Itáliai tartományok ízekre szedve...

Nagyon sokat kellene ahhoz gondolkoznom, hogy találjak egy-egy olyan fogást amit nem szeretek...Mert az olasz konyhát szerintem nem lehet nem szeretni...Na jó, van nekik is néhány melléfogásuk, a tortellinis leves, a Pappa pomodoro...Talán egy olyan étel volt amit úgy gondolok a mai napig , hogy egyszer pont elégvolt megkóstolni. Ez Puglia tartományában volt és a helyiek nagy kedvence: Orecchiete con le cime di rapa...Na nekem nem lett kedvencem. Mindenesetre az olasz gasztronómia méltán híres világszerte és most tartományonként is megpróbálom bemutatni a különlegességeket.1_102.jpg

Friuli-Venezia-Giulia

Az olasz konyha igen változatos, míg északon előszeretettel készítenek különböző rizottókat, dél felé haladva már a „pasta” az uralkodó eleme a konyha művészetnek. Itália egyik legészakibb és legkisebb tartománya Friuli Venezia Giulia. Az osztrák és a szlovén határ közelsége a konyhaművészetre is rányomta a bélyegét. Egy étkezés szinte elképzelhetetlen a híres San Daniela sonka nélkül. Az előételek között szereplő San Daniele sonka (prosciutto crudo di San Daniele), világhírű. Míg országszerte az éttermekben általában sárgadinnyével kerül az étlapokra, Friuliban gyakran kínálják fügével is. A speck szintén fontos szerepet tölt be a különböző fogások között , de érdemes megemlítenünk az 1800-as évek közepétől ismert Pitina névre keresztelt különlegesen finom szalámit is, melyet korábban szigorúan csak vadhúsból készítettek ma a szarvas, kecske mellett már disznóhússal is készítik. A számos ízletes sajt közül említést érdemel a Montasio, a Caciotta, és a helyi különlegesség a Frico.(Frico croccante-ropogós vagy Frico Morbido-lágy) A Frico-t általában kétféle sajtból készítik. A sajtokat összekeverik és olívaolajban ropogósra sütik. Természetesen több elkészítési módja is létezik ennek a specialitásnak hiszen előételként és főételként egyaránt fogyasztják. Készíthetjük hagymával és krumplival vagy gazdagíthatjuk akár bacon szalonnával is.1_100.jpg

A régió jellegzetes fogásai közé tartozik a Brodeto a la Triestina, halleves, a Jota különleges zöldséglevese, a la paparot spenót levese. Az édességek között a Sacher és a Dobos torta is megtalálható mint jellegzetes friuliban készült édesség, de nagyon finom és ízletes kekszek is készülnek a tartományban. Szintén népszerű a Gubana kalácshoz hasonló süteménye, mely kelt tésztából készül, aszalt gyümölccsel. Ezenkívül a Crostui-leveles tésztás süteménye, az Esse di Raveo-S betű formájú kekszek, a Fritule vagy Fritulas-mazsolával vagy almával készített fánkhoz hasonló édessége mellett szép számmal találkozunk a rétesek különböző variációival is.  Északon jellemzően több risotto-t és levest is fogyasztanak mint Itália középső tartományaiban vagy főleg a déli régiókban így Friuli-ban is nagyobb szerep jut még a zuppa-nak és a Minestrone-nak. Cividale del Friuli a régió egyik legfestőibb kisvárosa szintén ízletes babbal készített Minestrone leveséről is nevezetes, népszerű a régióban sok városban előszeretettel készített "tökös gnocchi" (gnocchi con zucca) valamint a Muset con brovade és a fokhagymás szalámi is a város egyik specialitása. Olaszországban szinte minden kisvárosnak meg van a saját bora (vino locale) így természetesen Friuli tartomány is büszkélkedhet néhány zamatos nedűvel. A vörösborokat (Pignolo, Refosco,Schioppettino), azonban itt egy kicsit háttérbe szorítják a jó minőségű fehér borok: Picolit, Ramandolo, Verduzzo és persze a sokat vitatott elnevezésű Tocai (Friulano), a rizlingek-Resling és a finom chardonnay borok. A borok mellett azonban mindenképpen említést érdemelnek a különböző grappák-pálinkák melyből számtalan kiváló minőségű italt találunk Olaszország szerte a bárok, éttermek itallapján is.

