Róma

Róma-Az Örök város-LA CITTÁ ETERNA

 

Hogy miről mesélnek a sokat látott macskaköves utcák, a császárok fórumai, a romantikus Trevi kút a legendás alapítású városban? Lazio tartomány fővárosában járva egy dicsőséges birodalom, több ezer éves kultúra nyomdokain járunk, ahol az ókori romok, gyönyörű bazilikák, díszes paloták mind a város legendás történelmét hirdetik.

Róma történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Az ókorból és a kereszténység korai évszázadaiból rengeteg templom, palota és múzeum maradt ránk. A számtalan látnivaló a város részletes megismeréséhez akár heteket is igénybe vehetne, de ha időnk szűkre szabott ha tehetjük legalább három napot szánjunk a város bebarangolására. Az óriási forgalom miatt a legcélszerűbb ha városnézésünket gyalogosan és tömegközlekedéssel (metró) tervezzük meg. A város metró hálózata praktikus és egyszerű megoldást nyújt a város felfedezéséhez.(Napijegy: 4EUR) Ahhoz hogy a város sajátos hangulatát, eleven mindennapjait megízlelhessük, a „kötelező” látnivalók megtekintése után engedjünk a csábításnak, hogy a Piazza Navona forgalmas terén elfogyasztott capuccinonk mellett élvezzük a római Dolce Vita-t. Egy kockás abroszos trattoria, a hamisítatlan római fogásokkal ízletes borokkal (Frascati,Aprilia,Montefiascone) elengedhetetlen része itáliai utazásunknak.

Egy hamisítatlan római Carbonara vagy a Bucatini all'amatriciana, főételként pedig egy Saltimbocca alla romana kihagyhatatlan része római utazásunknak. Gasztronómiai élményekben nem szűkölködhetünk hiszen az édességek közül is bőven találhatunk ellenállhatatlan különlegességet. „Maritozzi”-ízletes, fenyőmaggal és mazsolával, kandírozott gyümölcsel készült édesség, „crostata di ricotta”-a túróval és vanilia krémmel töltött sütemény igazán ízletes csemege.  Felejthetetlen élményt nyújt, ha egész napos városnézésünk után a rómaiak kedvenc negyedébe látogatunk. A Trastevere hangulatos kis vendéglői , élő zenés elegáns éttermei garantálják programunk méltó lezárását.1_252.jpgA hagyomány szerint Rómát i. e. 753-ban Romulus és Remus alapította, mégpedig április 21-én, ami napjainkban olasz nemzeti ünnep. Anyjuk a monda szerint Rhea Silvia Vesta-papnő, apjuk Mars isten volt. Hol is kezdhetnénk Róma felfedezését ha nem a város jelképénél a Kolosszeumnál... 
„Amíg a Kolosszeum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.” -írta a híres angolszász egyházi író Beda Venerabilis, a hatalmas építményről. A Colosseum az ókori Róma amfiteátruma, 2010 júliusától már a föld alatti része is bejárható.A Colosseum Vespasianus császár ideje alatt épült, eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták. Mai nevét a középkorban kapta, feltehetően Néró egy a közelben álló szobráról (a kolosszusról). Gyalogos sétánk a Forum Romanum és Traianus fóruma mellett elhaladva a Piazza Venezia terére vezet. Itt találjuk a híres Viktor Emánuel emlékművet is: középen az egységes itália első királyának óriási bronz lovasszobra, alatta a Haza Oltára és az ismeretlen katona sírja. Sacconi tervei szerint Itália egyesítésének emlékére emelték. A Velence tér Róma egyik legszebb és legforgalmasabb tere a Kapitólium lábánál fekszik. A Campidoglio Róma leghíresebb dombja.Az ókorban a Mons Capitolinus volt a város legszentebb helye. A Piazza del Campidoglio harmonikus egysége Michelangelo-nak köszönhető. Gyalogos sétánkat az Il Gesú és a Santa Maria Sopra Minerva templom valamint az Agrippa által építette impozáns Pantheon megtekintése után folytassuk a romantikus Trevi kút megtekintésével. Róma legnagyobb és leghíresebb szökőkútja. Nicola Salvi mesterműve, XII. Kelemen pápasága alatt épül. Három út kereszteződésében található , innen a neve is, (tre vie) A hiedelem szerint, ha távozáskor pénzt dobunk a kútba, akkor biztosan visszatérünk még. A hátsó fal egy diadalívet ábrázol, 4 korinthoszi oszlopon áll a díszitőléc és a 4 erény szobra-pápai címer koronázza a művet. Tritonok (ha megfújták a kürtöt viharos lett a tenger) kíséretében tengeri lovaktól húzott kagylón tartja diadalmenetét Neptun-tengerek istene.(Mellette két nő alak-Egészség-bőség) Az óceán háborgását egy ágaskodó ló szimbolizálja, míg a nyugodt békés vizet egy csendes mén. A híres műemléknek egyéb varázserőt is tulajdonítanak: ha egy szerelmespár iszik a kút vizéből, és poharát széttöri annak szikláin, „a szerelem örökké fog tartani."

