát is foglalhat itt, tekintettel arra, hogy az agriturismonak 10 kétágyas szobája is van. Igényes ételek, hangulatos hely, udvarias és profi személyzet.16_1.JPG

Weboldal: www.isolaugusta.com

Az édességkedvelők ki ne hagyják a különleges desszert válogatást!

12_3.jpg

Lignano Sabbiadoro-Ristorante la Darsena

Az örök kedvenc immár évek óta. Ha igazán jó halételre vágyunk ne keressünk tovább. A kikötő közelében található étteremben eddig még a péntek, szombat estékre jellemző szabad asztalra várakozást is sikerült elkerülni. A hangulatos kerthelységgel rendelkező étteremben, mindenképpen kiemelném az udvarias kiszolgálást és a látványos tálalást is. Akár pizzát, akár halételt választunk csak minőségi étel kerülhet elénk. Az előételek közül az étteremben kínált vegyes haltál és a különböző kagyló variációk is rendkívül ízletesek. Először kicsit tartottam a csípős cozze-tól (Cozze alla tarantina) a szokásos paradicsomos és fehérboros verziók után, de kiváló választás volt ez is, akárcsak a Szent Jakab kagyló amit szintén előételként fogyasztottunk.

Kihagyhatatlan a cukkinis, Szent Jakab kagylós tészta is. (Strigoli con capesante e zucchine)1_59.jpg

Weboldal: www.ristorantedarsenalignano.com

Lignano Sabbiadoro-Sapio Pizzéria

A Terazza Mare-val majdnem szemben találjuk a tengerparti sétányon (Lungomare Trieste 46). Klasszikus pizzéria, udvarias kiszolgálás, jó minőség, középár kategória. Hétvégén lehet, hogy kicsit többet kell várnunk a megszokottnál. A pizza kiváló, a tészta ételek is finomak, halat ne itt együnk. Nagy kedvencünk lett is a Pizza alle verdure melyhez rendhagyó módon prosciutto crudo-t kértünk feltétnek...Nagy kedvencünk lett! Az étterem ár-érték arányban is kiváló.

Lignano Pineta-Ristorante la Botte

Hatalmas étterem , sok asztallal , romantikázni ne ide  jöjjünk. Állandó hangzavar és pörgés, de persze nem véletlenül kerültek be a listánkba, hiszen alapvetően elégedettek voltunk. Rengetegen járnak ide ebédelni, vacsorázni így némi várakozásra míg asztalt kapunk azért számítani kell. A gyors kiszolgálást tudom első helyen megemlíteni és az adagokat. Ár-érték arányban verhetetlen, ha a mennyiséget vesszük első szempontnak. Ha a minőség is fontos akkor azért nem soroljuk első helyre. Ízletes, finom ételek de középszinten. Mindenesetre amivel lenyűgöztek az a mini és maxi adagok mérete. Mivel első alkalommal sikerült egy maxi adagot rendelni , mely kb. 4 fő részére elegendő mennyiséget jelentett, következő alkalommal már mini-t kértünk. A feltételezés, mely szerint egy bőséges adag tészta kerül így elénk, téves volt. Ismét egy serpenyő érkezett, csak kisebb méretben. Az így felszolgált tészta (árak  8-12EUR) is legalább 3 fő részére bőségesen elegendő. A pizza mindenképpen említést érdemel még, mert ilyen vastagon megrakott pizzával én még életemben nem találkoztam. Nem spóroltak a feltéttel. Ahogy sok helyen megszokhattuk Itáliában sonkából általában pont annyi van a tésztára téve amennyi szükséges (vagy néha éppen csak mutatóban), itt azonban nem fukarkodtak ezzel sem. Gazdagon sonkával borított pizza, jó minőségű feltétekkel, pont olyan vastagon és olyan roppanós széllel ahogyan azt megálmodták. Szóval ha gyorsan, olcsón, jót akarunk enni irány a La Botte. A képek nem adják sajnos vissza a serpenyők méretét...