Trentino Alto Adige

A kulcsszavak: Alma, speck, káposzta, polenta…Itt bizony nem a tészta a főszereplő. Ha pasta akkor töltött verzióban a ravioli hódít, illetve a gnocchi és a canederli a jellemző. Alto Adige gasztronómiája nem választható el teljesen Ausztria, és Tirol jellegzetességeitől, melyek igen jelentős hatást gyakoroltak a konyha művészetre. Nem véletlenül találkozunk ebben a régióban olyan ételekkel mint a canederli (knédli-krumpligombóc), gulasch (gulyás)  és a strudel (rétes).  A tartományban jellemzően tartalmas levesek is készülnek, melyek itt nem első fogásként , hanem főfogásként kerülnek sokszor asztalra tekintettel arra,hogy a gulyás és a krumpligombóccal készített leves igen laktató. Szintén egy jellegzetes elem, mellyel más tartományokban ritkán találkozunk köretként, a káposzta. Trento környékén olyan specialitásokat is megkóstolhatunk mint a frittelle di salvia vagy ennek az almás változata. A sült sajt szintén a régió egyik különlegessége. Alto Adige egyik leghíresebb specialitása a speck. A konyha főalkotói közül első a polenta, mely a lehető legkülönbözőbb variációkban kerülhet asztalra. És gyakran például halas fogások köreteként is. Az északi régió tavaiból származó "le trote alla trentina" trentói pisztráng különösen finom. Citrommal, mentával és mazsolával tálalják. Húsok között fontos helyen szerepelnek a nyúlból készített fogások, melyet jól fűszerezve szalonnával, hagymával, fenyőmaggal, mazsolával, citrommal és fahéjjal készítenek el. A canederli (knodel vagy knédli) szintén egy jellegzetessége a régiónak, melyet számtalan variációban speck-kel, sajttal, hagymával és káposztával is készítenek. 1_134.jpg
Jó sajtokból sincs hiány, főleg a pikánsabb, jó borhoz illő sajtokból erős a felhozatal. Néhány helyi sajt: lagunto, algunder butterkase, almkäse, toblach...Szalámik közül első helyen a már említett speck, melyet már az 1700-as évektől készítenek, főleg Bolzano környékén. Édességekből a kínálat 90%-a az alma alapanyagára épül. Rétesek, leveles tészták mind mind almával töltve. Zelten, jellegzetes karácsonyi desszert, datolyával, fügével, mazsolával, fahéjjal és még némi pálinka is kerül a csemegébe...
Val Passiria-i Krapfen  vagy fánk szintén nagyon finom, melyet lekvárral, vagy mákkal is töltenek. Marcipános torták, szilvás sütemények, és a crostata di rabarbaro (rebarbarás rácsos). Borok közül Merlot , Cabernet, fehér Pinot, Riesling, Traminer, és finom pezsgők is készülnek.. Likőrök: híresek a pálinkák (barrikolt), zöld alma vagy földiszeder likőr... 

