Csokoládé völgy Toszkánában...

Toszkánáról először a  finom borok, a jellegzetes villák és a kitűnő gasztronómia jut általában az eszünkbe. A büszke ciprusok sorával tarkított mesés vidék számos kulináris élményt tartogat számunkra. Toszkána nem a csokoládéról a leghíresebb, pedig az Arno folyó mentén a csokoládékészítést művészi szintre emelték. A Pisáig elnyúló folyóvölgyet „Csokoládé völgynek” hívják. Firenzétől Pisa városáig, Pistoia és Prato városától, Musummano Termén keresztül egészen  Agliana-ig tart ez az út. Pisa, Pistoia és Prato városai azok, ahol a leghíresebb csokoládékészítőket , leghíresebb üzleteket és legismertebb cégeket találjuk. A legismertebb csoki az Amedei, amit 1990-től gyárt a Cecilia és Alessio Tessieri páros, venezuelai kakaót felhasználva alapanyagként. 5_57.jpg

Az 1600-as években egy  firenzei kereskedő Francesco D’Antonio Carletti nevéhez fűződik a kakaó itáliai és elsősorban toszkán története, hiszen neki köszönhetően jutott el először az országba a kakaóbab. 1606-ban már 3 olasz városban készítettek csokoládét, Firenzében, Torinoban és Velencében. Az édesszájú Mediciek is hamar nagy rajongói és rabjai lettek az „Istenek eledelének”…a csokoládénak. Ma a kézműves csokoládék között a legkülönbözőbb ízekkel , színekkel, formákkal találkozunk, az eredeti receptek újszerű alkalmazásával és természetesen első osztályú minőségével. Olyannyira, hogy a csokoládé-mesterek nagy nemzetközi versenyein a toszkán kézművesek gyakran a főszereplők közé tartoznak. Az üzletek végtelen kínálatában  pralinék, kenhető krémek, sütemények, bonbonok, csoki figurák és számtalan ínycsiklandó édesség vár ránk. Csokis mandula vagy kávészem, csokoládés puffasztott rizsszelet, sós és csípős csokoládé különlegességek , csokoládés marcipánok...5_58.jpg 
Pisa környékéről indulva, számos jelentős csokoládégyárat találunk. Pontedera városában van a székhelye a híres Amedei cégnak, mely számos díjat nyert el az elmúlt években , köztük a csoki Oscar-t 2011-ben. Pistoia városában a Slitti gyár,  Agliana városában pedig a Roberto Catinari, mely toszkánában elsők között kezdett a csokoládégyártásba. Prato, biscottificio Mattei már 1858-tól készíti a kiváló cantuccikat, míg a város legjobb cukrászdájában a Mannori-ban mennyei bonbonok és sütemények várnak. La gelateria Da Gomma Montecatini Terme városában a legjobb csokoládé alapú fagylaltokat készíti...5_59.jpg

A legjentősebb csokoládégyártók Toscana tartományában:

Amedei - Abc sorrend szerint az első a Cecilia Tessieri által 1990-ben alapított cég, mely Pontedera városában található.

Bianchini - Firenzében található a La Bottega del Cioccolato, ahol isteni kézműves csokoládékat kóstolhatunk.

Bonci - Montevarchi (Arezzo) 1953-tól

Catinari - A híres szakállas csokikészítő mester Agliana városában készíti a remek édességet.

Cioccolato and Company - Kisebb cég Massa e Cozzile (Pistoia) városában mely pralinékat, kenhető krémeket tortákat és fagylaltot is készít. 

Corsini - Pistoia, 1918-tól. Specialitásuk a csokival bevont panforte.

De Bondt - Idegen névvel, Pisa csokoládéja melynek a központban egy üzlete is van Casa De Bondt.

De Castro - Montopoli Val d'Arno (Pisa)

Fallani - Empoli 1926-tól www.caramellefallani.it

La Molina - Quarrata (Pistoia)

Mannori - Prato leghíresebb cukrászdája, mely remek bonbonokat készít.

Matteoli - Cascina (Pisa)

Menichetti - Montopoli Val d'Arno (Pisa)

Pistocchi -Firenze és a híres Torta Pistocchi, mely csak csokoládéból készül liszt, vaj nélkül.5_60.jpg

Salza - A Federico Salza által megálmodott márka már 1898-tól létezik. Ospedaletto (Pisa)

Slitti - Monsummano Terme (Pistoia) 

Stainer - Pontremoli (Massa)