2_53.jpgJó pár évvel ezelőtt kamerákat szereltek a szökőkút köré, miután a hatóságok letartóztatták az 50 éves Roberto Cercellettát, a "D,Artagnan" becenévre hallgató munkanélkülit. D,Artagnan egyike volt azoknak a zavarosban halászó elemeknek, akik a törvénnyel szembeszegülve, illetéktelenül gyűjtötték össze a szökőkút medencéjéből a turisták által behajított pénzérméket. D,Artagnant a rendőrség már napok óta akadályozta törvénytelen monétagyűjtésében. Csuklóján azonban akkor kattant a bilincs, amikor kedden reggel a szokásos "munkakezdése" előtt fél órával érkezett a helyszínre. Mindössze tizenöt perce volt, hogy a rendőrség megjelenéséig összesöpörje a medencefenék tartalmát. Rutinjának köszönhetően huszonkét kilogramm aprópénzt halászott ki, majd menekülni próbált, sikertelenül. A római városi tanács a Trevi-kút "pénztermését" a Caritás jótékonysági szervezetnek juttatja. Ezért próbálja megakadályozni, hogy bárki is illetéktelen pénzforrásnak tekintse a kút vizét, amelyben Anita Ekberg egykor oly kacéran mártózott meg Federico Fellini Édes Élet című filmjében. Összesen négy kamerát szereltek fel a kút körül, így tartva ellenőrzés alatt mindent, ami e műemlék körül zajlik.

Róma 7 dombja... 

Palatinus-Capitolinus-Caelius-Aventinus-Esquilinus-Collis Quirinalis-Viminalis...

Quirinale-Viminale-Esquilinio-dombjain és lejtőin elterülő városrész körvonalai és egyes negyedei a barokk korban alakulnak ki, nagyobbrészt azonban az olasz királyság idején épült be. Itt helyezték el a legtöbb kormány épületet , ide vezették be a vasútvonalat a Termini pályaduvarra, itt épült a legtöbb szálloda is. Esquilinio-Viminale között kezdődik a Via Cavour a császári fórumok útjáról. Palatinus: A 40 méterrel a Forum Romanum fölé magasodó Palatinus (Palatine) nem csak az egyik Róma hét dombja közül, úgy tartják, Kr. e. 753-ban itt ölte meg Romolus Remust, és határozta el, hogy megépíti Rómát, így a Római Birodalom története innen indult.
Capitolinus: Kapitólium-Róma leghíresebb dombja, vallási központ.Középkorban romliget, reneszánsz óta a város világi központja.
Caelius: A mai via San Gregorio és a viale della Terme di Caracalla között elterülő domb, a köztársaság korában Róma elegáns lakónegyede volt.
Aventinus: Az ősi róma plebejus fészke. A sűrűn lakott dombon talált otthont a hagyomány szerint Szt.Péter apostol, itt éltek leglelkesebb hívei. Az Aventinus és a Palatinus között, lent a völgyben terült el a Circus Maximus. 1085 óta csendes ligetes domb, ókeresztény zarándokhelyekkel-kedvelt színtere házasságkötéseknek.
Esquilinus: a 7 domb közül a legnagyobb, jelentése lakott területen kívüli, mivel csak a 4.sz-ban kapcsolódott be a városba.A campus Esquilinuson temették el az alsóbb néposztályhoz tartozókat. Augustus uralkodása alatt a temetőt máshol alakították ki, helyén pedig Maecenas rendezett be gyönyörű kertet (horti Maecenati).
Viminalis: A collis Viminalis a legkisebb és a legjelentéktelenebb domb volt Rómában. Itt állt Tiberius alatt a praetorianusok kaszárnyája. (Palazzo del Viminale, Opera, Terme di Diocleziano ,Chiesa di Santa Maria degli Angeli)
Quirinale: Itt, a Quirinale palotában (Palazzo del Quirinale) van az olasz köztársasági elnök székhelye. A legendás 7 dombon kívül a császárság alatt a városhoz csatolták még a gyéren lakott Pinciust (Pincio: Róma rózsadombja és városligete egyszerre,Borghese villa) és a Mons Ianiculust (Gianicolo-fantasztikus kilátás Rómára). A Mons Vaticani (Vatikán) nem számították a városhoz Aurelianus császár idejéig.  

Római mesék: Angyal szállt le...

Vatikán, Colosseum, Pantheon, Angyalvár. Talán ezek Róma legtöbbet látogatott épületei. Talán ezek Róma legfőbb szimbólumai. Örömök, bánatok, imádság, vér, valóság és legenda kötődik ezek közül az egyikhez: az Angyalvárhoz. Története, mint Róma annyi más épületének, majdnem kétezer esztendőre nyúlik vissza. Hadrianus császár építtette magának. Elkészült, de csak a megrendelő halála után, 139-ben. Aurelianus császár a Rómát védő városfal rendszerbe építette be a hatalmas erődítmény-szerű épületet, amely többször védelmet is nyújtott a városnak. Így történt ez 537-ben is, a gótok ostroma idején. Micsoda szerencse, hogy mauzóleumnak épült! A védők parittyakövei elfogytak, ezért az épületet díszítő szobrokat törték darabokra, hogy legyen mivel lőni az ellenséget. 590-ben hatalmas pestisjárvány tizedelte Róma lakóit. Nagy Szent Gergely pápa vezetésével körmenet indult a Szent Péter-bazilikához, hogy Isten irgalmáért esedezzenek. Igaz, vagy nem, ki tudja - Szent Mihály arkangyal jelent meg az Angyalvár fölött s kardját hüvelyébe dugta. A pápa úgy vélte, a jelenés üzenete: elmúlik a város fölül a járvány. Így is történt. Gergely utóda, Bonifác pápa ennek emlékére az erődítmény tetejére kápolnát építtetett, amelyet később Szent Mihály arkangyal hatalmas bronzszobrára cseréltek ki. A nagyon erős fal sokszor védte meg a pápákat is az ellenségtől. A vatikáni palotákat és az Angyalvárat egy idő után fedett folyosóval kötötték össze, mely manapság is látható, sőt végig is járható. Sokszor csak ennek köszönhette életét egy-egy pápa, mert a folyosón át eljutott a biztonságot jelentő épületig. VIII. Orbán pápa sáncot építtetett köré, kovácsműhelyt, lő- és fegyverraktárat helyezett itt el, hogy minden támadásnak ellenállhasson. Talán ekkor élte funkcionálisan fénykorát a vár. Később börtön lett, ahol Benvenuto Cellini és Giordano Bruno is raboskodott. Ma már nincsenek foglárok, csak jegyszedők, hiszen jobbára csak a turisták látogatják, no meg a művészetet szerető olaszok. Rendkívül színvonalas kiállítások és koncertek színhelye az Angyalvár, a maga valóságos és színesre festett múltjával, jelenével, s persze jövőjével.


Róma, az örök város..
Rómában élj úgy, mint a rómaiak!
Minden út Rómába vezet.
Róma sem egy nap alatt épült fel.
Rómát látni és meghalni.