Veneto

Egy rendkívül szerencsés tartomány, ahol csodálatos hegyvidék, tengerpart, síkság, a Garda tó és egy álomszép kikötőváros, Velence lehetőségei keverednek egy gazdag gasztronómiai kínálattal megkoronázva. Snack-ben sincs hiány: egy jó tramezzino vagy egy club szendvics salsa rosa-val mindig jöhet. Érdekes , hogy a salsa rosa szószt más tartományokban nagyon ritkán használják. De nézzük akkor a legfontosabb jellemzőket: Riso, polenta, baccalà e fagioli vagyis rizs, puliszka, tőkehal és bab…A kikötővárosnak köszönhetően itt a legjellemzőbb a baccalá és keleti eredetű fűszerek használata. Trevisónak van eredet védett radicchio-ja, előszeretettel készítik vele a különböző risotto-kat. A halászat a tartomány fekvéséből adódóan mindig nagyon fontos szerepet töltött be Venetoban. A legnépszerűbb fogások szárított tőkehalból, baccalà-ból kerülnek az asztalra. Egy jó  fritto mistonál nincs is jobb! Hal , rák, tintahal polentával kihagyhatatlan! Fontos a spárga is melyet előszeretettel használnak. Az egyik nagy kedvencem amit soha nem hagynék ki: sarde in saor...Velence jellegzetes fogása apró szardíniákkal, hagymával, fenyőmaggal, mazsolával valóban zseniális. De szintén innen ered: Carpaccio con ruccola e grana. (Rukolával és finomra szelt parmezánnal megszórt hátszín) Puliszka, Spaghetti nero di seppie, pasta e fagioli, risi e bisi: és valóban nem más mint a zöldborsós rizs...Sajtok közül néhány fontosabb: Asiago-Vicenzai eredetű, remekül olvasztható sajt, Granda Padano, Montasio, Provolone, Taleggio..  Édességekből az egyik legismertebb a millefoglie, de híres Velence karneváli édessége a frittelle is. A grappa városa is itt található (Bassano di Grappa) , de jó borokban is gazdag a régió. Valpolicella vidékéről az Amarone és Recioto, a Garda tó környékén pedig Bardolino városa érdemel említést. A Treviso-ból származó Prosecco pedig világszerte nagy népszerűségnek örvend.1_101.jpg

Lombardia

Természetesen Lombardia is híres azokról a tipikusan olasz ételekről, amelyeket már számtalanszor megemlítettünk korábban, hiszen a rizottók, a polenta itt is szerves részét képezik a mindennapi étkezéseknek. Ezért a klasszikus risotto giallo-ossobuco, cotoletta, bresaole, panettone témán túl inkább a lombard sajtok legjobbikával kezdeném. Gorgonzola...a körtés , gorgonzolás rizottót sokáig nem felejtjük el... A tartomány egyik érdekessége, ami természetesen már itthon is kapható, de első találkozásunk alkalmával bizony üveg számra hordtam haza: nem más mint a mustáros gyümölcs...Vagy cremonai mustár – Mostarda di Cremona. Természetesen nem a hagyományos mustárról van szó, ez egy gyümölcsös mártás fajta, melyet sajtokhoz és húsokhoz is kínálnak. Mennyei! A régi recept lényege, hogy a gyümölcsöket mustárral keverik, mely egy pikáns kombinációt eredményez. Főtt húsokkal Lombardiában kihagyhatatlan! Ha Bergamo vagy Brescia városában járunk ki ne hagyjuk a  raviolihoz hasonló casoncelli tésztát! Aztán ott a mantovai tortelli tökkel töltve, a sáfrányos rizottó, a polenta Taragna és a cassoeula.Világszerte ismert, de lombardia tartományában született édesség a híres panettone is.1_177.jpg