16_2.JPG 17.JPG

 

Lignano Riviera-Ristorante al Cason

Na ez az a hely ahova elvonulhatunk egy finom aperitivre, ahol a naplementében elfogyaszthatunk egy ízletes bort, aperol spritzet vagy proseccot. Romantikus, hangulatos, udvarias kiszolgálással, finom ételekkel. Elsősorban halételeiről nevezetes és árban is magasabb kategóriát képvisel.3_17.jpg

Weboldal: www.ristorantealcason.it

Conegliano-Osteria due Spade

Kezdőknek nem ajánljuk. Akik már elég edzettek ahhoz, hogy akár állva is egy jót egyenek, igyanak és élvezzék az olaszos hangulatot, akkor jobb helyet nem is ajánlhatnánk. A város jellegzetes , ikonikus helye, melyet messze a környéken ha csak hírből is, garantáltan mindenki ismer. A város egyik legrégebbi kocsmája, mely a belváros közelében található és gyalogosan Conegliano történelmi központja, sétálóutcája is elérhető. Hétvégén a hely zsúfolásig megtelik, hála az élőzenés esteknek, finom boroknak, prosecco-nak és a házias , hibátlan ételeknek köszönhetően. Nevéből adódóan is inkább kocsma/pub jellege van , semmint étterem, de ha erre járunk ha mást nem is egy aperitifet és valami harapnivalót ne hagyjunk ki semmiképpen. Egyszerű, de nagyszerű. Így tudnám leginkább jellemezni, ha valami igazán olaszosra vágyunk.1_60.jpg

Weboldal:  www.osteriaduespade.it

San Vendemiano-Ristorante Rio

Hangulatos, elegáns étterem, a minőségben 100% biztosak lehetünk. A tulajdonosok állandó jelenléte, közvetlensége, udvariassága biztosítja a törzsvendégek állandó jelenlétét és az étterem népszerűségét. Elsősorban pizzájukról híresek és nem véletlenül van péntek és szombat este minden alkalommal teltházuk. Nagy kedvencünk a Pizza alle verdure, melyet ritka amikor ilyen jól készítenek el. Spenót, spárga, padlizsán, cukkini, peperoni, paradicsom és articsóka is gazdagítja melyhez mi speciel sonka feltétet is kérünk, megtörve a vegetáriánus jelleget...10_9.jpg

www.pizzeriaristoranterio.it

Lido di Jesolo-Mille Luci

20 éve törzshelyemnek számít, és a minőség a családi vezetésnek köszönhetően mit sem változott az eltelt évek alatt. Hacsak nem egyre jobb és jobb…ha még lehetne fokozni. Különlegességét egyben maga az étterem jellege, megjelenése is adja. Ha végre asztalhoz jutunk, először garantáltan nem az étlapot fogjuk nézni hanem az itt felhalmozott régiségeket, lámpákat, szobrokat, gramofonokat , régi rádiókat, képeket és egyéb tárgyakat melyek összevisszaságukban nagyszerűek és látványosak. Mennyiségben, minőségben, látványban, ízben is első osztályú. A kiszolgálás gyors, de hétvégén jobb ha időben érkezünk. A klasszikus vacsora időben bizony az étterem előtt kígyózó sorra kell felkészülnünk. Bármit fogyasztunk, garantáltan nem fogunk csalódni, ha csak egy egyszerű salátáról van is szó, vagy a számtalan ínycsiklandó pizza közül választunk éppen.4_14.jpg

Weboldal: www.millelucijesolo.com

Lido di Jesolo-Ristorante al Torcio

Itt bizony volt olyan szombat este, hogy több mint 1 órát vártunk asztalra, de vártunk mert tudtuk pontosan megéri. Nem ritka az étterem előtt spritzet fogyasztó tömeg, hiszen a várakozást valahogy el kell ütni, ehhez pedig egy aperol spritz a Torcio-ban tökéletes. Maximálisan udvarias személyzet és zseniális ételek. A kagyló és a fritto misto polentával talán az egyik legjobb a tengerparti üdülővárosokban kapható tengergyümölcseiből készült fogások közül. 7_9.jpg

De az édesszájúak ne menjenek el anélkül, hogy az isteni Meringa-t megkóstolnák.18.JPGWeboldal: www.ristorantepizzeriaaltorcio.com

Mestre-Rossopomodoro

Ma már Olaszországon kívül Európa több országában is találkozhatunk a Rossopomodoro éttermekkel. A lagúnák városában, Velence belvárosában is megtaláljuk én most mégis a Mestre mellett található étteremre hívnám fel a figyelmet. Kiváló megálló lehet utazásunk alatt is egy finom ebédre hiszen könnyen megközelíthető, nagy parkolójában garantáltan találunk szabad parkolót és a mellette lévő bevásárló központban akár be is vásárolhatunk ha már hazafelé tartunk éppen. Zseniális, csak így tudom értékelni. Rendelés előtt, ahogy azt kell már pici előétel falatkákat helyeznek elénk és a felszolgált ételek látványban és minőségben is első osztályúak.1_62.jpg

