Az ókori rómaiak étkezési szokásai

 

A mai olasz konyha előzményeit leginkább a római birodalom területére vezethetjük vissza.A meggazdagodott földesurak pazarló vendéglátásáról szatírát írt Ovidius, Horatius és a Néró korában élt Petronius is.A vendéglői élet is a rómaiaknál alakult ki. A vendéglőst a görögök lenézték, a rómaiaknál a tavernáknak, kiskocsmáknak nagy becse volt.Az itáliai Pompei várost, amely Nápoly közelében volt, 79-ben a Vezúv egyik kitörése elpusztította.A XVIII:sz-ban megkezdett ásatások nem csak kenyérsütő műhelyeket, üzleteket tártak fel, hanem több száz személyes étkezőhelyeket a hozzá tartozó konyhákkal és márvánnyal kiképzett, beépített bortégelyekkel ellátott italpultokat is.
A rómaiak a hőskorban csak igen egyszerűen táplálkoztak, az evés csak a szükségletek kielégítésére szolgált, nem ismerték a luxust, a konyha művészetét.A híres „lucullusi” lkomák csak a császárság és a köztársaság korában terjedtek el.A régi rómaiak egyszerű ételekkel táplálkoztak főleg hüvelyesekből készített levessel, friss zöldségekkel, hagymával, sajttal, kevés hússal és kenyérrel.A rómaiak kenyere lapos volt, nem kelesztett, melyet hamuban sütöttek és mielőtt megették gyakran tejbe áztatták.(A kenyér előtt polenta-t -puliszka fogyasztottak.Pompeiben még megszenesedett cipót is láthatunk.)A legősibb ital a tej volt, vízzel, a bor csak később terjedt el.A rómaiak általában napjában háromszor ettek.A reggelit nagyon korán fogyasztották el, mivel hajnalban vagy kevéssel utána keltek, hogy minél jobban kihasználják a nappali világosságot. (A gazdag rómaiak reggelire - ientaculumnak nevezték - könnyű ételeket ettek. Ilyen volt a kenyér, az olajbogyó, a sajt, mindehhez pedig mézes bort ittak. A hideg ételek között reggelire általában  gyümölcs, zöldség, mézes, fokhagymás vagy borba mártott kenyér, sajt, tojás,olivabogyó, datolya, friss vagy aszalt gyümölcs került még leggyakrabban elfogyasztásra.) Az ebéd délben volt, amelyet mint a reggelit, többnyire állva fogyasztottak el. Ebédre (prandium), szintén könnyű, tápláló és egyszerű ételeket fogyasztottak. Ez lehetett kása, valami főzelékféle, illetve ami az előző napi cenáról megmaradt. A tehetősebbek, húst, halat gombát is fogyasztottak.A főétkezés az estebéd, a cena volt. A legfontosabb étkezés a vacsora volt, amely általában egy a híres római „termékben” fürdőkben zajló fürdőzés után vette kezdetét és majdnem 3 órán keresztül tartott.A II.Pun háború után Róma gazdagabbá, hatalmasabbá vált és az életmódban, életszínvonalban rohamos változások következtek be. Megnőttek az igények, fejlődött az étkezési kultúra és a császárkorra az étkezés luxussá, esztelen tékozlássá fajult. Ekkor már az előkelőházak legfontosabb része a konyha volt.A gazdag családoknál a vacsora nagy , vidám lakomává változott, amelyen voltak vendégek sok-sok bor és olykor zene is.A lakomán különleges ágyakon fekve ettek, amelyek az ebédlőben álltak egy nagy asztal körül., amelyre a már apró falatokra felvágott ételt helyezték.Saruikat levéve,elheveredve bal könyökre támaszkodva ettek, de mielőtt hozzáláttak volna a vacsorához, a szolgák aranytálban vizet hordtak körbe, amelyben mindenki megmoshatta a kezét.Erre azért is volt szükség mert a rómaiak kanálon kivül nem használtak más evőeszközt .A húsok szeletelését a szolgák végezték el.Az ebédlő sokszor étkezés közben színházteremmé alakult át és a házigazda igényei szerint színészek, bohocók,táncosok szórakoztatták a lakomázókat.Elsőként előételek kerültek sorra, majd a vacsora következett, hatalmas étel választékkal: marha-disznóhús,tyúk,mindenféle szárnyas, hal, gomba. A húst amelynek kevés íze volt, mivel megfőzték sütés előtt ,a legkülönbözőbb fűszerekkel, sőt gyakran cukorral ízesítve is készítették. Miután jó sokat ettek ivásra került a sor és elkezdődhetett a vacsora legkellemesebb része . A házigazdának és a vendégeknek virág került a hajába, testüket illatos olaj borította.Egy-egy lucullusi lakomára tehát vagyonokat költöttek és csak a császárkor vége felé kezdett ismét erénnyé válni a szegénység.Az antik rómaiak ételeit jellemezte a sokféle izű és illatú gyakran egymásnak ellentmondó, diszharmonikus fűszerezés.Bors, menta,piritott kömény,zellermag, datolya,répa,méz, ecet sokszor került egybe egy étel elkészítéséhez. Szieszta, majd a közkedvelt délutáni fürdőzés után jött a Vesperna vagy vacsora.Több tucat fogás után a fejedelmi falatokkal már nem bíró gyomornak, jött a hánytató, mert a vendégek sokat és sokfélét ettek, ám inni csak mértékkel fogyasztottak, hiszen az ivászat a lakoma végtelenbe nyúló záróaktusa volt.
Cicero és Pompeius története
Cicero és Pompeius a Forumon sétálgattak, mikor találkoztak Lucullussal.Kitörő örömmel üdvözölték egymást és Cicero megkérdezte, mit szólna hozzá ha meglátogatnák.Lucullus kijelentette az ötlet kitűnő és szívesen látja őket, mire Cicero lecsapott rá:-Ma szeretnénk nálad ebédelni, ua.,amit neked feltálalnak.Lucullus hímezett-hámozott más napra akarta halasztani a meghívást, de a másik kettő hajthatatlan maradt.Még a szolgáival sem engedték beszélni, nehogy parancsára gazdagabb menüt készíttesen el., mint amit neki készítettek volna.Csak egyetlen kérésnek adtak helyet, jelenlétükben közölhette egy szolgájával, hogy aznap az Apollo teremben ebédel, így hívták az egyik fényűzően berendezett ebédlőjét.Ezzel a fogással túl is járt a 2 férfi eszén.Aligahnem meg volt szabva, hogy egy-egy ebédlőben milyen fényes lakomát rendeznek, mindennek meg volt a maga felszerelése, költségvetése, így ahogy a szolgák meghallották hol akar étkezni , már tudták is milyen fogásokból, mennyi pénzből, milyen pompával kell összeállítani az ebédet.Pompeiusék csak ámultak és bámultak mikor a pompás lakoma elkészült.
Agostino Chigi története
Agostino Chigi szerette körbevetetni magát művészekkel, költőkkel,filozófusokkal és számos bankettet rendezett Farnesina palotájában.Római palotáját, amely a Tevere partján épült egész Róma csodálta.Az egyik fényűző bankettet követően az összes ezüst és arany étkészletet kidobták az ablakon a Tevere vizébe.A meghívottak, akik már megszokták a házigazda túlkapásait, csak szájtátva bámultak.Volt azonban egy trükk, a vacsora előtt , hálót helyeztek el a folyóba és mikor a vendégek elmentek,minden összegyűjtöttek a folyó vizéből.