Valle d’Aosta

Bevallom inkább jó borok, na és persze a sajtok jutnak eszembe elsőre Itália legkisebb tartományáról...A régió bortermelése ugyanis kiemelkedő, itt találhatók Európa legmagasabban élő szőlőültetvényei. Boraik kivétel nélkül eredet védettek (Valle d'Aosta DOC) A hegyvidéki környezetből adódóan a menü vadhúsokból, erdei fűszerekkel érlelt sonkákból, szalonnákból, sajtokból, gyümölcs és mézalapú ételekből áll. Tészta helyett első helyen a levesek kapnak főszerepet. A "la seupa de grì" ősi recept alapján készül, másik jellegzetes levesük a la soupe paysanne. Ha tészta akkor a kukoricalisztből készült Chnolle, Gnocchi alla fontina a legjellemzőbbek. Szintén a hegyvidék és a tehéntartás miatt a tartomány nem olívaolajat hanem vajat használ zsiradéknak. A pisztráng is jellegzetes alapanyaguk, például vajjal sütik. Sűrű húsos egytálételek, borlevesek jellemzőek, és a köret itt is, ahogyan több más északi tartományban is, jellemzően a polenta. Levesek közül jellegzetes a  zuppa Valpellinentze krumplival, káposztával és hússal. Főfogásokból a Capriolo alla Valdostana: őz tejszínes mártásban, kakukkfűvel, borókával, borssal. Nem szabad kihagynunk egy jó fondüt (fonduta) pirított kenyérrel, népszerű a polenta concia is,  a sajtok közül a híres Fontinát, a Jambon de Bosses sonkát. Salignon-pikáns ricotta, gyógynövényekkel, Itália legjobb szalonnája a LARD D'ARNAD DOP, a teteun és a tegole keksz mind mind a régió specialitásai. A Caffè valdostano-t grappa-val és citromhéjával készítik.1_178.jpg

Piemonte

Kiváló borok, sajtok, rizottók, rengetegféle szalámi...Bresaola, mortadella, Ez jut eszembe először és a felejthetetlen első találkozás a híres polenta concia-val. Ami egy igazi kalóriabomba. Biella, Oropa környékének specialitása nem más mint egy krémes állagú kukorica kása (polenta) rengeteg olvasztott sajttal és vajjal. Mi szerettük, de nem egy lájtos fogás az tény. A legjobb sajtok: Bra, Castelmagno. Gorgonzola. Murazzano. Raschera. Taleggio. Toma Piemontese. Robiola di Roccaverano... A régióból származó specialitás a grissini is, valamint a híres torrone. Aztán ott a tajarin, egy vékony tagliatelle tészta, a ravioli del plin...
Bagna Cauda: Olívaolajból, vajból, fokhagymából és sózott szardíniából melegen kikevert szósz, amit nyers zöldségekkel fogyasztanak. Cherasco városát a csigák fővárosaként is gyakran emlegetik. Piemonte tartományának egyik jellegzetes fogása. Bicerin, gianduiotti,Canestrelli keksz, amaretti pedig az édesszájúaknak kihagyhatatlan.1_210.jpg

Ligúria

Tengerpart mentén elterülő tartományként természetesen itt is kiváló halételeket fogyaszthatunk, de összességében a ligúr konyha remekei és specialitásai egyértelműen nem a halakhoz kapcsolódnak. Kulcsszavak: focaccia, farinata, genovese... Én személy szerint imádom a genovese szószt. És ha mindezt a jellegzetes ligúr tésztával (trofie) tálalják akkor az egyik nagy kedvencem is egyben. Életem legjobb rizottóját is itt ettem gorgonzolával, dióval és körtével.  Tészta, minden formában jellemző természetesen a régióban (pansotti, trofie, corzetti, testaroli, linguine, bavette, pappardelle,...) és a legkülönbözőbb mártásokkal fogyaszthatjuk. De nézzük akkor sorra a tartomány specialitásait:
Focaccia di Recco: Lepénykenyér, a régió egyik fontos szereplője., Pesto genovese: A bazsalikomos, fokhagymás, pinolis, parmezános pesto szintén a régó specialitása. Coniglio in salsa ligure: nyúl fenyőmaggal, rozmaringgal,olívával.Seppie in ziminio alla genovese: tintahal, zöldségekkel, gombával, Farinata: Csicseriborsólisztből sütött, vastagon olívaolajos lepény, Salsa di noci: Diós-tejszínes-fokhagymás szósz tésztára Camogliese: Camogli, a tartomány egyik legszebb kisvárosának jellegzetes édessége, mely elsősorban rummal, vagy amararettoval készül. Focaccia con formaggio: sajttal töltött focaccia, Recco és Camogli jellegzetes fogása. Brandacujun: krumpli, baccalá-tőkehal, fokhagyma, citrom, fenyőmag..
Édességek: sciumette (engem a mi madártejünkre emlékeztet), meringhette, torta pasqualina.
1_197.jpg

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna: sonka, tészta, sajt…és sok minden más hazája… „Itália gyomra” ahonnan a híres Parmigiano Reggiano is származik vagy a pármai sonka, a mortadella, és itt van Bologna, rengeteg híres húsétel specialitással mely a ragu bolognese őshazája is. Az Este hercegek, nevéhez fűződik a balzsamecet, az ecetek királyának története is. Itália gasztronómiai fővárosát, Bolognát régebben csak úgy hívták „La grassa”. „a kövér”. A nagyétkű város ma is egy élelemben bővelkedő vidéken, a Pó folyó termékeny oldalán fekszik. Emilia Bolognától nyugatra, míg Romagna Bolognától keletre terül el. A két vidék között jelentősek a különbségek, de abban bizonyosan hasonlítanak, hogy konyhájuk gazdag, változatos talán éppen ez az a konyha, amit a külföldiek valójában „olasznak” tartanak. Jellegzetességek: Ravenna - halleves (tengeri sügér, tintahal, angolna, rák) Bologna: vagdalt sertés és borjúhússal, csirkével és sajttal töltött tortellini szülőföldje, costolette alla bolognese (borjúkrokett prézlivel, sonkával és sajttal, lasagne verdi, bolognai mortadella titka a fehérbor és korianderízesítés. Parma: bomba di rizo főtt galambhús májjal, aprólékkal, rizottóval, paradicsommal, parmezánnal, sonkával. Ravioli di ricotta di spinaci: Spenótos-ricottás ravioli,tortellini különböző variációi, lasagne. Borok: Lambrusco, Sangiovinese, Albana, Bianco di Scandiano.

1_283.jpg

 

Umbria

Tartufo Nero vagyis szarvasgomba , porchetta, pisztráng, sügér, lencse…A legfontosabb kulcsszavak. A tartomány konyháját meghatározza földrajzi fekvése. Umbria az egyetlen olyan régió a csizma szárán, mely nem érintkezik a tengerrel, ennek ellenére remek “halas” konyhája van. Igaz, tengeri halat itt nem találunk az éttermekben, a vidék észak-nyugati részén, a Lago di Trasimeno, a Trasimeno-tó környékén azonban rengeteg édesvízi halas fogással találkozunk. A tengeri halak nélkülözése okozta kezdeti szomorúságomat igen hamar elfelejtettem . Ilyen isteni halat azóta sem ettem, mint a Trasimeno-tónál.  Remek vadételek, szarvasgomba, lencse, bab, jobbnál jobb sajtok, kolbászok és a híres perugiai csokoládé teszik színessé Umbriában az étkezést. Nehéz, sok húsos ételt felvonultató konyháról van szó. Az umbriai konyha fontos vezényszavai: szarvasgomba: nyárs, rost. Umbria a fekete szarvasgomba a tartufo nero hazája. A lehelet vékonyra szeletelt szarvasgomba, bármit képes mennyeivé varázsolni. Umbriában első helyen szerepelnek a szarvasgombás tészták, kolbászok. Na és persze rántotta, szalámi, pizza bármi… A legjobban szabadtéren szeretnek sütni, melynek már régi hagyománya van. Specialitások: diós kenyér, előételek között fekete olíva narancshéjjal, Cipollata Umbra leves (paradicsom, tojás, parmezán, pancetta és hagyma), Pasta di Norcia, szarvasgombával., Bandiera-hagymából, paprikából, paradicsomból álló köret, pizza di farina gialla-régi recept, kukoricalisztből készítik Édességek: Cicerchiata, Rocciata Umbra-Assisi és Foligno környékén jellemző, réteshez hasonlít, crescionda di Spoleto-karneváli sütemény, amarettós csoki torta.
1_153.jpg

Lazio

Bruschetta, atricsóka, Saltimbocca, carbonara és a porchetta jut először eszembe. Tészták közül jellemző a rigatoni, a fettuccelle, a bucatini. Népszerű fogás a Bucatini all’amatriciana, a  gnocchi alla romana és persze a híres carbonara is.Édességek közül a legismertebb a Zuppa inglese, de ott van még a Maritozzo, a Bocconotti di ricotta, a Pangiallo, a Pigna...Frascati vidéke jó borairól ismert. Egy jó borkóstoló, pochetta kíséretében kihagyhatatlan ha erre járunk. Leghíresebb bora a régiónak az Est-Est-Est, Montefiascone városából származik.1_212.jpg

Campania

Ami először eszembe jut ha régió specialitásairól van szó: Pizza, mozzarella, babá...Jót enni Nápolyban sem nehéz. A világhírű nápolyi pizzát kötelező megkóstolni ahogyan kihagyhatatlan a Parmigiana di melanzane! Aztán ott a frittata di maccheroni(maradék tésztából, tojással, sütőben megsütve), a gnocchi sorrentina ... Egyértelműen fontos helyen szerepelnek a tengergyümölcseiből készített ételek, melyekből előételek, tészták, második fogások tekintetében is remek ételeket fogyaszthatunk. Édességek közül a híres rumos piskóta a babá, a túrós torta a Migliaccio, és a leveles tésztából készített sfogliatella a legismertebbek.1_196.jpg

Calabria

Cipolla di Tropea, peperoncino, la nduja...no és persze ha már itt járunk, ne felejtsük el megkóstolni a híres Tartufo-t sem. Ez pedig nem más mint egy gombóc  mogyoró fagyi olvasztott csokoládéval megtöltve és kakaóval megszórva. De nézzük akkor kicsit részletesebben is a kalábriai konyhát és azokat a kihagyhatatlan fogásokat , melyeket itt kötelező megkóstolni. Kezdjük rögtön a "la nduja"-val, a legismertebb kalábriai specialitással. Egy ízletes, kenhető állagú, lágy, pikáns szalámiról van szó tulajdonképpen. Állagát tekintve nem túl zsíros, viszont bőven tartalmaz paprikát, mely erőteljes színét is adja. Nevem a "nduja” a francia “andouille” szóból származik, mely szalámit vagy kolbászt jelent. Aztán ott a sardella ami a nevéből adódóan halat jelenthetne számunkra, de nem egészen az. Egy csípős, kenhető krém, mely bruschetta-n isteni...Pici halakból ,peperoncinoval, sóval készül. Elsősorban Crotone környékének jellegzetessége, a szegények kaviárjaként is hívják. (Vagy a dél kaviárja, más nevén rosamarina.) Caciocavallo Podolico: Egy isteni finom sajt, mely minél tovább érlelik (akár 5 évig is ) annál finomabb. Csak az év egy bizonyos időszakában készítik, egy tehén fajtából (Vacche podoliche). Pecorino Strongolese a tartomány másik híres sajtja, mely egy jó bor kíséretében kihagyhatatlan. A régió híres finom szalámi féleségeiről is. Salame di suino nero di Calabria: A fekete sertés, egy kalábriai fajta, mely inkább vaddisznónak tűnik első pillantásra semmint malacnak...Intenzív, és pikáns ízével különlegesen finom. Nézzünk néhány főételt is a tartomány specialitásai közül. Lagane e ciciari ara cusentina: lagane az egyik legrégebben ismert tészta fajta, kicsit hasonló a tagliatellehez, de csak vízből és lisztből készítik. A sós vízben kifőtt tésztát fokhagymával, peperoncinoval és csicseriborsóval készítik el. 1_207.jpgPasta e patate ara tijeddra: szintén egy tésztaételének krumplival, sajttal, zsemlemorzsával. Maccheroni col ferretto: a régió jellegzetes tésztája elsősorban ragúval, vagy a híres ‘nduja-val kerül asztalra. Licurdia: egy zöldségleves répával, spárgával, céklával , topeai hagymával, melyet pirított kenyérkockákkal tálalnak. Halak közül első helyen a kardhalból készített ételek szerepelnek. Stoccafisso alla Mammolese: szárított tőkehal. Édességek közül már említettük a tartufot, de nézzük még mi is az ami az édesszájúak számára felfedeznivaló lehet ha itt járnak. Gelato alla crema reggina: egy figyelmetlen cukrásznak köszönhetjük, aki liszt nélkül maradva úgy döntött a készülő krémbe inkább rumot önt...A piros színű krém , melyet elsődlegesen fagylaltként fogyaszthatunk, a tartomány egyik jellegzetessége. Mostaccioli: Soriano Calabro-ból származnak a kekszek melyek ma már az egész régióban kaphatók. Mézzel készült száraz keksz. Crochette-Cosenza városából származik , fügével, mandulával, fahéjjal, narancshéjával készül. Aztán a mazsolás, mandulás, vermutos ünnepi édesség a La pitta ‘mpigliata. És végül a kiváncsiak a kalábriai street food kategóriában kipróbálhatják a Frittole e curcuci-t is...1_208.jpg

Szardínia

Maialino da latte arrosto, seadas, mirto, cannonau...Különleges fogásokkal bőven találkozhatunk a szigeten. Szardínia szigetén kóstoltam először az étkezés végén kínált finocchio-t (édeskömény), a szinte mozgó sajt különlegességeket, a bottarga-val ízesített tésztát, a ricottás kenyeret , nyers kagylót, tengerisünt és sok minden mást is természetesen. A szárd sajtok, borok fantasztikusak. De ki ne hagyjuk a helyi sonkát, kolbászt, a faparázson sütött porceddu-t (szopós malac), na és persze a remek házi készítésű tésztaféléket. A fregola a sziget egyik specialitása (zukkinivel, mentával, kagylóval) mely a mi tarhonyánkhoz hasonlít a legjobban. Aztán ott a malloredus, a ravioli félék (Culurgiones di patate-fokhagymával, krumplival, mentával és pecorinoval). Isteni halakat, rákot, kagylót, homárt ehetünk itt és persze a híres bottargás tésztát... Finomak a mandulás, túrós édességek. Nagy kedvecem a seadas, mely egy ricottával töltött ravioli kisütve, mézzel tálalva. És aztán ott van még a pane carasau, a mazza frissa, a zuppa gallurese, a burrida, a pardulas...A mirtuszlikőr számomra felejthető volt, de a szárd borok nem véletlenül híresek. (Cannonau, Vermentino di Gallura...)1_198.jpg

Szicília

Először a híres szicíliai édességek jutnak eszembe...A világon legjobb granita, aminek természetesen semmit köze az itthon vagy Olaszországban is gyakorta kínált jégkásához. A mandulás, fügés, marcipános édességek meglehetősen tömények, de a világhírű cannoli-nak egyszerűen nem lehet ellenállni. Aztán ott a cassata, frutta martorana, ciambelle,cialdoni, gelo al limone, Dita d'apostolo, Buccellato...1_211.jpg

Főételek között első helyen képviselteti magát a pesce spada (kardhal). Aztán meg kell említenünk a híres Arancini alla siciliana-t (rántott rizsgombóc), de ott van még a pasta norma, a caponata di melanzane, parmigiana di melanzane, a Sarde a beccaficu...