Az olasz konyha jellegzetességei tartományonként...

 Az olasz konyha régiókra bontva..


A legkisebb olaszországi közigazgatási egység a község (comune), amelyek együttese alkotja a megyét (provincia). A megyék régiókat vagyis együttesen tartományokat alkotnak. Olaszország területét 20 tartományra (regione) osztották fel. (Ezenkivül két miniállam is található az ország területén belül a Vatikán és San Marino.) Itália 20 tartományából az 5 *-gal jelzett régió autonómiát élvez.
 

 Abruzzo -Aquila, Basilicata - Potenza

Calabria - Catanzaro, Campania - Nápoly

Emilia–Romagna - Bologna

Friuli-Venezia Giulia * -Trieszt 

Lazio - Róma , Liguria - Genova

Lombardia - Milánó, Marche - Ancona 

Molise - Campobasso, Piemonte - Torino

Puglia - Bari , Sardegna/Szardínia *- Cagliari 

Sicilia/Szicília * Palermo, Toscana-Firenze

                                                                 Trentino-Alto-Adige *-Trento, Umbria - Perugia 

                                                              Valle d’Aosta * - Aosta , Veneto - Velence
 

Friuli

Az olasz konyha igen változatos, míg északon előszeretettel készítenek különböző risottokat, dél felé haladva már a „pasta” az uralkodó eleme a konyha művészetnek. Itália egyik legészakibb és legkisebb tartománya Friuli Venezia Giulia. Az osztrák és a szlovén határ közelsége a konyha művészetre is rányomta a bélyegét. Egy étkezés szinte elképzelhetetlen a híres San Daniela sonka nélkül. Az előételek között szereplő San Daniele sonka (prosciutto crudo di San Daniele), világhírű. Míg országszerte az éttermekben általában sárgadinnyével kerül az étlapokra, Friuliban gyakran kínálják fügével is. A speck szintén fontos szerepet tölt be a különböző fogások között , de érdemes megemlítenünk az 1800-as évek közepétől ismert Pitina névre keresztelt különlegesen finom szalámit is, melyet korábban szigorúan csak vadhúsból készítettek ma a szarvas, kecske mellett már disznóhússal is készítik.


 

A számos ízletes sajt közül említést érdemel a Montasio , a Caciotta, és a helyi különlegesség a Frico.(Frico croccante-ropogós vagy Frico Morbido-lágy) A Frico-t általában kétféle sajtból készítik. A sajtokat összekeverik és olívaolajban ropogósra sütik. Természetesen több elkészítési módja is létezik ennek a specialitásnak hiszen előételként és főételként egyaránt fogyasztják. Készíthetjük hagymával és krumplival vagy gazdagíthatjuk akár bacon szalonnával is..


 

 

A régió jellegzetes fogásai közé tartozik a Brodeto a la Triestina, halleves, a Jota különleges zöldséglevese, a la paparot spenót levese.

Brovade e a muset-a brovade szőlőcefrében áztatott retekből készül, míg a muset egy disznósajthoz hasonlítható jellegzetes friuliban készült szalámi féleség, karácsonykor gyakran kerül az asztalokra mint főfogás.


 

Az édességek között a Sacher és a Dobos torta is megtalálható mint jellegzetes friuliban készült édesség,de nagyon finom és ízletes kekszek is készülnek a tartományban. Szintén népszerű a Gubana kalácshoz hasonló sütemény, mely kelttésztából készül, aszalt gyümölccsel. Ezenkívül a Crostui-leveles tésztás süteménye, az Esse di Raveo-S betű formájú kekszek, a Fritule vagy Fritulas-mazsolával vagy almával készített fánkhoz hasonló édessége mellett szép számmal találkozunk a rétesek különböző variációival is.


 


 

Cividale del Friuli

Északon jellemzően több risotto-t és levest is fogyasztanak mint Itália középső tartományaiban vagy főleg a déli régiókban így Friuli-ban is nagyobb szerep jut még a zuppa-nak és a Minestrone-nak. Cividale del Friuli a régió egyik legfestőibb kisvárosa szintén ízletes babbal készített Minestrone leveséről is nevezetes, népszerű a régióban sok városban előszeretettel készített "tökös gnocchi" (gnocchi con zucca) valamint a Muset con brovade és a fokhagymás szalámi is a város egyik specialitása. Az édességek között közkedvelt a gubana melyet mazsolaszőlővel, mogyoróval, fenyőmaggal és csokoládéval is készítenek valamint a különböző száraz kekszek.


 

Gorizia

Jellegzetes az árpagyöngyből és babból készült leves, az aszalt szilvával töltött gnocchi, a Risotto Primaverile-zöldséges risottó és a klasszikus gulyásleves.


 

Grado

A tenger gazdagságának köszönhetően ízletes halleveseket készítenek. „Il brodetto alla gradese” (több féle halból készül), „il brodetto di seppioline”-tintahallal, főételek közül pedig közkedvelt a töltött tintahal.

 

Trieszt

Friuli tartomány fővárosában Triesztben több konyha jellegzetességének keverékével találkozunk. Az ízek magukon viselik az osztrák, a magyar és a szláv konyha jellegzetességeit is. Gazdag fűszerezést használnak, népszerű étel többek között a „cevapcici” is (csípős grillezett kolbász), és egy igazi különlegesség a „lasagna al papavero”-a mákos lasagna tészta...


 

Udine

Nagyon kedveltek a rizottó félék. Riso e fagioli (bab és rizs), minestra di patate e fagioli (krumplival és babbal készített leves), risotto con punte d'asparagi (risottó spárgával), bisna (polenta/puliszka, bab és káposzta), pasta e fagioli (tészta babbal), cialzons (ravioli tészta spenóttal, mazsolával, ricottával), brovada.
 

 

Borok

Olaszországban szinte minden kisvárosnak meg van a saját bora (vino locale) így természetesen Friuli tartomány is büszkélkedhet néhány zamatos nedűvel. A vörösborokat (Pignolo, Refosco,Schioppettino), azonban itt egy kicsit háttérbe szorítják a jó minőségű fehér borok: Picolit, Ramandolo, Verduzzo és persze a sokat vitatott elnevezésű Tocai (Friulano), a rizlingek-Resling és a finom chardonnay borok. A borok mellett azonban mindenképpen említést érdemelnek a különböző grappák-pálinkák melyből számtalan kiváló minőségű italt találunk Olaszország szerte a bárok, éttermek itallapján is.


Friuli Venezia Giulia képekben: https://www.youtube.com/watch?v=9Ku9bdSNKGg