Weboldal: www.rossopomodoro.it

Chioggia-Casoni

Chioggia városának varázslatos hangulata felejthetetlen élmény. Kis Velencének is gyakran emlegetik. A 4 szigetből álló területre épült festői kisvárosban járva kihagyhatatlan egy vacsora a tengeren. A jellegzetes halászok által üzemeltetett „casoni” –k teraszán olyan halvacsorát fogyaszthatunk, hogy a legjobb Michelin csillagos éttermek is receptért könyörögnének. De nincs nagy trükk vagy titok: csak a frissen fogott halak, tengergyümölcsei egyszerűen elkészítve. És vacsora közben még a naplementét is élvezhetjük.

Rimini-Ristorante Club Nautico

Kétségtelen, hogy az egyik legjobb halas étterem Riminiben, így ha a pénztárcánkat nem akarjuk kímélni akkor ne is keressünk jobb helyet. A kikötőnél helyezkedik el, így a látvány egy esti vacsoránál pluszban megkoronázza az étkezésünk hangulatát. Nem tartozik az olcsó éttermek közé, de a minőség valóban magas színvonalú. Udvarias, profi felszolgálók, a legjobb alapanyagok és rafinált tálalás jellemzi a helyet. Egy 2 fős vacsora, jó minőségű prosecco-val kb. 150EUR.

1_61.jpg

Weboldal: www.ilristoranteclubnautico.it

Montecatini Terme-Ristorante La Cascina

Egyszerűen imádtuk, kívül-belül. Montecatini Terme központjában , egy gyönyörű park közepén helyezkedik el az étterem. A hangulatos terasz napközben és esti kivilágításban különösen csalogató a Vendégek számára, míg az éttermen belül különböző termekre tagolódik az étterem , ahol többek között  látvány konyha is található. American bár, ahol egy-egy finom aperitifet fogyaszthatunk el, Sushi bár, pizzéria,  kávézó…Kisebb-nagyobb termek, melyek különlegesen meghitt hangulatot  biztosítanak az étteremnek. És hát a minőséget se felejtsük el. Igaz itt csak egy pizzát és desszertet fogyasztottunk el, meggyőztek bennünket és azóta rendszeresen ajánljuk az átutazóban lévőknek.8_8.jpg

Weboldal: www.lacascinamontecatini.it

Róma-Ristorante il Gladiatore

Kezdeném először is azzal, hogy nem egy fine-dining-ról híres étterem. De még csak nem is Róma legjobb étterme. Mégsem tudjuk nem megemlíteni, márpedig az elhelyezkedésének köszönhetően. (Weboldal: www.algladiatore.it) Ha egy ízletes, gyors és aránylag kedvező árban kapható ebédet, vacsorát szeretnénk elfogyasztani pazar kilátással a Kolosszeumra akkor itt a helyünk. Tipikusan turistáknak való étterem, hiszen a rómaiak a Trastevere negyedben vacsoráznak többnyire ahol a város legjobb éttermei találhatóak, és ahol péntek, szombat este egy gombostűt is nehéz leejteni a sok motorino-tól és parkoló autótól.
Ha pedig igazán jót szeretnénk enni és élvezni a Trastevere negyed különleges hangulatát akkor vacsora helyszínt itt keressünk. Az egyszerű kockás abroszos, trattoriákban, kancsós borok mellett fogyaszthatjuk el mennyei vacsoránkat. Weboldal: www.ristorantelabotticella.com vagy  www.ilducaintrastevere.com

Sorrentói-félsziget-Seiano-Ristorante Mustafa

Ne tévesszen meg senkit a név. Hagyományos olasz étteremről van szó, ahol akár egy Gnocchi alla Sorrentina vagy egy pizza is tökéletes választás. Egyszerű, hangulatos étterem a tengerparton. Akár egy pizzára ugrunk be, akár tengergyümölcsiből választanánk biztosan friss és ízletes étel kerül az asztalunkra. Udvarias kiszolgálás, kiváló ár-érték arány.

 Weboldal: www.ristorantemustafa.it

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu