Napsütötte Toszkána..

Toszkána a büszke ciprusok, hullámzó lankák, lágy vörösborok, jelentős reneszánsz örökségek otthona. Szűk középkori sikátorokban sétálva, vagy a magasba törő tornyokból a terrakotta tetőrengetegeket fürkészve élheti át az utazó Toszkána elragadó varázsát, amely rabul ejt és visszacsábít… Toszkána... tükrözi leginkább Olaszország karakterét, átmenet észak és dél között. Kultúra, szórakozás és gondtalan pihenés, Olaszország festői tartománya mindezt együttesen nyújtja a látogatóknak. A toszkán táj kifejezést akkor érthetjük csak meg igazán amikor személyesen tapasztaljuk mennyire változatos is e táj. A tartomány Itália jelképe is a világ tudatában , történelmi, művészeti, természeti unikum , forradalmak és újítások földje. Giotto, Massaccio, Donatello, Michelangelo nyomain járunk amikor Firenze páratlan látnivalóinak felkutatására indulunk vagy a kisebb toszkán városok, falvak szűk utcácskáiban barangolunk.A kulturális programok mellett megpihenhetünk a finom homokos strandokon, élvezhetjük a felhőtlen Dolce Vita-t a tengerpartok népszerű üdülővárosaiban vagy bebarangolhatjuk a toszkán szigetvilág gyöngyszemeit. A toszkán szigetcsoportot – amely kiterjedését tekintve a Mediterránum legnagyobb védett tengeri övezete – a 7 nagyobb szigeten kívül közel 40 apró sziget is alkotja. A legenda szerint, amikor Vénusz kikelt a tengerből, a nyakláncáról lepergett hét gyöngyszem, ebből lett a hét toszkán sziget: Elba, Giglio, Capraia, Giannutri, Pianosa, Montecristo, Gorgona. Elba „a zöld sziget”, a toszkán szigetvilág legnagyobb és egyben leghíresebb szigete, a tenger színe a smaragdzöldtől az azúr kékig változik, a sziklás partszakaszokat homokos öblök váltogatják. Dombságain szelíd gesztenye erdők, pineák, és szőlőültetvények tarkítják a tájat. Firenze és Siena között terül el a híres Chianti classico, az a bortermelővidék ahonnan a legjobb chianti származik. Sokáig a chiantit kizárólag csak hasas üvegben palackozták, amire egy nádból készült kis szoknyát húztak. Ez a folklór jellegű csomagolás bár eltűnőben van az igazi chianti mégis ez marad. Leonardo da Vinci azt mondta erről a területről, vidékről, hogy: az ember itt biztos boldogabbnak születik, mint máshol, hiszen ahol jó bor van az ember nem lehet boldogtalan. A jó borok mellé ízletes konyha társul. A toszkán konyha jellegzetességei közé tartozik a pappa pomodoro (paradicsom leves kenyér darabokkal) , a partvidékeken a fűszeres halpörkölt és halleves, a megszámlálhatatlan ízletes tésztaféle, de itt készítik a legzamatosabb csirke húsból készített fogásokat is, pollo alla cacciatora – csirke vadász módra. Fedezze fel a mesés Toszkánát egy kellemes körutazás, tengerparti pihenés vagy egy különleges toszkán villában eltöltött vakációval!Bővebben